Activiteiten
De Gestampte Meisjes veroveren Ludens

Dit is het programma tot en met 14 mei van Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, Voorburg. Kaartverkoop is alleen tijdens kassa openingstijden op woensdag en zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur en via de website.

Donderdag 5 mei: Filmhuis / de slag om de Schelde / Nederland 2020. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas €8,00.

Oorlogsfilm van Matthijs van Heijningen jr. Met o.a. Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Jan Bijvoet en Tom Felton. Groots opgezette film over een enigszins vergeten hoofdstuk uit WOII. Het scenario van Paula van der Oest (‘The Domino Effect’) volgt drie jonge personages: een Zeeuws verzetsmeisje, een Nederlandse nazi en een Britse piloot. Door de constante perspectiefwisselingen duurt het even voor de film op gang komt, maar de toon is aangenaam genuanceerd en onsentimenteel. Regisseur Van Heijningen (van Hollywoodgriezelfilm ‘The Thing’) voert de spanning vaardig op en focust meer op persoonlijk drama dan groot spektakel, wat vooral goed uitpakt in de bloedstollende, Saving Private Ryan-achtige finale.

Vrijdag 6 mei: Concert /  Britta  Maria en Maurits  Fondse  / Aznavour, mon amour. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50. 

Britta  Maria presenteert ‘Aznavour, mon Amour’. Charles  Aznavour, de zanger, de componist, de tekstschrijver. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige liedjes en stem. Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria (chansons van Schoonheid en Troost) en pianist/zanger  Maurits Fondse (Matthijs van Nieuwkerk noemde hem één van de beste pianisten van Nederland) en accordeonist  Oleg  Fateev (o.a. ‘Brel, de Zoete Oorlog’ met Jeroen Willems). Ook Simone Sou, drummer en percussioniste en afkomstig uit Brazilië speelt vanavond mee. Ze pendelt al jaren heen en weer tussen Nederland en Brazilië. In Brazilië speelt ze met grote artiesten zoals Chico Cesar. In Nederland vormt ze een duo met haar man, accordeonist Oleg Fateev en is ze in de jazz- en wereldmuziek-scène actief. Met chansons in het Frans en een enkele (eigen) vertaling naar het Nederlands en Engels.
Ze spelen de prachtige chansons van  Aznavour  en vertellen tussen door over zijn leven: zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten. Zijn schrijftalent – hij schreef o.a. ook liedjes voor Edith Piaf -, zijn volhardendheid, zijn engagement en zijn uiteindelijke triomf.

Zaterdag 7 mei: Lezing / Bart van Loo / De Bourgondiërs. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 22,50. 

Met ‘De Bourgondiërs’ schreef Bart Van Loo een ongeziene voltreffer: meer dan 150.000 verkochte exemplaren, lyrische recensies en één van de best beluisterde podcasts uit de Lage Landen. Om zijn zegetocht in stijl af te sluiten bewerkte meesterverteller Van Loo zijn oerverhaal tot een uniek stuk verteltheater.

Waar komen we vandaan? Om die vraag te beantwoorden doorkruist Bart Van Loo de Middeleeuwen. Hij neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede. Een historische rollercoaster die eindigt bij het ontstaan van de Lage Landen. Denk aan veldslagen à la Game of Thrones. Denk aan de prentenboeken van ’s Lands Glorie. Denk ook aan de geschiedenislessen van je allerbeste leerkracht. Humor en spanning. Anekdotiek en inzichten. Maak je klaar voor een wervelende brok cultuurgeschiedenis.

Donderdag 12 mei: Lunchconcert / L’aire and friends. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

Acht internationale studenten van Codarts zijn op zoek naar uitdagingen in de kamermuziek. Naast het spelen in meer gangbare ensemble bezettingen zoals strijkkwartet, blaaskwintet, pianotrio enz. zoeken ze elkaar op om projectmatig grotere werken te spelen, zoals het beroemde Octet in F Major D 803 van Franz Schubert.

Donderdag 12 mei: Filmhuis / Supernova (VK 2020). Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas € 7,00.

Colin Firth en Stanley Tucci zijn fenomenaal als Sam en Tusker, die in SUPERNOVA samen hun weg moeten vinden in een leven dat langzaam uit hun handen glijdt. Regisseur en schrijver Harry Macqueen weet perfect de juiste toon te treffen in dit ingetogen drama waarin liefde en verlies samenkomen.

Sam en Tusker zijn al 20 jaar samen en trekken in een camper door Engeland. Ze bezoeken familie, vrienden en plaatsen uit hun verleden, maar het is geen gewone vakantie. Deze tijd die ze samen hebben, is het belangrijkste in hun leven geworden. Tuskers dementie is de laatste jaren erger geworden en de reis door het verleden moet ruimte maken voor een onzekere toekomst. Geheimen worden onthuld, plannen vallen in duigen en hun liefde biedt geen vanzelfsprekende oplossing meer. Ze moeten zich afvragen wat het betekent lief te hebben in de schaduw van een ingrijpende ziekte.

‘Colin Firth and Stanley Tucci gently smash your heart to smithereens’ schreef Variety na de première van SUPERNOVA op het festival van San Sebastián. De film zit de acteurs op de huid en laat je deel uit maken van het leven van Sam en Tusker. Oprecht, herkenbaar en hartverwarmend.

Vrijdag 13 mei: Concert /  Ben van den Dungen  Quartet /  Tribute  to  John  Coltrane. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,50.

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek. John  Coltrane, ook wel bekend als ‘Trane’ geldt als een van de meest invloedrijke  tenor saxofonisten  aller tijden. Trane werd bekend tijdens zijn periode bij Miles Davis en nam met deze groep de ‘million bestseller’ ‘Kind of Blue’ op. Zijn eerste soloprojecten sloegen in als een bom. De  LP’s  ‘Blue Trane’ en ‘Giant Steps’ verwonderden vriend en vijand en waren vanaf de release van de opnames al een klassieker.

In de jaren zestig formeerde  Trane zijn nieuwe kwartet en sloeg  hij een nieuwe muzikale weg in. Dit kwartet veranderde de jazzmuziek van de jaren zestig onmiddellijk. De  moderne  jazz was geboren met beroemde albums als ‘Impressions’ en ‘Love Supreme’.

Ben begon zijn concertcarrière al in het begin van de 80-er jaren. Sindsdien heeft hij, met verschillende groepen, zo’n 6000 concerten in 70 verschillende landen gegeven en speelt hij op meer dan 80 cd’s.

Zaterdag 14 mei: Cabaret  / De  gestampte meisjes  /  Lext  Nevel. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,50. 

De tijd van twijfel is voorbij. De Gestampte Meisjes hebben getraind en zijn hun beste zelf geworden: glorieus en meedogenloos.  Ze komen je inspireren en intimideren. Niemand kan meer om ze heen. De Gestampte Meisjes zijn op zoek gegaan naar de beste versie van zichzelf. Wat is een gelukkig leven? Hoe behaal ik al mijn dromen en doelen? Wanneer ben ik ooit tevreden? Niets blijkt goed genoeg, dus vergeet al die goeroes, stop met het lezen van zelfhulpboeken en laat die ted-talk-experts maar kletsen. Echter dan dit krijg je het niet. De Gestampte Meisjes laten je de waarheid zien: de worstelende, hijgende, eerzuchtige mens in al zijn glorie.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter