Activiteiten
Melancholie in Theater Ludens

Dit is het programma tot en met zaterdag 23 april van Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, Voorburg. Kaartverkoop is alleen tijdens kassa openingstijden op woensdag en zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur en via de website.

Donderdag 14 april: Lezing van Anne Marie Boorsma over de film Woman in Gold. Aanvangstijd 14.00 uur. Toegangsprijs € 5,00 .

Anne Marie is kunsthistorica. Zij studeerde in 1988 af in de kunstgeschiedenis van de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit Leiden. Haar bijvakken waren theaterwetenschap en psychologie. Film heeft haar altijd gefascineerd. In haar studententijd was ze dan ook vaak te vinden in de bioscoop. In Leiden volgde ze de colleges filmgeschiedenis van Nico Brederoo. Ze was daar zo enthousiast over dat ze besloot af te studeren op een filmhistorisch onderwerp. Ze koos voor een film van Ingmar Bergman. Het resulteerde in een half-historische, half-psychologische afstudeerscriptie.  Ondertussen geeft Anne Marie al bijna dertig jaar cursussen kunstgeschiedenis in Voorburg en Den Haag. Daarbij kiest ze altijd thema’s uit de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst. Centraal daarin staat de relatie tussen de beeldende kunsten, literatuur, film en theater.

Als u deze introductie/lezing bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie  attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u o ja, dat werd al verteld.  Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen.

Donderdag 14 april: Film Woman in Gold (VK 2015). Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 8,00 .

Drama / Biografie   Regie: Simon Curtis   Met Helen Mirren, Ryan Reynolds en Daniel Brüh. Maria Altmann, een Joodse vluchteling, gaat met behulp van een jonge advocaat een juridische strijd aan tegen de Oostenrijkse overheid om vijf schilderijen van kunstenaar Gustav Klimt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zouden deze gestolen zijn uit het huis van haar familie, waaronder een schilderij met de titel ‘The Golden Lady’.

Donderdag 14 april: Filmhuis  / Judas and the black Messiah / Verenigde Staten 2021. Aanvangstijd  20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas € 8,00.  

Drama van Shaka King. Met o.a. Daniel Kaluuya, Jesse Plemons, Lakeith Stanfield, Dominique Fishback en Ashton Sanders. De zwarte messias uit de titel is Black Panther Fred Hampton en zijn Judas is Bill O’Neal, een kruimelcrimineel die eind jaren zestig door de FBI wordt geronseld om te infiltreren bij Hamptons afdeling van de Black Panther Party for Self-Defense in Chicago. Waargebeurd, wat deze tragische geschiedenis nog aangrijpender maakt. Fraai geschoten en genuanceerd verteld, maar de allergrootste troef van de film is acteur Kaluuya (Get Out), die eindeloos veel kanten van Hampton laat zien – bevlogen, strijdbaar, verliefd, verlegen, etc – en voor zijn rol terecht werd onderscheiden met een Oscar (voor beste bijrol).

Vrijdag 15 april: Concert / Leoni Jansen en Carel Kraayenhof / Melancholie in de Polder. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50 . 

Carel Kraayenhof en Leoni Jansen zijn buren. Ze wonen in de Beemster en bezoeken elkaar regelmatig om van elkaar muziek te horen die de ander niet kent.  Ze wisselen avondenlang muziek uit en dan wordt er natuurlijk ook gespeeld. Zo hebben ze in de loop der jaren een gemeenschappelijk repertoire opgebouwd dat varieert van hun gezamenlijke liefde voor de Ierse en Schotse muziek tot nummers van Randy Newman en Sting. En uiteraard ontbreekt ook de Latijns-Amerikaanse folkmuziek niet.

In ‘Melancholie in de Polder’ hoor je behalve een bandoneon, een gitaar, een bodhran en een stem, ook prachtige verhalen. En dat kan ook niet anders bij deze twee fantastische muzikanten!

Zaterdag 16 april: Cabaret / Martijn Crins / Mesthoop (try-out). Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs € 16,50.    

Martijn Crins won de Jury- en Publieksprijs op het Cameretten Festival en ging weer weg. De tijd was niet rijp. Een flinke zoektocht volgde.  Via theater, film, televisie, muziek en natuurlijk de nodige kroegen, voetbalkantines, natuurgebieden, hoogvlaktes, thuissituaties en gemoedstoestanden, is hij weer terug.  In ‘Mesthoop’ gaat Martijn Crins op zoek in de drek.

Zondag 17 april: jeugdvoorstelling, Krijt / Golfje zoekt zee (3+). Aanvangstijd 14.00 uur. Toegangsprijs € 10,00.  

Golfje heeft het prima naar haar zin in de Grote Oceaan. Maar op een dag neemt de vloed haar mee en laat haar achter op het strand. Waar Golfje dan in belandt… Van een emmertje naar een hond, opgeslobberd, uitgeplast, op de grond in een grote modderpoel. Ze verdampt in een wolk, ze drupt, spoelt aan, biggelt als traan op een wang wanneer ze een zielig liedje hoort. Golfje wil terug naar huis… Welke matroos gooit haar weer overboord?

Golfje zoekt zee is een spetterende peuter- en kleutervoorstelling op rijm, over verdwaald zijn en de weg weer terugvinden. Met fijne mee-zing-waterliedjes, van varen over de baren, tot twee emmertjes water halen.

Woensdag 20 april: ONGEZIEN – BUURTTHEATER. Toegang gratis, wel reserveren via de website. 

Iedere vrijdagmiddag komt een groep buurtbewoners uit Leidschendam-Voorburg samen. Ze doen, denken en creëren. Alles wat zij maken blijft echter ongezien. Wie zijn deze mensen? Wat is hun verhaal? ‘Ongezien’ heeft 11 uiteenlopende spelers bij elkaar gebracht in bizarre tijden. Samen deelden ze verhalen en ervaringen rondom het thema ‘eenzaamheid’ die zij ieder op hun eigen unieke wijze presenteren in Theater Ludens. Kom naar één van de gratis voorstellingen.

Spelers: Asha, Danny, Elvira, Irene, Martien, Maureen, Rob, Sam, Sterre, Utku en Yvonne. Regie: Sylvia Bos en Anouk van Weerlee. Productieleider: Sylvia van der Sluys. Flyer: Sterre.

‘Ongezien’ wordt georganiseerd in het kader van ‘Proeftuin Cultuuranker Leidschendam-Voorburg’ en is een initiatief van buurtbewoners i.s.m. Trias, Centrum voor de Kunsten. Mede mogelijk gemaakt door Woej, Theater Ludens, gemeente Leidschendam-Voorburg

Donderdag 21 april: Lunchconcert / Van Gogh Trio. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

Theater Ludens heeft een talentvol jong trio weten te strikken voor een lunchconcert! Het Van Gogh Trio is vernoemd naar de beroemde Nederlandse schilder Vincent van Gogh. Het ontstond in Amsterdam uit de samenwerking tussen hechte vrienden en veelbelovende musici Enzo Kok (viool), Charlotte Brussee (cello) en Maxim Heijmerink (piano). Hun vriendschap in combinatie met hun gemeenschappelijke achtergrond – zo zijn zij alle drie prijswinnaar van het Prinses Christina Concours – maakte dat zij voor het eerst samen speelden op het Conservatorium van Amsterdam. Niet lang daarna maakte het trio een succesvol debuut op nationale televisie bij het programma Podium Witteman.

Vrijdag 22 april: Concert / Lotte Velvet / Ondergrond. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 16,00 .    

Lotte Velvet (1984) won in 2020 met haar voorstelling ‘Ondergrond’ de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In haar dystopische  cabaretvoorstelling verbreekt zij haar relatie met de wereld. Door middel van muziek, spoken word en personages geeft zij een stem aan mensen die ook worstelen met de wereld en controle proberen te houden over de huidige veranderende omstandigheden.

  Zaterdag 23 april: Concert / VanWyck / The Epic Tale of the Stranded Man. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50 . 

In drie jaar tijd bracht de Amsterdamse singer-songwriter  VanWyck  drie albums uit die bewondering  oogstten tot ver over de landsgrenzen. Haar warme, donkere alt-folk en americana doen denken aan Natalie Merchant en Leonard Cohen.

Met haar vierde album dat internationaal verschijnt, reikt  VanWyck  nog hoger. ‘The Epic Tale of the Stranded Man’ is een groots opgezette vertelling over een man die aanspoelt op een eiland en niet meer weet wie hij is.

Tijdens het gelijknamige theaterconcertneemt  VanWyck  ons mee naar dat eiland en leert ze ons dat verbeelding geen grenzen kent, dat vrijheid soms te vinden is in heel kleine kamers en dat dapperheid en kwetsbaarheid bijna altijd hand in hand gaan.

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter