Activiteiten
Expositie Genomineerden ArtiBrak Oeuvreprijs 2021

Van donderdag 28 oktober tot maandag 29 november is in museum Swaensteyn werk te zien van de genomineerden voor de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs 2021. De Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs wordt iedere drie jaar toegekend aan een kunstenaar, die zijn of haar sporen heeft verdiend in de kunst en met zijn of haar werk het meest aansluit bij een maatschappelijk belang. Leden van ArtiBrak kunnen hiervoor kunstenaars nomineren. Tijdens de finissage op 26 november zal de winnaar van de Fonds ArtiBrak Oeuvreprijs bekend worden gemaakt.

 Andrzej Wawrzyniak studeerde aan de school voor plastische vormgeving in Lódz (Polen) en behaalde aan de Strogonoff Academie in Moskou zijn doctoraal in de kunstgeschiedenis. Hij woont sinds 1987 in Nederland. Zijn werk wordt gekenmerkt door een bijzonder vorm- en kleurgebruik. Zijn schilderijen laten een theatrale beleving van het leven zien, zoals door de kunstenaar wordt ervaren en beleefd. Frisse, heldere kleuren in een sfeer van verstilling en met een boeiende, psychologische diepgang, ook in het abstracte werk, zorgen ervoor dat het werk ons raakt en blijft boeien. De verwantschap en affiniteit met Oost-Europese kunstvormen is duidelijk in het werk zichtbaar. Mystieke kracht, vorm gegeven met hedendaagse middelen en technieken.

Guido Sprenkels heeft drie jaar beeldhouwen en ruimtelijke vormgeving gestudeerd aan de kunstacademie in Rotterdam. Toch is hij als beeldhouwer grotendeels autodidact. Anatomie speelt een belangrijke rol in zijn werk en is in meerdere of mindere mate overdreven. Lijven zijn het onderwerp van zijn beelden, hele lijven of delen ervan, vooral koppen en torso’s. Zijn beelden lopen uiteen in vormgeving; sommige zijn zeer realistisch en andere juist met vlotte toets geboetseerd. Guido boetseert zijn beelden in was of klei, waarna ze in brons worden gegoten. De bronzen beelden werkt hij zelf af.

Willy Hampel houdt zich bezig met aquarelleren en beeldhouwen. Haar opleiding volgde ze aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Na het voltooien van haar opleiding richtte ze zich vooral op het aquarelleren, in het bijzonder stillevens en portretten. In 1998 begon zij met portret-boetseren bij Annette van Stekelenburg. Het boetseren werd in de loop der tijd steeds belangrijker en het scala aan onderwerpen breder. Belangrijke thema’s zijn gevallen engelen, mythologische verhalen, maskers en merkwaardige dieren. Mensen, hun geleefde leven en de sporen die dat achterlaat blijven Willy boeien.

Museum Swaensteyn, Herenstraat 101 Voorburg. Openingstijden: woensdag tot en met zondag 13 – 17 uur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter