Nieuws
Gekwetste rivalen kijken uit naar bekerfinale

Als concurrenten voor de rechtsbackpositie van ADO Den Haag Vrouwen zaten Julia Kagie en Bo Vonk dit seizoen allebei langdurig aan de kant. Op tijd hersteld om weer in actie te komen in de play-offs om het landskampioenschap, kijken zij nu vooral uit naar de eindstrijd om de KNVB-beker op 5 juni.

Net teruggekeerd bij ADO Den Haag Vrouwen – na een uitstapje naar de beloften van Ajax – kende Julia Kagie vorig seizoen een prima eerste jaar in de Eredivisie Vrouwen als graag mee naar voren vliegende back. ,,Af en toe kon het beter, maar over het algemeen heb ik de positie goed ingevuld en veel gespeeld.” Gezien haar goede vorm zag Julia’s jongere broer zijn zus al naar Valencia verhuizen. ,,Hij vindt het wel lekker als ik in het buitenland speel.” Met de concurrenten voor haar plek in de ziekenboeg was Julia altijd eerste keus van trainer Sjaak Polak. ,,Maar als ik het niet goed had gedaan, had hij wel iemand anders een kans gegeven.”

Bo Vonk, die zich eerder als rechtsback had onderscheiden als vrouw van staal, was vorig seizoen één van die gekwetste concurrenten. Zij werd geplaagd door verschillende spierblessures. Een diëtiste hielp daar verandering in te brengen. ,,Zij gaf niet alleen advies over wat te eten, maar ook wanneer.” Daardoor kon Bo dit seizoen veel fitter starten en op trainingen weer voluit gaan. ,,Zo kun je stappen maken.”

Voor Julia verliep deze voetbaljaargang veel minder voorspoedig. ,,Ik had gehoopt de lijn van vorig seizoen door te trekken, maar had het een stuk lastiger.” Hoewel zij zelf niet het gevoel had dat zij veel minder speelde, raakte zij haar plaats in de eerste helft van het seizoen kwijt aan Bo. Hard trainend om terug te komen, hield daarna een enkelblessure haar langdurig aan de kant. Als invalster maakte zij nog wel de wedstrijd in Alkmaar mee, waarin ADO Den Haag zich voor de kampioens play-offs plaatste. Blij dat zij weer in actie kon komen, voelde Julia zich enigszins schuldig aan de late Alkmaarse tegentreffer. ,,Die had ik moeten hebben. Omdat Alkmaar eigenlijk niet gevaarlijk was, was ik lekker mee gaan aanvallen. Daarin moet ik wat scherper zijn.”

Ten koste van Julia teruggekeerd in het basiselftal werd Bo tijdens een training per ongeluk geveld door een kopstoot. Dat resulteerde in een hersenschudding, die haar vijf maanden lang bleef plagen. ,,Op een gegeven moment trainde ik wel weer en kon ik ook in partijen van elf tegen elf meedoen, maar bij het koppen hield ik last.” Pas toen de hoofdpijn achterwege bleef, kon zij in een wedstrijd tegen Excelsior haar rentree maken. Zij vierde dat prompt door binnen 3 minuten een doelpunt voor te bereiden. ,,Daar was ik heel blij mee.”

Gevraagd waar zij Bo sterk in vindt, zegt Julia: ,,Zij heeft verdedigend bijna alles in huis, zit er altijd kort op, kan haar tegenstander helemaal uitschakelen.” De twee rivalen kennen elkaar al lang. ,,Ik heb nog samen met haar in Jong ADO Den Haag Vrouwen gespeeld en kan het ook heel goed met haar vinden”, vertelt Julia. Dat zij soms plaats voor Bo moet maken, verstoort de goede verhouding geenszins. ,,Als ik niet speel, zoek ik dat eerder bij mijzelf.” Als belangrijkste eigen verbeterpunt noemt Julia sneller omschakelen. ,,Als ik de bal verlies, moet ik meteen terug en niet zo’n rouwmomentje hebben.”

Bo wil graag beter worden in de dingen waar zij Julia juist sterk in vindt. ,,Zij kan goed voetballen in de kleine ruimte, is technisch sterk en met de bal aan de voet. Ik mag haar ook erg graag. We hadden bij de KNVB al eens bij elkaar in een team gezeten, hebben elkaar bij de beloften van ADO Den Haag beter leren kennen en zitten nu ook bij elkaar op school (aan de Sportcampus Zuiderpark, red.).”

Op weg naar de bekerfinale tegen PSV verloor ADO Den Haag de laatste ontmoeting met de Eindhovenaren in de play-offs met 6-2. ,,Dat was niet zo’n goede generale”, is Julia zich pijnlijk bewust. ,,Bij ons leek er af en toe miscommunicatie te zijn over wie nu wie oppakt. Maar je moet ook niet in het resultaat van die ene wedstrijd blijven hangen. Wij gaan gewoon door met waar wij mee bezig waren en gaan straks vol voor het winnen van de KNVB-beker.”

Bo laat zich evenmin door die ruime nederlaag in de war brengen. ,,De uitslag gaf een wat vertekend beeld. In het begin waren wij even goed. Als het dan makkelijk 1-0 en 2-0 voor PSV wordt, werkt dat echter niet mee. Maar die wedstrijd maakt mij niet bang. In de bekerfinale gaan wij PSV gewoon pakken.” De eindstrijd van de Champions League voor vrouwen tussen Barcelona en Chelsea was onlangs een mooi opwarmertje. ,,Als je dat ziet, helpt het weer om je op te laden. Met onze finale ben ik elke dag bezig, want zoiets maak je niet vaak mee.”

ADO Den Haag Vrouwen besluit de play-offs op zondag 30 mei met een thuiswedstrijd tegen Ajax. Het duel is vanaf 14.30 uur te zien via livestream: https://www.adovrouwen.nl/livestream De bekerfinale wordt op zaterdag 5 juni gespeeld bij Almere City. ESPN zendt de wedstrijd vanaf 20.00 uur rechtstreeks uit. (Tekst: Roeland Gelink. Foto: Eric de Wit)

Julia Kagie

Bo Vonk