Activiteiten
Herdenken en vieren in coronatijd

Een aantal bijzondere momenten wordt de komende weken anders ingevuld dan hoe de gemeente dit normaliter zou doen. Dit in verband met de geldende coronamaatregelen. Dat heeft burgemeester Klaas Tigelaar bekend gemaakt. Om deze speciale gelegenheden toch met eerbied zichtbaar te maken, maakt de gemeente filmopnamen en foto’s om samen met inwoners te herdenken en te vieren.

Op 22 april worden er door de stichting Stolpersteine LV 20 struikelstenen (stolpersteine) geplaatst in de gemeente Leidschendam-Voorburg, op zeven verschillende adressen. Stolpersteine, ontworpen door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, bevatten de naam, geboortedatum en plaats/jaar van het overlijden van Joden. Ze vallen op, maar je moet bijna letterlijk over de steen bukken om het opschrift te kunnen lezen en begrijpen, figuurlijk struikelen. Dit als nagedachtenis aan de vermoorde Joodse personen. Omdat er geen publiek aanwezig kan zijn, wordt het plaatsen van de struikelstenen gefilmd. Eind april wordt het filmpje online geplaatst via de gemeentelijke social media kanalen en het gemeentelijke youtube kanaal. Op de site van de Historische Vereniging Voorburg worden de verhalen geplaatst van deze mensen. In oktober 2021 worden er naar verwachting nog 40 struikelstenen geplaatst.

Lintjesregen 26 april. Op bijzonder feestelijke wijze reikt de burgemeester aan de voordeur bij 14 decorandi een Koninklijke Onderscheiding uit. Het gaat om 12 inwoners uit LeidschendamVoorburg én 2 uit Den Haag; hun verdiensten vinden plaats in onze gemeente. Van de uitreikingen wordt een filmcompilatie gemaakt die op 26 april in de avond op youtube en social media kanalen geplaatst wordt. Ook worden er foto’s gemaakt, die worden geplaatst in een speciale bijdrage van de Gemeenterubriek in Het Krantje op woensdag 28 april 2021.

Koningsdag 27 april. Op 27 april vindt op Midvliet t.v. tussen 15:00-20:00 via livestream de digitale viering van Koningsdag plaats, waarbij verschillende artiesten zullen optreden. Het programma wordt gevarieerd samengesteld zodat het voor jong en oud interessant is om de livestream bij te wonen. De gemeente heeft een financiële bijdrage geleverd aan dit initiatief.

Dodenherdenking 4 mei. Het is dit jaar niet mogelijk om gezamenlijk te herdenken en samen te komen bij de oorlogsmonumenten in de gemeente. Dit kan wel digitaal. Op 4 mei om 20.30 uur (na de Landelijke Dodenherdenking vanaf De Dam) gaat een herdenkingsfilm live via youtube en de gemeentelijke social media kanalen. De opnamen voor deze film vinden op zondag 2 mei plaats zónder publiek (enkele kransleggers zijn aanwezig en vertellen in de film namens wie zij een krans leggen en waarom). In de film is ook een moment van stilte opgenomen, het Signaal Taptoe, het Wilhelmus en wordt deze geflankeerd door passende muziek en een dans. Om dit waardig en in stilte te doen wordt het Sijtwende Park op 2 mei afgesloten van 13-16 uur. Op 4 mei kunnen inwoners zelf een bloem leggen bij één van de drie monumenten in de gemeente: De Naald, Park Leeuwenbergh en het Monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwende Park. Namens de gemeenteraad wordt ook een krans gelegd door één van de gemeenteraadsleden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter