Mening
Blog: Winkelen post-corona

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Louise Kortman, fractieleider VVD)

Nu het einde van de maatregelen van de corona-pandemie in zicht zijn, krijgen we ook een klein kijkje in de ‘veranderde wereld’. Hoort u het ze ook nog zeggen? “Mensen stappen na corona niet zomaar meer in de auto” en “Winkelen is voor altijd veranderd”. De eerste signalen bewijzen hun ongelijk.

Vooropgesteld; het was wel een beetje een valse start voor de Mall. Mei-vakantie, slecht weer, de eerste versoepelingen en verder werkelijk alle overdekte dagbestedingen nog gesloten. Wat moet je dan vanuit je hotel in Zandvoort? Weg achter de geraniums? Of met je dwarse pubers in Noord-Brabant die al zo vaak achter het behang hebben gezeten dat er van je woning weinig meer over is? Er is een overdekt winkelcentrum open in Leidschendam! Gaan we daar toch heen? En dat deed Nederland dus ook. Massaal.

Te massaal. Om de massa te remmen werden de parkeergarages afgesloten. Een top oplossing, áls de Mall tussen de weilanden had gelegen. Maar dat ligt onze Mall niet. Gevolg? De naastgelegen woonwijken werden overspoeld. Natuurlijk keerden de toegestroomde bezoekers die soms al meer dan een uur in de auto hadden gezeten niet huiswaarts. Dit was hun redding uit de corona-sleur, dus linksom of rechtsom zouden ze zich daar nu gaan vermaken. De laatste twee weekenden zien we ook dat, nu het weer zonniger wordt en er meer open gaat, het verkeer beter in goede banen te leiden is; gelukkig.

Is onze situatie uniek in Nederland? Moeten wij hier lokaal het wiel gaan uitvinden? Nee natuurlijk niet. Er zijn in ons land tal van zulke publiekstrekkers die grote hoeveelheden bezoekers te verwerken krijgen. Dan moeten we alleen eerst onderkennen dat ‘het fietsje pakken’ voor 95% van de bezoekers geen optie is. Wanneer bent u voor het laatst op de fiets naar de Efteling geweest? Ik bedoel maar.

Bekijk de aanpak bij pretparken, dierentuinen en outletcentra. Ga kijken bij festivalterreinen. Leer van hun ervaringen en ga dan kijken wat er past binnen onze situatie. Kijk hoe de wegen naar de woonwijken in Leidschenveen worden afgesloten als ADO thuis speelt, waardoor die wijken niet worden overspoeld. Bekijk hoe De Julianatoren een groot parkeerterrein op afstand gebruikt en de bezoekers met gratis pendelbussen naar de ingang brengt. En kijk hoe de Efteling bezoekers via een verplichte route naar een specifieke parkeerplaats begeleidt.

Deze maatregelen zullen geen 365 dagen per jaar nodig zijn. Maar op de dagen dat het nodig is moet het goed geregeld zijn. Goed geregeld voor de bezoekers, maar ook zeker voor onze inwoners. Het mag niet zo zijn dat onze inwoners het kind van de rekening worden. Faciliteer de bezoekers en bescherm tegelijk onze inwoners. Inwoners die wel trots willen zijn op deze schitterende Mall binnen onze grenzen, maar dan moeten ze ook trots kunnen zijn op de gemeente die de overlast met goede maatregelen tot een minimum weet te beperken. Daar moeten we in investeren. Daar wil de VVD in investeren.

(Louise Kortman, fractievoorzitter VVD)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter