Nieuws
Prachtige opbrengst benefietconcert Oekraïne

Het benefietconcert van Rotary Club Voorburg Vliet voor de bevriende Poolse Rotary Club Warszawa -Konstancin voor hun hulp aan Oekraïense vluchtelingen heeft 9000 Euro opgebracht. De mooie opbrengst is mede te danken aan het fonds ‘Rotary helpt Oekraïne’ van de overkoepelende organisatie van Rotary in Nederland, die de opbrengst heeft verdubbeld.

De bevriende Rotary Club Warszawa- Konstancin in Polen kan met dit geld de hulp aan vele vluchtelingen in Konstancin-Jeziorna voortzetten evenals ook Oekraïense Rotary Clubs voorzien van noodzakelijke hulpgoederen zoals medicijnen voor een ziekenhuis in Lviv.

De speech van wethouder Floor Kist gaf een mooie analyse van de situatie, tegenover oorlog staat niet vrede maar staat beschaving. Hij was zichtbaar trots op de beschaving van de avond en roemde ook alle andere initiatieven die in de gemeente zijn opgezet om Oekraïners te helpen.

Ook de plaatsvervangend ambassadeur van Polen die namens de Rotary Club Warszawa-Konstancin de cheque in ontvangst nam, was onder de indruk van de solidariteit die ontstaan is doordat er ruim 25 jaar een stedenband is geweest tussen Leidschendam-Voorburg en Konstancin-Jeziorna en die zich nu via de Rotary Club heeft voortgezet. Hij omschreef het als ‘a friend in need is a friend indeed’.

Voorafgaand aan het concert speelde beiaardier Gerda Peters Oekraïense melodieën op het carillon en sloot zij af met het Oekraïense volkslied.

Ensemble ‘hART met Inez Popko op dwarsfluit, Katja Dirven op cello en Nadia Askarova op zowel piano als clavichord, speelde een prachtig en afwisselend programma met daarin onder andere Oekraïense, Russische en Poolse muziek. Tussendoor vertelden de musici over de muziek wat het programma nog interessanter maakte.

Ook in Konstancin-Jeziorna werd meegekeken en genoten van de prachtige muziek. Andrzej Cieslawski, voorzitter van de Rotary Club Warszawa-Konstancin is geraakt door het opgehaalde bedrag en beloofde dat elke cent ten goede komt aan hulptransporten naar Oekraïne en de opvang van vluchtelingen in zijn woonplaats.

Hij roemde de symboliek van een ensemble bestaande uit Oekraïense, Russische en Poolse musici. De omgangsvormen van musici zouden tot voorbeeld moeten dienen en hoe mooi zou het zijn als politici hun ‘spel’ ook op dezelfde wijze als musici zouden spelen. (foto Hilbert Krane)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter