Mening
CORONAinLV: een poging, meer niet

De uitspraak van de gemeenteraad op 20 mei 2020 was helder: maak een tijdsdocument over Leidschendam-Voorburg ten tijde van de coronacrisis. Multimediaal in de vorm van artikelen, interviews, nieuwsitems, video’s, foto’s te laten maken door lokale ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel).

Sinds gisteren is het resultaat te bewonderen in Museum Swaensteyn. Tientallen foto’s van Michel Groen, Hilbert Krane en Hein Athmer; vier korte video’s van Ralph Schoonenboom waarin even zovele personen over hun persoonlijke belevenissen met corona vertellen; een film van LVTV, 25 minuten lang, waarin het concept-Schoonenboom nog eens dik wordt overgedaan; een rolprent van lokale omroep Midvliet, maar die is slechts een paar keer te zien.

Natuurlijk, de beelden geven een indruk. Sommige zijn heel herkenbaar. Foto’s van medisch personeel, lege straten, activiteiten van sportverenigingen. Maar is dat typisch voor Leidschendam-Voorburg in coronatijd? Nee. Kon er bij de foto’s net zo goed een andere gemeentenaam staan? Ja. Zeker bij de prenten die in Den Haag gemaakt zijn. En die hangen er ook.

In de video’s vertellen een lerares, een horecaondernemer, een muzikant en een uitvaartondernemer over de tijd tot corona, de lockdown en de nieuwe initiatieven die onder corona opkwamen. Persoonlijke verhalen, maar hoe representatief zijn die? En als je aan geschiedschrijving over corona doet, waarom dan praten over hetgeen daar voor was?

LVTV laat ook mensen aan het woord. Een dominee, een wethouder, mensen uit de hoek van kunst en cultuur, het bedrijfsleven, de sport. Maar om dat ‘de coronadocumentaire’ te noemen is wel wat pretentieus.

Wat Midvliet te bieden heeft, is helaas alleen maar op enkele geselecteerde momenten te zien. Dat roept meteen de vraag op waarom deze rolprent tot het project is toegelaten. Moet een tijdsdocument niet per definitie voor eenieder ter kennisneming zijn?

En dan nog, Midvliet is een door de gemeente gesubsidieerde instelling. Hoezo ZZP’er? Datzelfde geldt overigens ook voor LVTV. Dat is gewoon een media-onderneming. Weliswaar zonder gemeentelijke financiële steun, maar toch. En waarom zouden beiden geld moeten krijgen om een film te maken?

CORONAinLV is een poging tot een tijdsdocument, meer niet. Wat ontbreekt is de échte geschiedschrijving. Per dag, week, maand. Wat ook ontbreekt is de rol van het lokale bestuur: B&W, gemeenteraad, ambtenaren. Hoe reageerden die? Welke besluiten namen zij bijvoorbeeld om de coronaellende voor de inwoners te verzachten? En wat betekenden de coronamaatregelen voor dat bestuur of de gemeenlijke diensten zelf?

Het tijdsdocument is bovendien niet af. De coronapandemie is er nog, net als de coronamaatregelen. De expositie komt in dat opzicht te vroeg. Van de andere kant heeft het geheel te leiden onder een ‘coronamoeheid’. De Nederlander, dus ook die in Leidschendam-Voorburg, heeft het nu wel gehad met corona.

Helaas vormen het tijdsdocument en de expositie geen bewijs dat de inwoner er met die houding naast zit. Daarvoor is het allemaal niet verrassend genoeg. Jammer, zeker aangezien er 50.000 euro gemeenschapsgeld aan werd besteed.

Rest de vraag wat er gebeurt als de expositie over een maand de deuren sluit. Het tijdsdocument was toch bedoeld om een stukje lokale geschiedenis vast te leggen. Een geschiedenis waar belangstellenden toch ook in de toekomst kennis van zouden moeten kunnen nemen. Anders is het nut van de hele operatie wel erg miniem.

(Redactie Vlietnieuws. Foto’s Hein Athmer, Michel Groen)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter