Activiteiten
Veelbelovende Louise van Oosten doet meer voor het team

Wie zich de ideale Haagse voetballer probeert voor te stellen, kan denken aan het inzicht en de rust aan de bal van Martin Jol, het gif en de pass van Cor Lems en de duelkracht en het vermogen om goaltjes mee te pikken van Heini Otto. Als aanstormend talent bij ADO Den Haag Vrouwen verenigt Louise van Oosten al die kwaliteiten.

Als dicht achter de duinen van de Vogelwijk opgroeiend kind begon Louise van Oosten met voetbal op de grens van Den Haag en Wassenaar bij Graaf Willem II VAC. ,,Bij clubs in de buurt namen ze geen meisjes aan”, verklaart Louise die flinke verhuizing. Op Sportpark De Roggewoning trainde zij elke zondag mee met de ukkies. ,,Bijna allemaal jongens.” Het volgende seizoen verkaste de voetballer in de dop naar de heel andere kant van Den Haag om bij de Mini F-jes van GDA te gaan spelen. Haar oudere broer Caspar ging daar voetballen en meisjes waren er eveneens welkom. ,,Dat was ook makkelijker voor het brengen en halen door mijn ouders.”

Acht seizoen kwam Louise bij GDA uit voor teams die verder alleen uit jongens bestonden. ,,Ik had altijd een goede band met hen en merkte ook dat ik voordeel haalde uit het voetballen met jongens. Ik werd er fysiek heel sterk van en leerde snel handelen.” Op haar 14de werd Louise drie jaar terug gevraagd voor de eigen meidenteams waar ADO Den Haag Vrouwen toen op Houtrust mee begon. ,,Voor mij was het een goed moment om die stap te maken. Ik kende de trainer al van het Segbroek College en het was bovendien dicht bij huis.”

Als leerling van de voetbalklas van het Segboek en jeugdspeler bij ADO Den Haag Vrouwen stond Louise bijna dagelijks met trainer Marten Glotzbach op het veld. ,,Als leraar weet hij goed hoe hij met kinderen van mijn leeftijd om moet gaan. Ik denk dat hij mij ook buiten het veld beter heeft gemaakt, zeker qua motivatie.” Over haar ontwikkeling als voetballer vertelt Louise: ,,Bij de jongens was ik een pure verdediger. Bij de meiden ben ik veel meer gaan durven en initiatief gaan nemen. Ik voelde me ook verantwoordelijk om meer voor het team te doen. Bij GDA deden jongens dat. Zo ben ik bij ADO ook middenvelder geworden en gaan scoren.”

Vorig seizoen promoveerde Louise van de meiden onder 17 naar het beloftenteam. ,,Daar kon ik goed merken dat je wordt opgeleid voor het eerste elftal. Zo trainde je wel eens met het eerste en speelden er ook meiden van het eerste met ons mee.” Voor het eerst in haar voetballoopbaan had Louise in de beloftencompetitie meiden als tegenstander. ,,Met die overstap heb ik niet echt moeite gehad.” Alleen bracht het coronavirus de competitie abrupt tot stilstand. Voor Louise stond dat een nieuwe promotie niet in de weg. Vanaf november trainde zij vast mee met de A-selectie en als Kerstcadeau kreeg zij te horen dat zij voortaan ook voor wedstrijden deel uit zou maken van de hoofdmacht.

Als grootste verschil in die nieuwe omgeving ervoer Louise dat spelers elkaar op fouten durven aanspreken. ,,Ook het baltempo en het uitvechten van duels verschillen flink.” In het begin moest zij daaraan wennen. ,,Maar dat heeft niet lang geduurd en daarna is het lekker gelopen.” Eind januari maakte Louise haar debuut als invaller in een wedstrijd om de Eredivisie Cup tegen Alkmaar. ,,Een heel mooi moment, thuis in ons eigen stadion”, herinnert zij zich haar eerste optreden op het hoogste niveau. ,,Alleen was er helaas geen publiek bij.” Aan zeven minuten in een hectische slotfase had zij genoeg om zich als middenvelder te onderscheiden met een overtreding, een op de tegenstander veroverde bal, een onderschepping, een beuk in een luchtduel en ook nog bijna een goal (schot voor de lijn geblokt). Haar debuut in de basis maakte Louise later in de Eredivisie Cup-wedstrijd tegen Excelsior (winst met 4-1).

Na een goede voorbereiding wacht Louise dit seizoen nog op haar eerste optreden in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen. Voor een van energie bruisend type als zij is, moet het niet makkelijk zijn om aan de kant te zitten. ,,Gelukkig zijn er ook de wedstrijden van de beloften waarin ik minuten kan maken. Ik hou ervan om wedstrijden te spelen en zou niet een heel seizoen alleen op de bank kunnen zitten.”

Dat Louise niet graag stil zit, blijkt ook uit het feit dat zij het voetballen heeft gecombineerd met allerlei sporten, waaronder freerunning. ,,Daar ben ik mee gestopt, omdat ik vol voor het voetbal wil gaan. Daar focus ik mij nu helemaal op.” Dat ADO Den Haag Vrouwen nog veel van het talent verwacht, blijkt uit het feit dat zij een contract tot medio 2024 kreeg voorgeschoteld. ,,Dat geeft het gevoel dat de club vertrouwen in mij heeft en dat ik mij niet voor niks op het voetbal concentreer.” Erkenning kreeg zij onlangs ook in de vorm van een eerste uitverkiezing voor Nederland onder 19. ,,Als 17-jarige is het voor mij moeilijker bij die selectie te komen dan eerder bij onder 15 en onder 16. Daarom is het mooi dat ik er nu bij zit.”

Vrijdag 1 oktober ontvangt ADO Den Haag Vrouwen PSV in het Cars Jeans Stadion. De wedstrijd begint om 19.30 uur en publiek is weer van harte welkom. (tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)