Nieuws
Laura Dankelman wil na Eredivisiedebuut nog volwassener spelen

Toen Laura Dankelman in de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop haar Eredivisiedebuut vierde, vormde dat tevens een nieuwe mijlpaal voor ADO Den Haag Vrouwen. Inclusief Dankelman kwamen die avond drie spelers die in 2018 begonnen in het meidenteam onder 16 in actie op het hoogste niveau. De veelbelovende linkspoot met een Technasium-diploma ziet nog veel ruimte voor groei.

Na één seizoen bij de meiden onder 16 promoveerde Laura Dankelman in 2019 naar het beloftenteam van ADO Den Haag Vrouwen. Begonnen als jongste belofte toonde zij al snel veel potentie als back of middenvelder met een ijzersterk linkerbeen, een prima techniek en veel duelkracht. Over de progressie die zij in het laatste opleidingsteam heeft gemaakt, zegt zij zelf: ,,Ik denk dat ik iets volwassener ben gaan voetballen, rustiger ben aan de bal en verdedigend beter ben geworden. Door de jaren heen ben ik ook meer in het veld gaan praten, ben ik wat minder bescheiden geworden.”

Met voetbal in Den Haag begonnen bij de jongens van REMO speelde Laura daarna in een meidenteam van Die Haghe. ,,Daar kreeg ik een wat andere rol dan in mijn jongensteams, omdat ik bij de meiden meer gelijkwaardig was.” Speelde bij Die Haghe iedereen vooral voor het plezier, in de opleiding van ADO Den Haag Vrouwen kwam Laura in een omgeving waar alle spelers beter wilden worden. ,,Dat motiveert je ook weer.Zo heb ik bij ADO grotere stappen vooruit gemaakt, zeg maar een groeispurt doorgemaakt.”

Doelstelling van Laura voor dit seizoen was vaker meetrainen bij de hoofdmacht en aanhaken bij dat niveau, om zo de stap naar het eerste elftal te kunnen maken. ,,Je weet nooit of dat gaat lukken, maar het was wel waar ik naartoe werkte. Als je anderen die stap hebt zien maken, wil je dat zelf ook.” Nog vóór de winterstop haakte Laura aan bij de A-selectie, kreeg zij voor het eerst een plekje op de reservebank en maakte zij haar Eredivisiedebuut in een thuiswedstrijd tegen Excelsior. ,,Genieten”, omschrijft zij wat er door haar heen ging op dat memorabele moment. ,,Ik ben met een lach het veld opgegaan. Je beseft: nu speel ik in de Eredivisie, gaaf.”

In haar tweede Eredivisie-optreden, twee weken terug tegen PEC Zwolle, onderscheidde zij zich als invaller door als winnaar uit al haar duels te komen. ,,Dat was een heel andere wedstrijd. Tegen Excelsior was het met een voorsprong vooral volwassen voetballen, zorgen dat je de bal houdt. Tegen PEC wilden wij nog een punt proberen te pakken. Daardoor kom je vaker 1 tegen 1 te staan en word je verdedigend meer uitgedaagd. Het is overigens wel lastig om als invaller in korte tijd wat te laten zien.”

Een dag na de wedstrijd tegen PEC blonk Laura uit voor de beloften in een oefenpartij tegen Topklasser DTS Ede. ,,In zo’n wedstrijd van de beloften wil je laten zien dat je terecht bij het eerste zit en echt alles goed doen.” Volledig tegen de veldverhouding in stapte DTS uiteindelijk als winnaar van het veld. ,,Het is lastig winnen als je zelf niet scoort uit je kansen”, weet Laura dat goed spelen soms niet voldoende is. In de tweede helft van het seizoen wil zij blijven groeien. ,,Daar is nog veel ruimte voor, vooral als het gaat om rustig blijven aan de bal en steeds volwassen blijven voetballen.”

Na het afronden van de middelbare school combineert Laura het voetbal in een tussenjaar met een baantje in de horeca en een fitness-opleiding. ,,Ik wist nog niet zeker wat ik wilde gaan studeren.” Aan het Haagse Maris College voltooide zij het Technasium, een bètaopleiding met als extra examenvak Onderzoek & Ontwerpen. Het bijbaantje bevalt haar best. ,,Ik vind het leuk werk, omdat je veel contact met mensen hebt. Ik heb inmiddels wel geleerd dat het beter is voor onze trainingen vrij te nemen, omdat ik daar toch merkte dat het werk in de horeca ook lichamelijk zwaar is.”

Na een bekerzege tegen Saestum ontvangt ADO Den Haag Vrouwen vrijdag 4 februari Heerenveen in het Cars Jeans Stadion. De aftrap is om 19.30 uur en publiek is eindelijk weer van harte welkom.

(Tekst Roeland Gelink. Foto: Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter