Nieuws
Veelzijdige Nikki IJzerman werkt bij ADO Den Haag Vrouwen aan zekerheid

Na drie seizoenen een vaste waarde te zijn geweest bij Excelsior, kwam Nikki IJzerman de afgelopen zomer ADO Den Haag Vrouwen versterken. De op veel plaatsen inzetbare Papendrechtse is bij haar nieuwe club nog geen zekerheidje, maar weet waaraan zij moet werken.

Voor zij in 2017 voor Excelsior debuteerde in de Eredivisie (sinds kort Pure Energie Eredivisie Vrouwen genaamd), had Nikki IJzerman al veel stappen gezet om als voetballer te groeien. Begonnen bij de jongens van Drechtstreek (,,ze hadden daar geen meidenteams”) stapte zij als D-pupil over naar SteDoCo. ,,In mijn uppie bij de jongens had ik mijn plezier in het voetbal wat verloren. Ik miste de kleedkamersfeer.” In Hoornaar vond zij een club met een goede reputatie in het vrouwenvoetbal. In een team met meiden met allemaal dezelfde motivatie, zag zij een goede mogelijkheid om beter te worden. Drie seizoenen had zij het uitstekend naar haar zin. ,,Omdat wij speelden in een jongenscompetitie, hadden wij ook goede weerstand.”

Reden om over te stappen naar VV Papendrecht, was dat zij zich daar in de C1 verder dacht te kunnen ontwikkelen. Dat zij weer als meisje tussen de jongens zou spelen, schrok haar niet af. ,,Ik was inmiddels wat verder in mijn ontwikkeling en vond het ook een uitdaging. Tussen de jongens op een hoger niveau word je gedwongen sneller te handelen.” In haar woonplaats behaalde zij met dat team haar eerste kampioenschap en schopte het ook tot de B1. ,,Omdat het op die leeftijd fysieker werd, was het lastig om tussen de jongens te blijven voetballen.”

Excelsior bood Nikki de mogelijkheid over te stappen naar de Vrouwen Eredivisie. In drie seizoenen was zij bijna in elke wedstrijd van de partij. ,,Van spelen op het hoogste niveau van de vrouwen, word je sneller volwassen”, kijkt zij terug. ,,Als je uitkomt tegen de beste spelers in Nederland, trek je je daaraan op.” Mentaal is zij ook sterker geworden. ,,Dat moet ook als je veel tegenslagen te verwerken krijgt.” In de regel spelend op het middenveld lukte het Nikki nog niet haar eerste Eredivisietreffer te maken. ,,Dat moet beter”, vindt zij. ,,Bij Excelsior speel je veel onder druk, kom je minder aan aanvallen toe. Maar als ik eens in een goede positie kwam, was ik ook niet doelgericht genoeg.”

Met ADO Den Haag Vrouwen had Nikki als B-junior al kennisgemaakt in het schaduwteam van de opleiding. Toen de club haar een contract voor twee seizoenen voorlegde, tekende zij dat graag. ,,De club vond het prettig spelers voor een langere tijd vast te kunnen leggen. Ik vond die zekerheid ook fijn, mede met het oog op mijn studie geschiedenis.” In een goed verlopen voorbereiding demonstreerde Nikki haar veelzijdigheid op meerdere posities. ,,Als de trainer je ergens neerzet, probeer je daar je beste spel te laten zien. Gezien de grote concurrentiestrijd hier, is het een voordeel als je op meerdere posities inzetbaar bent.” Zo belandde zij zelfs voor het eerst in de spits. Op die plek wist zij wel snel het net te vinden, uitgerekend in een oefenduel met Excelsior. ,,Dat maakte het helemaal bijzonder.”

In de eerste helft van het seizoen slaagde Nikki er nog niet in een vaste plek af te dwingen. ,,Ik denk dat ik nog wat rust aan de bal mis, in balbezit sterker moet zijn en minder gehaast”, is haar eigen analyse. Een hamstringblessure, die haar vier weken aan de kant hield, zat de snelle en technisch vaardige linkspoot eveneens in de weg. Een vruchtbare winterstop leverde ADO Den Haag Vrouwen een doelpuntrijke start van het nieuwe jaar op. Nikki droeg haar steentje bij met een op het oog satellietgestuurde hoekschop tegen Alkmaar. Resultaat van de intensieve teamtraining op dat onderdeel? ,,Eigenlijk was die bal bedoeld voor de tweede paal, maar ik raakte hem iets te hard”, is Nikki’s bekentenis.

Tegen PEC Zwolle in de Eredivisie Cup stond zij vorige week weer eens in de basis als tweede spits. ,,In de eerste helft waren wij overduidelijk de betere ploeg. De tweede helft was totaal anders en dat was zonde”, hield Nikki een kleine kater over aan de onnodige nederlaag (3-2 na een voorsprong van 0-2 bij rust). Weliswaar kwam ADO Den Haag Vrouwen met nog twee rondes te gaan al niet meer in aanmerking voor de prijs ,,zo’n wedstrijd wil je toch winnen.” Nikki troost zich met haar eerste volledige wedstrijd sinds de start van dit seizoen. ,,Ik ben blij dat ik die 90 minuten goed vol heb kunnen houden.”

ADO Den Haag Vrouwen ontvangt aanstaande vrijdag 5 maart FC Twente in het Cars Jeans Stadion. Het competitietreffen is vanaf 19.30 uur hier live te volgen: https://www.adovrouwen.nl/livestream

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter