Activiteiten
Met Ludens op weg naar eind van het jaar

Dit is de programmering van Theater Ludens voor de periode van 10 tot en met 29 december. De kassa is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur en een uur voor aanvang van de voorstellingen. Kaarten reserveren en bestellen kan ook www.theaterludens.nl

Donderdag 10 december: Lunchconcert. Aanvangstijd: 12.30 uur. Toegangsprijs: € 8,50. Hanneke Rouw en Sofia Vasheruk brengen werken van Beethoven en Shostakovich ten gehore. Hanneke Rouw speelt op een Duitse cello uit begin 20e eeuw. Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument. Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met o.a. de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk.

Pianiste Sofia Vasheruk heeft in 2012 haar bachelor opleiding aan Artez Conservatorium afgeronde met hoogst mogelijke cijfer (10). Sofia heeft ook een derde prijs gewonnen in YPF (Young Pianists Foundation) Concours in Amsterdam (November 2013). In de grote finale speelde zij Tchaikowsky Piano Concerto no. 1 begeleid door het Noord Nederlands Orkest (NNO), dat onder leiding staat van Stefan Asbury. In 2014 studeerde Sofia  af van het Artez conservatorium met het diploma ”cum laude”.

Donderdag 10 december: Film / Celle que vous croyez. Aanvangstijd : 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00 Drama van Safy Nebbou.  Met o.a. Juliette Binoche, Nicole Garcia, François Civil, Charles Berling en Guillaume Gouix. Een vijftigjarige onderwijzeres (Binoche) geeft zich op Facebook uit voor een 24-jarige hottie en start zo een virtuele relatie met een jonge fotograaf (Civil). Tijdens een serie therapiesessies komt het hoe en waarom ter sprake, wat enkele verrassende ontboezemingen en wendingen oplevert.  En aantoont hoe gemakkelijk ook de kijker de vertelster op haar bruine ogen gelooft. Onderhoudend psychologisch spiegelspel tussen reëel en virtueel dat conventies over leeftijd en relaties in twijfel trekt. Naar de gelijknamige roman van Camille Laurens.

Vrijdag 11 december: Cabaret /Amsterdams Kleinkunstfestival / Finalistentoernee. Aanvangstijd: 19.30 en 21.30 uur. Toegangspijs: € 17,50. Eerst waren er de spannende voorrondes, waar het nog alle kanten op kon. Vervolgens de try-out tournee, waarbij zes talenten lieten zien wat ze in huis hadden. En na de Halve Finale waren er nog maar drie, waarvan er nu twee live te bewonderen zijn.  In de Finalistentournee zie je de winnaar van de AKF Sonneveldprijs én een medefinaliste. Hun voorstelling staat, maar nu willen ze kilometers maken. Variaties uitproberen. Zorgen dat zoveel mogelijk mensen hun verhalen, liedjes en grappen horen. Zo gaan ze, net als hun illustere voorgangers Yentl en de Boer en Glodi Lugungu, een droomcarrière in de theaterwereld tegemoet.

Zondag 13 december: Jeugdtheater /Dender / Bliep bliep. Aanvangstijd: 14.00 uur. Toegangsprijs: € 10,00. Een robot die alles voor je doet. Voordat je zelf weet wat je wilt, weet de robot het al. Het kruiswoordraadsel is al ingevuld voor je eraan begonnen bent. Je moeder heeft al een bloemetje voor je er zelf aan dacht. Je schoenen zijn al gestrikt, je haren gekamd, je tanden gepoetst, kamer opgeruimd, de was gedaan…Met veel fysieke humor, live tekeningen en livemuziek komt een indringend verhaal tot leven over een man en zijn robot. Wat als sprookje begint eindigt in een verbeten machtsstrijd tussen mens en techniek. Met deze cartoontheatervoorstelling schetst theatergroep Dender een griezelig toekomstbeeld. Dender maakt cartoontheater, een mix van fysiek theater, live tekeningen en livemuziek. Alsof er een stripverhaal voor je ogen tot leven komt. Met een stapel wit papier en een paar zwarte stiften creëert Dender een eigen visuele wereld: attributen en decorstukken worden ter plekke vliegensvlug getekend. Met live muziek- en geluidseffecten vormt het beeldende verhaal een denderend geheel. Dender blaast herkenbare situaties op tot absurde proporties, en sleept het publiek mee in z’n verwondering over de wereld. Door het fysieke spel en een minimum aan tekst zijn hun voorstellingen geschikt voor iedereen vanaf 4 jaar.

