Mening
Blog: Corona

(In de serie maandelijkse columns van fractieleiders in de gemeenteraad dit maal een bijdrage van Frank Rozenberg, fractieleider GBLV)

Mijn vader is vorige week op 86-jarige leeftijd overleden. De week ervoor werd hij positief getest op COVID-19. Twee vaccinaties bleken onvoldoende om op te boksen tegen de combinatie van onderliggend lijden en het coronavirus.

Hij hield ziekenhuisbed noch IC-bed bezet. In het verpleeghuis waar hij verbleef en met goede zorgen werd omringd, was het einde dat ons allemaal treft in een week daar.

Binnen 24 uur moest zijn kamer wel leeg zijn, omdat er een grote vraag is naar plekken in verpleeghuizen. Voor een paar foto’s, kleding en wat andere persoonlijke bezittingen was die 24 uur niet nodig.

De volgende dag was het gesprek met de uitvaartverzorger over rouwkaarten, kist, auto, muziek, bloemen, toespraken en wel of geen cake bij de koffie na afloop. Nu hield mijn vader niet van poespas, dus dat was allemaal snel geregeld.

Morgen wordt hij gecremeerd. Zijn boek is dan uit en de herinnering aan mooie hoofdstukken in dat boek blijft.

Tot op heden heb ik mij in het openbaar niet in de discussie rond wel of niet vaccineren gemengd. Dinsdagavond is de volgende persconferentie van het kabinet. We krijgen dan te horen welke maatregelen er zijn bedacht om vooral niet te treden in de vrijheid van het individu waarvoor de fysieke, emotionele, sociale en economische gezondheid van de gevaccineerden moet wijken.

Ik gun iedereen zijn of haar opvatting, maar voor mensen die zich niet willen laten vaccineren, kan ik steeds minder begrip opbrengen. Het als individu ontkennen van corona, de complottheorieën, de pseudo-wetenschappelijke onderbouwing tegen vaccinatie: het is verbijsterend om te zien en om aan te moeten horen.

Individuele vrijheid en egoïsme zijn letterlijk een dodelijke combinatie door de druk op de medewerkers in de gezondheidszorg en het bezetten van bedden die voor patiënten in de reguliere zorg juist hard nodig zijn.

Ik kan deze blog daarom alleen maar besluiten met:

laat je vaccineren!
get vaccinated!
टीका लगवाएं!
aşı olun!
اصبح ملقحا

(Frank Rozenberg, fractievoorzitter GBLV/Gemeentebelangen. Reactie: rozenberg@gblv.nl)