Nieuws
Patiënten met herseninfarct sneller geholpen

De specialisten in het Neurocentrum van de HMC-ziekenhuisgroep (Antoniushove, Bronovo, Westeinde) hebben het afgelopen jaar 200 patiënten met een herseninfarct met een IAT-behandeling geholpen. Een IAT is een intra-arteriële trombectomie, een behandeling bij een herseninfarct waarbij het stolsel via de lies uit de slagader in de hersenen wordt verwijderd. ,,Door een IAT-behandeling kan een patiënt niet alleen sneller, maar vaak ook nog op een later moment na ontstaan van de eerste uitvalverschijnselen worden geholpen”, legt dr. Geert Lycklama à Nijeholt uit. ,,Zo kunnen we voor veel patiënten met een herseninfarct het verschil maken.”

HMC is een van de 17 ziekenhuizen in Nederland met een IAT-centrum en voldoet aan de hoogste eisen om 24 uur per dag een IAT-behandeling uit te voeren. Op basis van aantallen behandelingen per jaar heeft HMC het grootste IAT-centrum van de regio Haaglanden en staat het in de top-5 van Nederland. HMC werkt daarnaast samen met LUMC in het Universitair Neuro-Vasculair Centrum (UNVC). In die samenwerking werden meer dan 300 IAT-behandelingen uitgevoerd: de meeste van Nederland.

,,Wij zijn er trots op dat wij met ons gespecialiseerde IAT-team de beste IAT-logistiek van de regio hebben opgezet”, vertelt neuro-interventionalist dr. Elyas Ghariq. ,,HMC is het enige ziekenhuis in de regio Haaglanden dat gespecialiseerd is in alle ingrepen bij aandoeningen van de hersenbloedvaten. De unieke samenwerking met LUMC maakt dat we een sterke academische partner hebben om deze zorg door te ontwikkelen.”

Wanneer een patiënt ernstige neurologische uitvalsverschijnselen heeft wordt hij met de ambulance met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Om geen kostbare tijd te verliezen, worden patiënten met een verdenking op een acute beroerte door de ambulancemedewerkers tijdens het vervoer getest op verschillende indicatoren. Uit gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek van de ziekenhuizen in de regio blijkt dat hoe hoger de score op deze klinische schaal, hoe beter het is om direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met een specialistisch IAT-centrum te gaan. De ambulancediensten RAV Haaglanden en RAV Hollands Midden zijn de eerste twee ambulancediensten in Nederland die deze werkwijze vorig jaar hebben ingevoerd.

,,Op het moment dat de ambulance onderweg is, bereidt een team van verschillende specialisten zich op de neuro-angiokamer voor op de komst van patiënt”, vertelt Lycklama à Nijeholt. Bij de behandeling werkt een team van neurologen, radiologen, laboranten, anesthesiologen, SEH-artsen en SEH-verpleegkundigen samen. ,,Dat is teamwork op een hoog niveau. Uniek aan HMC is dat de neuro-angio kamer zich op de Spoedeisende hulp bevindt, waardoor er geen tijd verloren gaat met verplaatsingen in het ziekenhuis.”

Voor een goede IAT-behandeling is de samenwerking tussen de specialisten aan de operatietafel net zo cruciaal als de afstemming met de andere zorgverleners buiten het ziekenhuis. ,,Bij een beroerte telt elke seconde. Hoe sneller de behandeling start, hoe beter het herstel. Per minuut verliest een patiënt gemiddeld 1,9 miljoen hersencellen”, rekent Ghariq voor. ,,Door de goede samenwerking met de ambulancediensten hebben we het afgelopen jaar gemiddeld weer 20 minuten sneller met de behandeling kunnen starten.”

Lycklama à Nijeholt: ,,Wij willen de beste beroertezorg van Nederland bieden, maar dat kun je niet alleen. Mede dankzij de uitstekende samenwerking met de ambulancediensten verwachten we in 2022 nog verdere stappen te kunnen maken. Als HMC lopen we voorop in Nederland en passen we de nieuwste onderzoeken en behandeltechnieken toe om de uitkomsten van de patiënten met een beroerte nog verder te verbeteren. Snelheid is ongelooflijk belangrijk voor het herstel van de patiënt. Wij onderzoeken daarom constant hoe we nog sneller kunnen zijn en waar we tijd kunnen winnen om topzorg te blijven bieden.”

Eén van de ambities voor het HMC Neurocentrum is dat HMC in 2024 het grootste en beste aanbod voor behandeling van neuro-vasculaire aandoeningen in Nederland biedt. (foto HMC)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter