Nieuws
Nikki IJzerman leert schroom van zich af te gooien

Captain Gwyneth Hendriks weg. Shanique Dessing weg. Zelfs kind van de club Sem Steijn weg. Het bijtekenen van NIkki IJzerman vormde onlangs een welkom opkikkertje voor ADO Den Haag-fans. Met straks een bachelor geschiedenis op zak draagt de veelzijdige linkspoot graag bij aan een nieuw hoofdstuk in de roemrijke historie van ADO Den Haag Vrouwen.

Inzetbaar op meerdere plaatsen speelde Nikki IJzerman in haar tweede seizoen bij ADO Den Haag Vrouwen vooral als linksbuiten. ,,Het liefste”, bekent ze, ,,speel ik nog altijd op het middenveld. Maar omdat de concurrentie daar groot is, ben ik blij dat ik ook als hangende linksbuiten kan spelen.” Dat neemt niet weg dat zij haar eigen kwaliteiten beter uit de verf vindt komen als middenvelder. ,,Omdat het maken van een individuele actie niet zo in mij zit, vind ik het soms moeilijk dreigend te worden.” Dat zou je overigens niet zeggen als je haar winnende doelpunt tegen FC Twente in de halve finale van het bekertoernooi van vorig seizoen terugziet. Maar die fantastische uithaal kon zij lang geen vervolg kunnen geven. ,,Die doelgerichtheid zit er bij mij nog niet in. Als aanvaller zou je zodra je de bal krijgt eerst moeten denken of je misschien kan scoren. Daar moet ik nog aan werken.” Tegen Feyenoord vond zij afgelopen zondag weer feilloos het net.

Dat Nikki zich in haar twee Haagse jaren goed heeft ontwikkeld, blijkt uit het feit dat ADO Den Haag Vrouwen haar graag langer aan de club bond. ,,Ik denk dat ik fysiek wat sterker ben geworden, wat minder snel van de bal wordt gezet. Ik heb nu ook wat meer rust aan de bal, maar moet daar nog wel verder in groeien”, blijft zij zelf bescheiden. Met linksback Kayra Nelemans vormt zij als linksbuiten een sterke combinatie. ,,Omdat wij vaak samen hebben gespeeld, zijn wij goed op elkaar ingespeeld en wij vullen elkaar ook goed aan.” Zonodig kan Nikki zelf eveneens als linksback uit de voeten. ,,Dat ik daar af en toe wordt neergezet, vind ik niet erg.”

Met haar ijzersterke linkerbeen behoort Nikki tot de spelers die ADO Den Haag Vrouwen tot een gevreesde ploeg maakt bij corners en vrije trappen. Zelf lag zij dit seizoen drie keer aan de basis van een Haagse treffer. ,,Er zijn er bij ons genoeg die de bal goed neer kunnen leggen. Wij trainen ook veel op corners, zowel aanvallend als verdedigend.”

Omdat Sjaak Polak een operatie moest ondergaan, moesten NIkki en haar ploeggenoten het enige tijd stellen zonder hun zeer gewaardeerde hoofdtrainer. ,,Alex Scholte heeft het op zijn eigen manier van hem overgenomen. Dat was voor ons wel anders, maar Alex deed het goed. En uiteindelijk heeft het maar één officiële wedstrijd geduurd.” Voor een oefenwedstrijd tegen de Duitse Bundesligist SGS Essen keerde Polak terug op de bank. Uitgerekend in dat duel leden Nikki en haar ploeggenoten een gevoelige nederlaag. ,,Essen had ook een goede ploeg, maar van onze kant was het niet goed. Ik vond ons nog wel sterk beginnen met twee goede kansen. Na de 1-0 voor Essen zakte het bij ons echter in elkaar en dat was zonde.”

Kijkt Nikki er naar uit zich als voetballer bij ADO Den Haag Vrouwen verder te ontplooien, als student geschiedenis aan de Erasmus Universiteit hoopt zij binnenkort haar bachelor te halen. ,,Mijn scriptie gaat over de grote smogramp van Londen in 1952.” Een combinatie van de Londense fog met luchtvervuiling kostte dat jaar 12.000 Londenaren het leven. De beelden over die gebeurtenis in de Netflix-serie The Crown inspireerden Nikki om voor dit onderwerp te kiezen. ,,Winston Churchill beschouwde het als een gevolg van het weer, waar verder niets aan te doen was. De perceptie is inmiddels wel veranderd.”

Na een overtuigende victorie bij Feyenoord (5-0) ontvangt ADO Den Haag Vrouwen vrijdag 6 mei koploper FC Twente in het Cars Jeans Stadion. De wedstrijd begint om 19.30 uur en kaarten zijn hier verkrijgbaar: https://app.tckl.nl/share/1m7fj/13978

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter