Nieuws
ADO Vrouwen starten nieuwe seizoen tegen Feyenoord

De ADO Vrouwen starten het nieuwe seizoen in de ‘Pure energie’ eredivisie zondag om 12.30 uur thuis in het Cars Jeans-stadion tegen Feyenoord, de Rotterdamse nieuwkomer op dit niveau. De dames van coach Sjaak Polak willen in de nieuwe voetbaljaargang de lijn van vorig seizoen doortrekken: meedraaien in de top van de eredivisie (vorig seizoen 4e geëindigd) en zo ver mogelijk komen in de beker (afgelopen seizoen in de finale met 0-1 van PSV verloren).

Bij ADO Vrouwen hebben zich de nodige wijzigingen voorgedaan. Vertrokken zijn Nadine Noordam (Ajax), Annouk Boshuizen en Celainy Obispo (beiden Feyenoord), Eline Koster en Priscilla Mesker (alle twee gestopt), Sharona Tieleman (nog geen nieuwe club), Julia Kagie (DUNO).

Nieuw in de selectie voor dit seizoen: Wiëlle Douma en Kirsten van de Westeringh (beiden SC Heerenveen), Romy Speelman (FC Twente), Jolina Amani (Benfica Lissabon, Portugal), Manon van Raay, Louise van Oosten en Akke van den Born (allen beloftenelftal ADO Vrouwen).

In de oefencampagne (zes duels) verloren de ADO Vrouwen alleen van OH Leuven (België) met 2-1. Tegenstander Feyenoord verloor ook maar één keer, van Standard Luik (België), met 1-0.

Het is het vijftiende eredivisieseizoen voor de vrouwen. Fc Twente verdedigt de landstitel, Feyenoord is de nieuwkomer waardoor de competitie uit negen teams bestaat. Bij de ADO Vrouwen gaat Sjaak Polak zijn tweede seizoen in als coach. Bij Feyenoord staat Danny Mulder aan het roer. Het wordt zijn eerste optreden als hoofdtrainer.

Op de site van Pure Energie eredivisie vrouwen stond deze week het volgende over de ADO Vrouwen te lezen: ‘Iedereen weet: tegen ADO Den Haag heb je nooit een lekkere middag of avond. De Haagse formatie heeft zich onder de hoede van trainer Sjaak Polak tot een ijzersterk collectief ontwikkeld. Een vechtmachine die blijft knokken voor elke meter en geregeld punten aftroggelt van de top-3 (Fc Twente, Ajax, PSV, red.)’.

‘Ook nu begint de geelgroene equipe weer als outsider aan het seizoen. Dat vindt ADO prima. Zoals coach Polak ook accepteert dat een sterkhouder als Nadine Noordam zich door Ajax tot een transfer heeft laten verleiden. ,,Zij heeft dat gewoon verdiend. Ze is beestachtig tekeer gegaan en ontzettend goed gaan voetballen.” Polak realiseert zich dat ADO financieel niet kan opboksen tegen de top-3. Full-prof versus net geen full-prof’.

‘Aan de andere kant is ADO een club waar veel speelsters de kans krijgen zich spectaculair te ontwikkelen. Jaimy Ravensbergen is daar een mooi voorbeeld van. Vorig seizoen veel scorend en multi-inzetbaar en daarmee een belangrijke steunpilaar voor de Haagse ploeg. De meest in het oog springende nieuwkomer in de Residentiestad is Kirsten van de Westeringh. Voor de voormalig jeugdinternational is ADO na Ajax en sc Heerenveen haar derde Eredivisieclub’.

‘ADO Den Haag heeft een uitgebreide voorbereiding achter de rug. Polak kon eind juni met een nagenoeg complete selectie de trainingen starten. Alleen keeper en international Barbara Lorsheyd was langer afwezig vanwege het Olympische avontuur van de Oranje Leeuwinnen in Tokio. ,,Het is mooi dat Feyenoord erbij is gekomen. Daar wordt de competitie alleen maar beter van”, zegt Polak over de clash van deze eerste speelronde’.

De basisopstelling van ADO Vrouwen: Lorsheyd; Douma, Hendriks, Verspaget, Nelemans; Raaijmakers, van de Westeringh, Speelman; Rijsbergen/Selies, Ravensbergen, IJzerman