Donderdag 17 december 2020 Film / De beentjes van Sint Hildegard (Nederland 2020)

Donderdag 17 december : Film / Little Women. Aanvangstijd: 20.00 uur. Toegangsprijs: € 8,00, met bibliotheekpas: € 7,00. Drama van Greta Gerwig.  Met o.a. Saoirse Ronan, Florence Pugh, Timothée Chalamet, Emma Watson en Eliza Scanlen. Zoveelste verfilming van het wereldberoemde boek van Louise May Alcott weet desondanks een geheel eigen draai te geven aan het bekende verhaal over een verarmd bourgeois-gezin ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Aspirant-schrijver Jo (Ronan), een van de vier zussen in het gezin, staat nog steeds centraal, maar regisseur Gerwig  (die ook het scenario schreef) toont opvallend veel begrip voor de ambitieuze Amy (Pugh), die in vorige versies steevast de ‘foute zus’ was. Genomineerd voor zes Oscars, waaronder – zeer terecht – voor beste hoofdrol (Ronan) en beste bijrol (Pugh).

Vrijdag 18 december: Cabaret / Greg Shapiro / Leaving Trumpland. Aanvangstijd: 19.30 uur en 21.30 uur. Toegangsprijs: € 17,50. In de voorstelling ‘Leaving Trumpland’ neemt Greg Shapiro afscheid van de Trump-stem die hij deed in de ‘Netherlands Second’ video van ‘Zondag met Lubach’. Als Trump van het toneel verdwijnt zal dat niet het einde van de wereld zijn. Maar als hij blijft, dan kan dat letterlijk het einde van de wereld betekenen. ‘Leaving Trumpland’ is een mix van standup en cabaret, met een klein beetje improvisatie aan het einde wanneer Trump zijn laatste persconferentie geeft. Tijdens de voorstelling legt Shapiro o.a. uit hoe hij omgaat met Syrische vluchtelingen als buren, hoe hij zijn dochter voor het eerst leerde stemmen in de Amerikaanse verkiezingen en hoe hij vrienden hanteert die zich niet aan de corona maatregelen houden omdat het ‘covidioten’ zijn. Shapiro vertelt ook een persoonlijk verhaal, over het verlies van zijn stiefvader die stierf door covid-19 nadat hij besmet werd door Trump aanhangers. Tenslotte vertelt hij hoe de herdenking op Zoom verloopt. Leaving Trumpland is Greg Shapiro’s zesde solovoorstelling, en zijn eerste die tijdens een pandemie in première ging. De voorstelling is gemaakt voor 60 minuten, zodat theaters twee uitvoeringen per avond kunnen programmeren (om te kunnen voldoen aan de 1,5 meter regel). Leaving Trumpland is in het Engels, met een klein beetje Nederlands.

Zaterdag 19 december: Dans / Dans aan de Vliet / Sterk – Kerst – en dansspektakel. Aanvangstijd: 14.00 uur. GRATIS via livestream, check de website. Dans aan de Vliet komt dit jaar weer met een heerlijke Kerst-dansvoorstelling! De dansers en danseressen komen allemaal van  lokale dansscholen:Ballet-& Dansstudio Door Laverman, Dansschool LivenDance, Creasi Leidschendam, Colorguard Jeugd en leerlingen van Stichting Dans aan de Vliet. Onder de bezielende leiding van Mira Moreno wordt het weer een heerlijk dansspektakel!

Dit jaar is de Kerstvoorstelling van Stichting Dans aan de Vliet te volgen via een livestream van Midvliet TV op 19 december van 14.00-15.00 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk: Ziggo kanaal 41 of via de livestream: https://midvliet.nl/index.php/televisie/live-midvliet-tv

Dinsdag 29 december: Concert / Leonie Meijer / Perfect Solitude. Aanvangstijd: 19.30 en 21.30 uur. Toegangsprijs: € 17,50. Bijna tien jaar na haar doorbraak bij het grote publiek, gaat zangeres Leonie Meijer in haar inmiddels alweer vierde theaterprogramma ‘Perfect Solitude’ met fantastisch nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn.  De zoektocht naar de essentie van muziek bracht Leonie de afgelopen jaren tot samenwerkingen met uiteenlopende musici en componisten uit verschillende muziekgenres. Echter, de drang om haar eigen muzikale authenticiteit te ontdekken werd steeds groter. Overtuigd van het feit dat de werkelijke drijfveren om te zingen en componeren diep van binnen geworteld zitten, besloot Meijer zich een periode terug te trekken en te bezinnen. Op zichzelf; thuis met gitaar, piano en opnameapparatuur. Muziek componeren met zo min mogelijk bemoeienis van de buitenwereld. Dit leidde tot een confrontatie met oorverdovende stilte, verrassende ontdekkingen en uiteindelijk een aantal prachtige nieuwe songs. Eén ding wordt duidelijk; als je écht bereid bent om even op jezelf teruggeworpen te worden, valt er een wereld van schoonheid te ontdekken.