Activiteiten
Cabaret en Clapton in Theater Ludens

Dit is het programma van Theater Ludens. Telefoonnummer: 070 – 386 4880. De kassa is geopend op woensdag- en zaterdagmiddag tussen 14 en 16 uur en een uur voor aanvang van alle voorstellingen. Kaarten kunt u ook reserveren en bestellen via www.theaterludens.nl

Woensdag 3 november en donderdag 4 november: Cabaret / Sjaak Bral / Vaarwel 2021 . Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50 .
De oudejaarsconference Vaarwel 2021 zal een vrolijke voorstelling zijn over het verslaan van het Corona-virus. Hoe de wereld zich uit de wurggreep van Covid  worstelde  met  vaccinaties  en  hoe  alles  weer  terug  was  bij het Oude  Normaal. Althans, dat zou mooi zijn. Het enige dat we nu weten is dat we niets weten, nou ja, toch wel: dat Sjaak zijn 25e oudejaarsvoorstelling zal spelen. Een jubileum dus!

Vrijdag 5 november: Cabaret / Rayen Panday / Focus . Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 20,00.

Voorgaande jaren stond hier altijd een vage tekst over Rayens voorstelling die op dat moment nog in de maak was. Dit keer is dat anders: ‘Mr. Minute’ is eindelijk een keer op tijd. Wegens omstandigheden had Rayen het afgelopen jaar alle tijd om een voorstelling te maken. Om te beseffen dat hij overal even ver vanaf staat als dat hij er deel van uitmaakt. Om zich af te vragen waarom hij zich zóveel in bijzaken verliest dat de hoofdzaak niet meer relevant is. Én waarom we allemaal ‘ons gevoel’ aan het volgen zijn, zonder dat ons dat verder brengt. Om scherp te blijven moet je zowel kunnen in- als uitzoomen. Toegegeven, deze tekst komt óók vaag over, maar dat komt omdat u de voorstelling nog niet heeft gezien. Wat Rayen van zichzelf verlangt, vraagt hij vanavond ook van u: Focus.

Zaterdag 6 november: Concert / Eric  Vloeimans  & Will  Holshouser / Two  for  the  Road. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 23,00 .     

Eric Vloeimans is alom bekend als absolute meester op de trompet en zijn fluwelen fluistertoon is onmiskenbaar. Zijn altijd kleurrijke aanwezigheid heeft al vele muziekliefhebbers gelukkig gemaakt. Erics muzikale interesse is breed en hij schroomt niet de grenzen tussen jazz, pop en klassiek te doorbreken.  De Amerikaan Will  Holshouser kreeg als kind een accordeon en heeft een bijzondere niche voor zichzelf gevonden als accordeonist, improvisator en componist. Will  combineert swing, bop en freestyle-improvisatie met verschillende traditionele accordeonstijlen, zoals tango, zydeco en klezmer. De ideale partner voor Eric.

Deze twee muzikale omnivoren kennen en waarderen elkaar al jaren. Ze hebben samen al diverse concerten gegeven en opgenomen. Op deze Europese tournee gaan ze samen op avontuur en slepen de luisteraar door allerlei onverwachte bochten mee. Om ze uiteindelijk weer veilig thuis te brengen, rijker en voldaan.

Zondag 7 november: Jeugdtheater  (2+) / Theatergroep Locals / Baas en Bos . Aanvangstijd 11.00 uur. Toegangsprijs € 10,00 (familieticket mogelijk, zie website).   

Een muzikale  jeugdtheatervoorstelling  over de veranderende natuur. Wat is de natuur eigenlijk? En waar begint en eindigt deze? Jonas woont samen met zijn vader naast een bos. In dat bos kraaien, knorren en piepen de dieren om het hardst. Kraai is op zoek naar rups, rups zoekt haar familie en haar familie plaagt de eik. Maar vandaag niet. Vandaag houden de dieren zich muisstil.  In de verte hoort Jonas hoe de zagen met hun vlijmscherpe tandjes de bomen wegvreten. Langzaam verandert het bos in een nieuwbouwwijk en verdwijnen de huizen van de dieren. Het bos verzamelt zich in de grote eik. “Er moet iets gebeuren!” kakelt iedereen door elkaar. Want wie is nu eigenlijk de baas in het bos?

Woensdag 10 november: LEZING / Marieke Lucas Rijneveld / Poëzie en muziek. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs €12,50.

In dit optreden staan poëzie en muziek centraal. Marieke Lucas Rijneveld, een van de meest toonaangevende hedendaagse schrijvers en dichters van Nederland, zal voordragen uit haar werk. Ook wordt zij over haar werk geïnterviewd door Jielis van Baalen. De poëzie en het interview worden afgewisseld met muziek, waarbij de poëzie en de muziek elkaar zullen versterken. Michiel Holtrop (altviool) en Edwin Bleichrodt (cello) zullen onder meer werk van Béla Bartók, Kurt Weill, Johann Sebastian Bach en Joey Roukens ten gehore brengen. Marieke Lucas Rijneveld – voordracht, Jielis van Baalen – interviewer, Michiel Holtrop – altviool , Edwin Bleichrodt – cello.

Marieke Lucas Rijneveld wordt alom beschouwd als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Zij debuteerde in 2015 met de dichtbundel ‘Kalfsvlies’, die onder andere werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut. Haar tweede dichtbundel, ‘Fantoommerrie’, verscheen in 2019 en werd bekroond met de Ida Gerhardt Poëzieprijs. In 2018 verscheen haar eerste roman, ‘De avond is ongemak’, waarvan de vertaalrechten aan 38 landen werden verkocht.  Voor de Engelse editie (The Discomfort of Evening) ontving Marieke Lucas Rijneveld, samen met vertaalster Michele Hutchison, als eerste Nederlandse schrijver in de geschiedenis de International Booker Prize. In november 2020 verscheen haar tweede roman, ‘Mijn lieve gunsteling’, die ook veel lof oogstte en waarvan de vertaalrechten al aan tien landen werden verkocht.

Jielis van Baalen studeerde theologie en filosofie. Hij is freelance journalist en als docent professionele ethiek verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam. Van 2009 tot 2012 woonde en werkte hij als freelance journalist in de Egyptische hoofdstad Cairo. Naast zijn werkzaamheden als docent, geeft hij lezingen door het hele land en is hij actief als dagvoorzitter/moderator op themabijeenkomsten, events, boekpresentaties en seminars.

Donderdag 11 november: Cabaret /  Wim  Helsen  / Niet mijn apen, niet mijn circus . Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs: € 18,00.     

Wim Helsen - Niet mijn apen, niet mijn circus    Wat heeft de wereld nodig?    Wat heeft een mens nodig?    Wat hebt u nodig?    Eenvoudige vragen.   Eenvoudige vragen  vragen om ingewikkelde antwoorden.    Dat treft - Wim Helse n bulkt van radicale, geheimzinnige en willekeurige antwoorden.    Hij deelt die graag met u, omdat hij uw vriend is.  Uw eerlijke, echte, beste vriend.   Luister, hij lijkt iets te zeggen:   ‘Niet mijn apen, niet mijn circus.’

Vrijdag 12 november: Cabaret / Micha  Wertheim / Micha Wertheim, voor heel even. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50.

Micha  Wertheims  vorige voorstellingen kregen in Nederland en Vlaanderen uitsluitend lovende recensies. De online voorstelling ‘Niemand Anders’ die hij vorig jaar maakte, werd unaniem geprezen als inventief, innovatief en troost gevend. NRC noemde Micha  Wertheim voor alle duidelijkheid ‘de beste cabaretvoorstelling van 2019’. Ruim twee uur lang vuurde  Wertheim  zijn eigenzinnige grappen, verhalen en beschouwingen af op het publiek, met als rode draad de vraag hoe we moeten omgaan met alle apocalyptische informatie die ons dagelijks overspoelt. In zijn nieuwe voorstelling gooit  Wertheim  het over een andere boeg. Hij zoemt in, en in, en dan nog iets verder in. Tot er heel weinig overblijft. En dan… Dan zoemt hij nóg verder in. Tot er zo weinig overblijft dat je er een hele avond mee kunt vullen: ‘Micha  Wertheim  voor heel even’.

Zaterdag 13 november: Concert /  Ocobar /  Wonderful  Tonight. Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs € 18,50 .  

De muziek van Eric Clapton zit diep in het DNA van de heren van Ocobar. Clapton  speelt in 1963 bij The Yardbirds, het jaar waarin Cok van  Vuuren, de virtuoze gitarist van Ocobar, wordt geboren. Clapton  is zijn muzikale held en grote voorbeeld. In 1978 draait Rob  Wijtman, de weergaloze drummer van Ocobar, non-stop het singletje ‘Wonderful Tonight’. Zijn broer Bart  Wijtman  krijgt zijn eerste basles in 1985: ‘Forever Man’ van Clapton staat op zijn lessenaar.  In het programma ‘Wonderful Tonight’ brengt Ocobar een ode aan het ruime oeuvre van Eric  Clapton. In de onmiskenbare  Ocobar-sfeer zit je in een mum van tijd niet meer in een theater, maar ben ‘je op visite’ in de huiskamer bij de heren thuis. Er wordt gelachen en gespeeld.  Van ‘Cream’naar de ‘MTV Unplugged-sessie’. Claptons mooiste songs zoals ‘Tears in Heaven’, ‘Layla’, ‘Crossroads’, ‘Lay Down Sally’ met de sound van Ocobar!