Activiteiten
Rijker door Twentse ervaringen is Romy Speelman blij weer te spelen

Twee jaar terug maakte Romy Speelman graag gebruik van de mogelijkheid die FC Twente haar bood om zich volledig op het voetbal te concentreren. Met veel ervaringen én twee winnaarsmedailles in haar rugzak is de van jongs af aan al als een prof spelende linkspoot blij bij ADO Den Haag Vrouwen weer terug te zijn op het oude nest.

Nog voor haar zomerse terugkeer naar de Residentie woonde Romy Speelman met haar Twentse ploeggenoot Marisa Olislagers aan het eind van het vorige seizoen de KNVB-bekerfinale tussen ADO Den Haag en PSV bij. Dat was niet alleen om haar nieuwe ploeg aan het werk te zien. ,,Ik ken veel meiden al langer en vond het daarom leuk om hen te supporten.” Wat haar van de wedstrijd vooral is bijgebleven? ,,Dat ADO het echt verdiende om te winnen. Niet alleen werd er veel strijd geleverd, er werd door ADO ook heel goed gevoetbald.”

In 2015 van de jongens van DHC overgestapt naar het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen maakte Romy in november 2016 op haar zestiende haar debuut in de hoofdmacht. Een jaar later vormde zij met Nadine Noordam en Victoria Pelova een ijzersterk middenveld. ,,Vic en Nadine speelden al langer samen, maar voor mij was het het eerste seizoen in de Eredvisie.” Snel op elkaar ingespeeld waren Romy als passer en zo nodig meedogenloos slot op de deur, dribbelaar en spelmaker Pelova en loopwonder Noordam een ideale combinatie. ,,Onze verschillende speelwijzen sloten helemaal op elkaar aan.” Is Romy misschien het laatste Haagse puzzelstukje dat Ajax nu ontbeert? ,,Die meiden spelen daar nu weer samen, maar ik ben blij dat ik lekker bij ADO zit.”

In 2019 verhuisde Romy van de vertrouwde Hofstad naar Hengelo om bij FC Twente te gaan spelen. ,,Er veranderde toen een hoop bij de club met de komst van een nieuwe trainer en meiden die weg gingen. Voor mij was dat een goed moment om te kijken wat ik kon bereiken als ik mij alleen met voetbal bezig zou houden. Bij FC Twente kreeg ik die mogelijkheid.” Met een salaris in plaats van een onkostenvergoeding stelt Twente spelers financieel in staat zich volledig op hun sport te concentreren. ,,Er is ook een verschil in faciliteiten. Alles staat daar in het teken van voetbal, ook als het gaat om fysieke training en voeding.”

In twee seizoenen bij FC Twente kwam Romy veel minder tot spelen dan zij als vaste waarde bij ADO Den Haag gewend was. Daar stond wel tegenover dat zij voor het eerst in de Champions League in actie kwam en met de tukkers de Eredivisie Cup en het landskampioenschap won. ,,Dat waren leuke dingen, maar voor mij had dat niet zoveel waarde, omdat ik liever meer had gespeeld. Ik heb bij FC Twente een hoop geleerd en nieuwe ervaringen opgedaan. Alleen daarvoor ben ik er echter niet naartoe gegaan. Ik hecht er meer waarde aan dat ik nu weer meer op het veld kan staan. Ik heb er alles aan gedaan om dat bij FC Twente te bereiken en denk dat ik het op een gegeven moment ook verdiende. Maar uiteindelijk is het de trainer die zijn keuze maakt.”

Teruggekeerd bij ADO Den Haag Vrouwen is Romy Speelman in het team van Sjaak Polak nu één van de meer ervaren krachten. Toen hij haar tegen PSV bij een voorsprong van 1-0 in het veld bracht, droeg de trainer haar op haar ploeggenoten op de juiste plek neer te zetten. ,,In een aantal jaren in de Eredivisie leer je wel wat er voor nodig is om een wedstrijd over de streep te trekken. En ik ben so wie so een speler die in het veld van zich laat horen.” Bijna ging het nog mis toen de Haagse afweer zich liet verrassen door een snel genomen vrije trap. ,,We waren op dat moment na veel wissels niet zo scherp en hadden ook een discussie over hoe hoog we moesten staan. Gelukkig pakte Barbara (Lorsheyd, red.) de bal en daarna losten we het bij een vrije trap en een corner van PSV wel gelijk op.”

Wat in het oog sprong na Romy’s rentree, is dat zij als vrijwel alleen haar linkerbeen gebruikende speler nu ook met rechts uit de voeten kan. ,,Daar heb ik bij Twente met een trainer extra aan gewerkt. Ik denk dat dat ook nodig is om je verder te ontwikkelen.” Ook in andere opzichten meent zij als een betere speler thuis te zijn gekomen. ,,Zeker op mentaal vlak. Voetballend ben ik nog dezelfde Romy, maar ik weet nu wat er voor nodig is om optimaal te presteren. Ik ben ook wat volwassener geworden. Mentaal heb ik bij FC Twente misschien een tikje gehad, maar uiteindelijk word je daar ook weer beter van.”

Met Romy op haar oude stek won ADO Den Haag Vrouwen afgelopen zondag met 5-0 bij Excelsior. Aanstaande zondag 17 oktober staat de thuiswedstrijd tegen FC Twente op het programma. De aftrap in het Cars Jeans Stadion is om 12.15 uur. Ga voor kaarten naar https://app.tckl.nl/share/oeglf

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)