Nieuws
Onenigheid over coronasteun

Binnen de gemeenteraad bestaat grote verdeeldheid over de coronasteun van B&W. Volgens VVD-gemeenteraadslid Philip van Veller is er sprake van ‘geld zoekt bestemming’. Zijn CDA-collega Gijs Dupont wil ‘kritisch’ kijken naar de doelmatigheid van de steun.

D66, GBLV en GroenLinks zetten vraagtekens bij de wijze waarop de culturele sector van coronasteun wordt voorzien. D66 heeft daarnaast bedenkingen bij steun die winkeliers in de winkelcentra Julianabaan (Voorburg) en de Mall (Leidschendam) krijgen voor ‘promotie’ (242.000 euro). Dat soort ‘reclame maken’ past niet in een coronatijd waarbij er maatregelen zijn om drukte tegen te gaan.

De houding van de diverse partijen bleek in een beraad van een commissie uit de gemeenteraad over de steun. Vorig jaar werd er 5 miljoen voor coronasteun uitgetrokken. Daarvan is 2 miljoen euro besteed, de rest is naar dit jaar doorgeschoven. Voor dat geld (3 miljoen euro) is nu een bestedingsplan gemaakt.

Van Veller noemde het ‘te toevallig’, ‘merkwaardig’ en ‘verdacht’ dat het bestedingsplan precies op 3 miljoen euro uit komt. Hij wees er bovendien op dat de gemeente van de rijksoverheid al meer dan 5 miljoen euro heeft ontvangen als compensatie voor coronasteunmaatregelen.

Dupont gaf te kennen dat zijn fractie signalen hebben bereikt dat organisaties twee maal geld krijgen voor dezelfde activiteiten: een normale subsidie en dan nog eens coronasteun. Er is dus sprake van dubbele financiering, aldus de CDA’er, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Charlotte Bos (D66), Frank Rozenberg (GBLV) en Jeroen van Rossum (GroenLinks) wezen erop dat B&W vorig jaar 239.000 euro aan coronasteun voor de culturele sector hebben over gehouden. Dat geld is niet aan de sector besteed doch in de algemene reserve van de gemeente ‘verdwenen’. Dat geld moet volgens hen echter naar nieuwe culturele initiatieven. Dit jaar is er 289.000 euro aan coronasteun voor de culturele sector. Voor de besteding daarvan zou de culturele sector zelf met een voorstel moeten komen, zo menen de drie.

Burgemeester Klaas Tigelaar ontkende dat er moedwillig naar een besteding van geld is gezocht. Volgens hem worden alle aanvragen gehonoreerd. Wel wees hij erop dat sommige aanvragen via normale begrotingsposten worden afgedaan. En er zit ook een post ‘onvoorzien’ in het plan voor dit jaar. Dat organisaties naast subsidie ook coronasteun ontvangen ontkende de burgemeester niet. Volgens hem is er echter geen sprake van dubbele financiering doch van extra activiteiten.

Wethouder Astrid van Eekelen keerde zich tegen suggesties dat de culturele sector niet aan haar trekken komt bij de coronasteun. In 2020 zijn alle aanvragen gehonoreerd. Toch bleef er geld over. Het budget voor dit jaar is verhoogd mede naar aanleiding van claims van ‘grote’ partijen in het culturele veld. Daarmee is het speelveld voor 2021 echter niet ‘gesloten’. Er is nog geld beschikbaar, aldus de wethouder. ,,Iedereen die steun nodig heeft, krijgt het.’’ In mei gaat Van Eekelen met de hele culturele sector praten om te zien wat men nog nodig heeft.

Over de 242.000 euro voor ondernemers stelde Van Eekelen dat dit een zinnige besteding van geld is. ,,We moeten de ondernemers helpen.’’ Zij erkende dat het gaat om acties van ondernemers met de bedoeling klanten te trekken. Een vergelijking met andere sectoren die het geld volgens Jacco van Maldegem (D66) harder nodig hebben (tablets voor kwetsbare leerlingen, schuldsanering, mensen in de bijstand) wees zij van de hand.

Door de verdeeldheid komt de hele zaak binnenkort in de gemeenteraad aan de orde. Diverse partijen willen dan met moties en amendementen komen.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter