Nieuws
Nadine Noordam op tweesprong in topseizoen

In haar zevende seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen behoort Nadine Noordam bijna elke wedstrijd tot de uitblinkers. De productieve langeafstandsloper uit Honselersdijk rondt binnenkort de kaap van 150 wedstrijden voor de hoofdmacht.

Dat Nadine Noordam in de eerste helft van dit seizoen uitstekend op dreef was, kreeg zij regelmatig van anderen te horen, net als de vraag waaraan dat te danken is. ,,Ik zit goed in mijn vel, voel vertrouwen van de staf en van mijn team”, is haar verklaring. ,,Als ik vorig seizoen een bal verkeerd gaf, bleef ik daar nog wel eens in hangen. Dat is een mentaal ding. Maar uit gesprekken met Sjaak Polak en anderen in de technische staf, bleek dat zij steeds in mij bleven geloven. Als ik eens een bal 30 meter over schiet, betekent dat nog niet dat Sjaak mij eruit zal halen. Dat te horen, heeft mij goed gedaan.”

Om zelf een goed gevoel aan wedstrijden over te houden, telt voor Nadine dat zij belangrijk is geweest voor het team, bijvoorbeeld door haar duels op het middenveld te winnen. ,,Wat bij het ADO-bloed hoort, is dat je altijd 100 procent geeft. Als je in een wedstrijd alles hebt gedaan wat je kon, dan heb je het goed gedaan.”

Met haar gebruikelijke aandeel in de Haagse doelpuntenproductie, haar duelkracht en loopvermogen (in de regel meer dan 10 kilometer per wedstrijd) hielp Nadine haar team de begeerde plek in de top 4 van de Eredivisie te bereiken. Zij was met 2 doelpunten en 4 assists betrokken bij 40 procent van de Haagse treffers. ,,Dat is wel een dingetje”, signaleert zij. ,,Wij hebben genoeg kansen gecreëerd, maar scoren nog te weinig. Zelf heb ik ook meerdere keren de lat geraakt en dat maakt wel verschil.” Als cornerspecialist stelt Nadine eveneens vast dat het rendement daarvan (2 goals) omhoog moet. ,,Met een goed plan en door training maak je meer kans te scoren. Als je kijkt naar de lengte die wij hebben, kan het zeker beter en daar zijn wij nu hard mee bezig.”

Opvallend voor de winterstop was dat de Haagse vrouwen het prima deden in toppers tegen FC Twente en PSV, maar het lastig hadden tegen kleinere goden als Excelsior en VV Alkmaar. ,,Tegen de top gooien wij de beuk erin, maken wij het de tegenstander moeilijk met onze inzet en duels. Daar zijn wij erg goed in. Tegen kleinere tegenstanders hebben we moeite het spel te maken, in een hoog tempo te spelen en zo kansen af te dwingen. Nu moet ik wel zeggen dat wij in de laatste wedstrijd tegen Excelsior (2-2, zie samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=Y_0DzqotNug&t=1s) kansen genoeg creëerden, maar te weinig scoorden.” Dat de opponent daarvan gebruik kon maken door diep in blessuretijd nog langszij te komen, was volgens Nadine ook te wijten aan een gebrek aan volwassenheid. ,,Je kunt het hebben over het veroorzaken van de vrije trap waaruit zij scoorden, maar de bal die daaraan vooraf ging mag er nooit komen. In die fase moet die de tribune in.”

In 6,5 seizoenen bij ADO Den Haag Vrouwen kwam de 22-jarige Nadine al 145 keer voor de hoofdmacht uit. Als zij binnenkort de 150 vol maakt, is zij pas de vierde speelster die die mijlpaal haalt (na ploeggenoot Barbara Lorsheyd, Renate Jansen en Sheila van den Bulk). ,,Ik wist niet dat het er zo weinig waren. Ik ben blij dat ik al zoveel wedstrijden heb mogen spelen en heb het hier nog steeds erg naar mijn zin. Wie weet wat er nog komt.”

Met zes wedstrijden voor Nederland onder 23 bracht Nadine haar aantal optredens in Oranje vorig seizoen op 39. Of de wedstrijden in dat team haar nog kunnen helpen om de stap naar de A-selectie te maken, is voor haar de vraag. ,,Daarvoor zou ik een hoger rendement moeten halen en constanter presteren”, oordeelt zij zelf. ,,En ik denk dat als ik nog beter wil worden, er ook een hogere trainingsintensiteit nodig is, en die moet je elders zoeken Het is niet voor niets dat veel internationals in het buitenland spelen, waar zij continu met voetbal bezig kunnen zijn.” Nadine combineert het voetballen met een baan als lifestyle coach en bewegingsagoog bij WoonZorg Haaglanden. ,,Ik ben nu wel aan het nadenken over wat ik verder wil met het voetbal en met mijn maatschappelijke carrière. Als ik nog hogerop wil in het voetbal, dan is dit het moment om die stap te wagen.”

ADO Den Haag Vrouwen vervolgt het seizoen vrijdag 29 januari met een thuiswedstrijd tegen VV Alkmaar in de Eredivisie Cup. Te zien via https://www.adovrouwen.nl/livestream

(Tekst Roeland Gelink. Foto Peter Looijen)