Activiteiten
Kirsten van de Westeringh ruilt 11 graag in voor dubbele 10 met kapstok

Na één seizoen bij Heerenveen koos Kirsten van de Westeringh er de afgelopen zomer voor te verkassen naar ADO Den Haag Vrouwen. Als klassieke nummer 10 hoopt zij in de Hofstad beter tot haar recht te komen dan als (al dan niet hangende) linksbuiten.

Met haar overgang van Ajax naar het Friese Haagje beoogde Kirsten van de Westeringh vorig jaar vooral om meer aan spelen op het hoogste niveau toe te komen. Dat lukte prima, want zij was in op één na alle wedstrijden van de partij en was met 6 Eredivisie-treffers ook belangrijk voor haar team. Toch besloot zij tot een nieuwe carrièrestap ,,omdat ik niet het niveau heb gehaald dat ik kan halen. Ik was niet tevreden, omdat ik weet dat ik beter kan. Dat heeft ook te maken met het spelen als linksbuiten, terwijl ik eigenlijk een aanvallende middenvelder ben.” Bij Nederland onder 17 werd zij ooit als linksbuiten opgesteld en kwam vervolgens niet meer van die plek af, vooral omdat zij er regelmatig scoorde. ,,Bij de beloften van Ajax speelde ik ook als linksbuiten, maar dan wel hangend in een vrije rol.”

Bij Heerenveen had zij ook moeite met het wisselen van formatie. ,,Wij pasten ons aan de speelwijze van de tegenstander aan. Daardoor moest ik de ene week verplicht aan de buitenkant blijven en de andere week weer aan de binnenkant staan. Op die manier kwamen mijn kwaliteiten niet tot hun recht, want ik presteer in een vrije rol het beste.” Tegen die achtergrond viel een verleidingsverzoek van trainer Sjaak Polak van ADO Den Haag Vrouwen in vruchtbare aarde. ,,Met een vierde plaats en de bekerfinale had ADO Den Haag een supermooi seizoen.” Ook de Haagse manier van spelen stond Kirsten aan. Toen zij van Polak hoorde dat hij een nummer 10 zocht, wilde zij graag voor die kans gaan.

Wat Kirsten tevens aansprak, was Polaks plan om van haar een betere speler te maken. ,,Sjaak is van mening dat ik op deze positie veel beter kan en geeft vanaf het begin heel duidelijk aan wat ik beter moet doen. Na twee maanden merk ik al dat ik daarin stappen heb gemaakt.” Als voorbeeld noemt zij dat zij als heel aanvallend ingestelde speler het lastig vond om bij balbezit van de tegenstander om te schakelen. ,,Sjaak zit daar heel kort op, benadrukt dat het als middenvelder nog belangrijker is om ook mee terug te gaan. Daarom richt ik mij nu meer op het afpakken en sneller terugveroveren van ballen.”

Wat vanaf de start van de voorbereiding in het oog sprong, was dat Kirsten als spelmaker bijna elke bal – geheel conform de spelprincipes van Johan Cruijff – direct diep speelt. ,,Ik ben heel aanvallend ingesteld en ga daarom het liefst zo snel mogelijk en via de kortste route naar de goal”, biecht zij op. ,,Als ik de bal krijg, kijk ik ook direct naar voren.” In opeenvolgende oefenduels met Alkmaar en Excelsior zette zij zo al binnen 60 seconden een ploeggenoot alleen voor de doelvrouw. Tegelijk beseft zij dat er ook momenten zijn dat de kortste weg naar het doel niet de beste keuze kan zijn. ,,Soms kan het beter zijn de bal eruit te halen.” Behalve spelers wegsteken vind Kirsten het als nummer 10 ook prettig zelf diep gestuurd te worden. ,,Wat ik vooral prettig vind, is dat je op deze positie meer betrokken bent bij het spel.”

Met 4 treffers en een aandeel in 2 goals van anderen kende Kirsten een behoorlijk productieve aanloop naar het seizoen. ,,Als aanvallende middenvelder mag je daar tevreden over zijn, al moet je er ook rekening mee houden dat niet alle tegenstanders van het niveau van de Eredivisie waren.” In de openingswedstrijd in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen tegen Feyenoord – gezien door 197.000 live-kijkers naar ESPN en een klein miljoen in Studio Sport – nam zij het doelpunt van ADO Den Haag Vrouwen voor haar rekening (1-1; zie samenvatting: https://eyecons.com/videos/ado-den-haag-feyenoord-1-1-9974). In de tweede helft van dat duel was Kirsten onderdeel van een tactische switch naar een dubbele 10 (Kirsten en Jaimy Ravensbergen) met een kapstok (spits Jannette van Belen). ,,Dat was een beetje een experiment, waar veel kansen uit voort kwamen. Alleen hadden we er wel een paar moeten maken.”

,,Wat mij vanaf het begin erg is opgevallen, is dat dit een echt team is”, geeft zij haar eerste indruk van ADO Den Haag. ,,In het veld heb je het gevoel dat als jij een bal niet hebt, iemand achter je hem wel pakt. Er zit heel veel strijd in het team en er wordt veel in het veld gepraat. Ik vind het belangrijk dat je zo wordt aangestuurd en het hoort als er een tandje bij moet.” Opvallend vindt Kirsten ook hoeveel kansen de ploeg in elke wedstrijd wist te creëren. ,,Alleen moet het aantal doelpunten dat wij daaruit scoren beter. Ik vertrouw erop dat dat goed komt. Dat heeft de ploeg vorig seizoen ook laten zien.”

Kirstens doel dit seizoen is met ADO Den Haag Vrouwen zo goed mogelijk te presteren. ,,Met drie topclubs is dat minimaal vierde worden en dit keer wél de KNVB-beker winnen. Zelf wil ik een basisspeler blijven, belangrijk zijn voor het team, fitter worden en mezelf verder ontwikkelen, ook verdedigend.” Internationaal heeft zij ook ambities. ,,Ik zat al wel bij Jong Oranje, maar heb nog niet mijn debuut voor dat team gemaakt. Ik mik op een vaste plek.”

ADO Den Haag Vrouwen neemt het aanstaande zondag 12 september op tegen Ajax. De aftrap in het Cars Jeans Stadion is om 12.15 uur.

(tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter