Nieuws
Hier doet ADO het wel goed…

In het populaire voetbalspel FIFA worden jaarlijks spelers beoordeeld, voorafgaand aan het ‘echte’ voetbalseizoen. Op deze manier komt een digitale ranglijst voor eredivisieclubs tot stand. Deze ranglijst is achteraf erg accuraat, blijkt wanneer deze tegen de officiële eredivisieranglijst wordt gehouden van de afgelopen 10 jaar. ADO Den Haag vormt echter een uitzondering: de videogame schat de Hagenezen namelijk gemiddeld 2 plaatsen lager in dan de daadwerkelijke ranglijst. Dit concludeert FLYERALARM op basis van een uitgebreide analyse van historische FIFA-spelersbeoordelingen.

De mede-eigenaar van twee voetbalclubs in Duitsland en Oostenrijk, analyseerde ruim 6000 digitale spelerskaarten van alle eredivisiespelers over de afgelopen tien jaar. Aan de hand van deze spelerskaarten werden de eredivisieclubs beoordeeld én gerangschikt. Op die manier kwamen de clubs op een bepaalde positie terecht in de digitale ranglijst van de Eredivisie.

Over alle clubs gezien, zit er gemiddeld slechts één positie verschil tussen de officiële eredivisieranglijst en die gebaseerd op spelerskaarten uit de videogame. Bij 16 van de 26 eredivisieclubs – die de afgelopen 10 jaar minstens één seizoen in de Eredivisie speelden – is dit minder dan 1 plaats.

ADO Den Haag presteerde op het voetbalveld gemiddeld 2 plaatsen beter dan wat vooraf kon worden ingeschat op basis van de spelersbeoordelingen. De trainers van deze club haalde dus blijkbaar het maximale uit het beschikbare spelersmateriaal. Door de beste digitale spelerskaarten van ADO Den Haag tussen 2011 en 2021 te analyseren, is het “Team van het Decennium” opgesteld. Dit zou dus het best mogelijke team zijn. Het elftal uit Den Haag heeft een gemiddelde beoordeling van 72 en speelt in een 4-3-3 formatie.

In dit elftal staat Ernestas Šetkus (FIFA 17) in het doel en bestaat de verdediging uit Aaron Meijers (FIFA 18), Wilfried Kanon (FIFA 19), Tom Beugelsdijk (FIFA 19) en José San Román (FIFA 17).

Verder wordt het middenveld gevormd door Édouard Duplan (FIFA 18), Lex Immers (FIFA 18) en Abdenasser El Khayati (FIFA 19). In de spits staat Mike Havenaar (FIFA 17). Als laatste wordt de voorhoede bemand door Ricardo Kishna (FIFA 18) en Wesley Verhoek (FIFA 12).

Meer informatie over de Eredivisie-analyse, Teams van het Decennium en ADO Den Haag is te vinden op: https://www.flyeralarm.com/lp/nl_nl/content/fifa-beoordeling