Nieuws
Minks wekelijkse column: Sjaak Stroopwafel

Sjaak was een kalme gozah. Een beetje introvert, zeg maar. Ondanks dat was hij toch een van de jongens. Zeg maar ff een jongen uit de Schilderswijkse kanspareltjesfabriek. Via zijn familie ging hij in de stroopwafels, vandaar de naam.

Als een van de weinigen kon hij goed met geld omgaan. Geen man van luxe. Gewone kleren, gewoon huurhuisje en een caravan in Stroe. Hij was zo’n beetje de bankier van onze vriendengroep, bij hem kon je terecht als je wat meer nodig had en niemand in je geloofde.

Zo ook ikke. ,,Kom morgen maar langs Mink, dan heb ik het voor je.”

2e Etage, zo’n portiekwoning ergens in het Laakkwartier. ,,Bakkie Mink?” ,,Lekker.” We keuvelden tot op het moment van overdracht. ,,Wat je nu gaat zien vertel je aan niemand Mink.” ,,Is goed Sjaak.”

Hij trok aan een balk van de massieve bielzen salontafel voor hem. Tot mijn verbazing was de tafel hol, er kwam een lade tevoorschijn. Nog was ik niet uitverbaasd, de la zat vol met dikke bundels geld. Het moesten tonnen zijn, of misschien wel meer dan een miljoen.

Sjaak telde handig de biljetten uit, hoefde geen rente maar wel nieuwe coupures bij de terugbetaling, ieder zo zijn beslommeringen.

Een paar biertjes en uurtjes verder was de tiet van gaan gekomen.

Sjaak wilde me blijkbaar nóg een motie van vertrouwen meegeven. ,,Kom ‘s kijken.” Hij ging me voor naar een klein kamertje en deed de deur van het slot. Fel licht knalde vanuit de deuropening de gang in. Het leek wel een scene uit een Poltergeistachtige griezelfilm.

Ik deinsde terug, Sjaak lachte en gaf in het felle licht der kweeklampen een puike lezing over het hoe en wat van nederwiet. ,,Ook tegen niemand zeggen hé Mink.” ,,Is goed Sjaak.”

Nu Sjaak zo’n vijf jaar geleden, een paar haltes te vroeg, uit de trein des levens is gestapt kan ik dit opmerkelijk verhaal wel onthullen. Voor een column op zijn begrafenis had ik toen simpelweg geen tijd.

Alsnog geregeld. Sjaak Stroopwafel, top gozah. Kom je nog wel tegen.

(Tekst: Mink Out. Bundel verkrijgbaar: www.conckshop.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter