Activiteiten
Oude’ Liz Rijsbergen wil belangrijk zijn voor ADO Den Haag Vrouwen

In haar tweede Eredivisie-seizoen kende Liz Rijsbergen een wat moeizame start. Op bezoek bij Feyenoord voelde de vaak onnavolgbare dribbelaar van ADO Den Haag Vrouwen zich weer de ‘oude Liz’, al miste zij in de schaduw van de Kuip de kans om ook tot ‘matchwinner’ uit te groeien.

In haar debuutseizoen in de Pure Energie Eredivisie Vrouwen onderscheidde Liz Rijsbergen zich direct. Als energieke rechts- of linksbuiten van ADO Den Haag Vrouwen bracht zij menige back tot wanhoop. Met 5 goals en 6 assists had zij een behoorlijk aandeel in het bereiken van de kampioens-play offs en de KNVB-bekerfinale. Dit seizoen kende zij een wat stroevere start en hadden haar flitsende acties regelmatig niet het gewenste resultaat. Voelde zij zich toen geroepen maar wat soberder te spelen? ,,Ik denk dat je zo wat lekkerder in de wedstrijd kan komen. Die keuze maken, is ook een stukje volwassener worden. Als je eenmaal lekker in de wedstrijd zit, kun je wel weer je acties maken.”

Opvallend was dat Liz het vertrouwen bleef krijgen van de technische staf. ,,Die zien toch dat ik het kan en dat is prettig voor mij.” In de laatste thuiswedstrijd tegen VV Alkmaar moest zij voor het eerst een keer op de bank beginnen. ,,Dat is natuurlijk niet leuk, maar je moet die knop omzetten en ervoor zorgen dat je er de volgende keer wel in staat.” Hoewel zij in die wedstrijd nog 45 minuten in actie kwam, stond zij de volgende dag aan de aftrap van de wedstrijd van de beloften tegen Sparta. ,,Dat was een keuze van de trainer. Gewoon lekker voetballen is altijd goed en zo houd je ook je wedstrijdritme.” Met de openingstreffer en een aandeel in twee ander goals drukte zij een beslissend stempel op het duel. ,,Dat was ook het doel: lekker voetballen en belangrijk zijn.”

Het goede gevoel dat zij aan de wedstrijd overhield, nam zij mee naar de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Prompt was zij ook in dat duel belangrijk. Na een verre uittrap van Oranje-debutant Barbara Lorsheyd was zij de Rotterdamse verdediging te snel af, bleef rustig en mikte de bal in de uiterste hoek. Daarna had zij de Rotterdammers ook de doodsteek kunnen toedienen. Die tweede kans ging echter op miraculeuze wijze teloor (zie samenvatting: https://www.espn.nl/watch/player/_/id/9545224 ). ,,Die moet er natuurlijk in”, weet zij zelf het best.

Vóór haar voltreffer tegen Feyenoord had Liz dit seizoen ook voor de Jong Oranje Leeuwinnen gescoord. Na eerder een keer voor Nederland onder 17 te zijn uitverkozen, speelde zij dit seizoen al drie interlands voor het voorportaal van het Nederlands elftal. ,,Heel leuk”, noemt zij die ervaring. ,,Je speelt daar met de beste meiden van jouw leeftijd en zo leer je veel.” Haar goal voor Jong Oranje tegen Italië was mede te danken aan ploeggenoot Gwyneth Hendriks. ,,Ik zag ruimte tussen de back en de centrale verdediger, Gwyn gaf de pass en ik schoot ‘m in met links.” Met ook Kirsten van de Westeringh, Jaimy Ravensbergen en Kayra Nelemans is ADO Den Haag Vrouwen goed vertegenwoordigd in Jong Oranje. ,,Het is fijn dat je daardoor in een vertrouwde omgeving zit, vooral de eerste keer dat je erbij zit.”

Behalve op het veld is Liz momenteel ook elders actief voor ADO Den Haag Vrouwen. In het laatste jaar van haar opleiding Sport en Bewegen loopt zij bij de club stage. ,,Ik doe van alles en nog wat voor de ADO Den Haag Vrouwenvoetbal Academie, zowel op kantoor als op het veld.” Of dat ooit nog eens leidt tot een loopbaan als trainer, weet zij nu nog niet. ,,Ik wil in ieder geval wel iets in de sport gaan doen.”

Haar doelen voor dit seizoen? ,,Belangrijk zijn voor het team met nog meer doelpunten en assists en mezelf verder ontwikkelen, vooral door rustiger te worden voor de goal en mijn voorzet te verbeteren.” In de topper tegen FC Twente voegde zij direct de daad bij het woord ( https://pure-energie-eredivisievrouwen.nl/fc-twente-ado-den-haag-4-4/ ).

In de laatste thuiswedstrijd van dit jaar ontvangt ADO Den Haag Vrouwen vrijdag 10 december Excelsior, helaas weer zonder publiek. De aftrap is om 19.30 uur.

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter