Nieuws
Kayra Nelemans legt tegenstanders het vuur na aan de schenen

Sinds zij eind vorig jaar haar debuut in de basis van ADO Den Haag Vrouwen maakte, is Kayra Nelemans snel uitgegroeid tot een vaste waarde. Na het bereiken van de play-offs om de landstitel en de bekerfinale wil de onverschrokken ijzervreter met buskruit in het linkerbeen nog lang niet op haar lauweren gaan rusten.

In haar eerste Eredivisiewedstrijd voor ADO Den Haag Vrouwen (uit tegen Excelsior in december vorig jaar) behoorde Kayra Nelemans direct tot de uitblinkers. Sinds dat veelbelovende optreden miste de linksback geen wedstrijd meer en dit seizoen is zij een van de acht spelers die in bijna alle duels aan de aftrap stonden. ,,Ik had nooit verwacht dat ik zo snel zoveel minuten zou maken”, toont de via de beloften van ADO Den Haag Vrouwen doorgebroken Vlaardingse zich blij met haar snelle progressie. Dankbaar dat zij al zoveel aan spelen is toegekomen, beschouwt Kayra haar plek in de basis allerminst als een vanzelfsprekendheid. ,,Elke wedstrijd weer moet je hard werken en laten zien dat je daar hoort te staan.”

Met haar goede prestaties hielp de in duels ijzersterke Kayra ADO Den Haag Vrouwen dit seizoen door te dringen tot de play-offs om het landskampioenschap en de bekerfinale. Onlangs werd zij ook opgeroepen voor een trainingsstage van het Nederlands elftal onder 19. ,,Voor mij kwam dat onverwacht, want ik had bij onder 16 voor het laatst bij een selectie gezeten.” Blij met drie dagen trainen in Zeist wil zij het daar niet bij laten. ,,Ik hoop dat dit verder gaat en dat ik door kan pakken.” Uiteraard heeft zij daarbij oog voor haar concurrentie. ,,Maar ik moet vooral naar mezelf kijken.”

Gemeten naar het aantal tegentreffers doet ADO Den Haag Vrouwen verdedigend niet onder voor de gedoodverfde kampioenskandidaten FC Twente, PSV en Ajax. ,,We staan verdedigend best wel aardig”, blijft Kayra bescheiden. ,,We doen dat overigens wel met z’n allen”, benadrukt zij dat het om een teamprestatie gaat. Een goed op elkaar ingespeelde basis helpt daarbij. ,,Van daaruit kan je verder bouwen. Maar als er nieuwe spelers in komen, pakken die het ook prima op. Daarom zegt Sjaak Polak dat onze basis niet uit 11 spelers bestaat, maar uit 25.”

Dat Kayra als linksback vlug is gegroeid, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat FC Twente in vier duels steeds weer voor een andere rechtsbuiten koos. ,,Ik let daar niet zo op en zie wel wie er tegenover mij staat”, haalt Kayra haar schouders daarover op. ,,Ik doe er gewoon alles aan om mijn man uit te schakelen. Tegen de een gaat dat beter dan tegen een ander, maar ik probeer gewoon er altijd het beste uit te halen.”

In de eerste ontmoeting met Twente dit seizoen demonstreerde Kayra voor het eerst op het hoogste niveau de formidabele vuurkracht van haar linkerbeen. Van zeker 30 meter vond zij feilloos de uiterste hoek. ,,Bij de beloften lukte dat wat vaker, maar dan wel over meerdere seizoenen. Als er nog zo’n moment komt, zal ik het zeker weer proberen.” Als één van de Haagse vrije trap-specialisten is Kayra daarmee nog niet succesvol geweest. ,,Daar is zeker meer uit te halen en daar zijn wij ook op aan het oefenen op de training.” Na de training neemt zij zelf regelmatig doelvrouw Maaike van Klink nog eens extra onder vuur.

Bij de aftrap van de play-offs boekte ADO Den Haag Vrouwen al voor de vierde keer een goed resultaat tegen het als titelfavoriet gestarte FC Twente (zie samenvatting: https://pure-energie-eredivisievrouwen.nl/ado-den-haag-fc-twente-1-1/ ). Toch was na afloop te lezen dat Twente teleurstellend gelijk had gespeeld tegen het lelijke eendje. ,,Ach, als ze ons zo willen noemen”, ligt Kayra daar niet wakker van. ,,Wij werken net zo hard om het elke tegenstander zo moeilijk mogelijk te maken en zijn in ieder geval prima aan de play-offs begonnen.”

Na een nederlaag bij Ajax (2-0) ontvangt ADO Den Haag Vrouwen aanstaande zondag 9 mei PSV in het Cars Jeans Stadion. De wedstrijd is zondag vanaf 14.30 uur rechtstreeks te zien via deze livestream: https://www.adovrouwen.nl/livestream

(Tekst Roeland Gelink. Foto: Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter