Activiteiten
Duckland Forever, expositie van Roland Maas in kerk
Na ruim 4 jaar  gewoond en gewerkt te hebben in het Veurhuis, het voormalige restaurant van GGZ Rivierduinen in park Schakenbosch te Leidschendam, sluit kunstenaar Roland Maas, deze periode af met een grote solo expositie, getiteld ‘Duckland Forever’, in de aangrenzende Hulp en Heil kerk. De expositie is alle weekenden in september – en op afspraak – te bezichtigen.
Aanvankelijk wilde Roland Maas een overzicht geven van de schilderijen die tijdens zijn verblijf in het Veurhuis zijn ontstaan maar tijdens het inrichten veranderde dat plan. De zijgalerijen werden gevuld met schilderijen en het ´middenschip´ werd volgebouwd met bestaande en nieuwe installaties waarbij ook het kerkorgel werd betrokken.
Waar ooit het altaar stond hangen nu de bijna 100 portretten uit ’the legacy’ serie. Een project dat Maas in 2017, toen hij op Schakenbosch kwam wonen, startte. De portretten zijn, net als veel van zijn andere schilderijen, gebaseerd op gevonden foto’s bij de kringloop. Ook in zijn ruimtelijke werken laat Maas het toeval graag toe en laat hij zich inspireren door gevonden voorwerpen die hij combineert met keramiek.
In deze werken komen thema´s als mannelijkheid, perfectie, sterfelijkheid, identiteit en het kunstenaarschap aan bod. Roland Maas benadert zijn onderwerpen met humor en relativering terwijl een serieuze ondertoon voelbaar blijft.
Duckland Forever is een eerbetoon aan het creatieve proces waarbij alle ruimte wordt gegeven aan toevalligheden. Aanvankelijk is er een plan, een concept, maar daar mag van worden afgeweken. Graag zelfs. ,,Vaak hoor je mensen roepen dat toeval niet bestaat. Dat klinkt niet eens meer interessant maar geestdodend”, vindt Maas. ,,Stel je de mogelijkheden voor als je ervan uitgaat dat toeval wel bestaat. Vanuit die gedachte is zelfs deze hele expositie mogelijk geworden.”
Ironisch genoeg vind deze expo plaats in een kerk, een beladen plaats waar nooit ruimte voor toeval bestaan heeft. Met gemak weet Maas zijn kunst op de plaats van de voorzienigheid te plaatsen zonder het een heilig podium te geven. Open: alle weekenden in september (en op afspraak), van 10.00 tot 16.00 uur. Adres Hulp en Heil kerk, Veursestraatweg 185,  Leidschendam. (foto’s Roland Maas)
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter