Nieuws
Pleun Raaijmakers verheugt zich op topwedstrijden

Twee wedstrijden vóór het einde van de reguliere competitie verzekerde ADO Den Haag Vrouwen zich van deelname aan de play-offs om het landskampioenschap. Pleun Raaijmakers kijkt verlangend uit naar nieuwe topconfrontaties met Ajax, FC Twente en PSV. ,,Zij vinden het allemaal vervelend om tegen ons te spelen.”

Met de handjes in de lucht vierde Pleun Raaijmakers vorige week ADO Den Haags openingstreffer tegen VV Alkmaar zo uitbundig, dat zij prompt werd aangezien voor de maker van die belangrijke goal. ,,Dat werkte dus perfect”, ziet zij de humor van die fantoomgoal in. Haar eerste treffer in het geel en groen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen zit er al een tijdje aan te komen. Als deel van de luchtmacht die bij elke hoekschop het doel van de tegenpartij bestookt, zag zij drie dagen eerder tegen Heerenveen een inzet net van de lijn gehaald. Nog vroeger dit seizoen was zij een kopstoot richting bovenhoek tegen Excelsior al aan het vieren, toen de bal op miraculeuze wijze uit het doel werd gehaald.

Ook zonder aandeel in de doelpuntenproductie had Pleun na afloop van de victorie in Alkmaar (zie hier de samenvatting: https://pureenergieeredivisievrouwen.nl/clips/ ) reden genoeg voor een feestje. ,,Met onze plek bij de bovenste vier is ons eerste doel dit seizoen bereikt. Als team hebben wij het heel goed gedaan. Wij hadden ons zelfs eerder voor de play-offs kunnen plaatsen, want wij hebben ook onnodig punten laten liggen. Als je ziet hoe wij hebben gespeeld en hoe hard wij er elke wedstrijd voor hebben geknokt, dan is er zeker sprake van een stijgende lijn.”

Sinds zij anderhalf jaar geleden de overstap maakte van PSV naar ADO Den Haag Vrouwen, genoot Pleun op meerdere plaatsen het vertrouwen van Sjaak Polak. ,,Sjaak is een echt gevoelsmens, die altijd zegt waar het op staat”, karakteriseert zij haar trainer. ,,Bij PSV was ik in mijn derde seizoen op de bank beland en dat doet wat met je vertrouwen. Sjaak heeft altijd zijn vertrouwen in mij uitgesproken.” Dat resulteerde vorig seizoen al in prima spel, tot een blessure en daarna corona roet in het eten gooiden. Deze voetbaljaargang pikte Pleun de draad weer op. Dat Polak van zijn spelers vooral durf verlangt en accepteert dat iedereen fouten kan maken, werkt voor haar stimulerend. ,,En als je het niet goed doet, hoor je dat ook van hem.”

Gewend om centraal in de verdediging of op het middenveld te spelen, bekleedt Pleun sinds de winterstop de voor haar nieuwe rol van rechtsback. ,,Dat was in het begin even wennen, maar het gaat nu goed. Het zit ook in mij om mij best snel aan te passen.” Als moderne wingback doet zij ook aanvallend haar duit in het zakje. Met rechtsbuiten Liz Rijsbergen vormt zij een sterk duo op de flank. ,,Belangrijk is dat je goed met elkaar communiceert en dat doen wij. Je moet situaties in het veld goed met elkaar bespreken. In de voorbereiding op een wedstrijd hebben wij altijd wel een keer contact met elkaar.”

Opvallend dit seizoen is dat ADO Den Haag Vrouwen weer erg sterk uit de winterstop is gekomen. ,,Wij wisten dat er een reeks belangrijke wedstrijden aankwam en daar moet je goed aan beginnen.” Het gebruikelijke trainingskamp was als gevolg van corona dit keer niet mogelijk. ,,Ik hoop dat dat volgend seizoen wel weer kan, want het is altijd goed voor de teambuilding en bovendien super leuk.”

Met het ticket voor het kampioensbal op zak kijkt Pleun verlangend uit naar de rest van het seizoen. ,,De druk van eindigen bij de bovenste vier is eraf, maar nu kunnen we nieuwe doelen stellen, zoals zoveel mogelijk punten halen in de komende wedstrijden tegen PSV, Ajax en FC Twente. Het is super leuk dat wij nu nog negen wedstrijden spelen tegen de top drie. Als wij daarin net zo spelen als eerder tegen FC Twente (0-0 in Den Haag na een overwinning van 2-0 in Enschede, red.), is er voor ons misschien wel meer moois mogelijk.”

Als oud-PSV’er vindt Pleun de ontmoetingen met haar vroegere club nog steeds speciaal. ,,Daar spelen nog steeds meiden die ik ken. Dat maakt het voor mij extra leuk en motiverend om te winnen.” In Eindhoven werd ADO Den Haag Vrouwen dit seizoen in blessuretijd beroofd van een verdiend punt. In een oefenduel achter gesloten deuren zegevierden de Haagse vrouwen direct na de winterstop met 3-2. ,,Dat was een mooie prestatie, maar wij speelden toen allebei wel met een ander team.”

Na de twee laatste speelrondes van de reguliere competitie, worden de punten van de deelnemers aan de play-offs gehalveerd. ,,Daardoor komt alles dichter bij elkaar. Ik hoop dat wij door een aantal toppers te winnen nog een plekje kunnen stijgen.” In de halve finale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker tegen FC Twente wil Pleun graag opnieuw stunten. ,,Ik heb daar alle vertrouwen in, want wij hebben dit seizoen al laten zien dat wij dat kunnen.”

ADO Den Haag Vrouwen ontvangt aanstaande zondag 21 maart PSV in het Cars Jeans Stadion. De wedstrijd is vanaf 12.15 live te zien op ESPN.

(Tekst Roeland Gelink. Foto KNVB)