Activiteiten
Van bigband tot speciaal benefiet in Ludens

Dit is het programma tot en met 28 mei van Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, Voorburg. Kaartverkoop is alleen tijdens kassa openingstijden op woensdag en zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur en via de website.

Donderdag 19 mei : Filmhuis  / The secret; dare to dream / Verenigde Staten 2020. Aanvangstijd  15.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas € 8,00.

Drama van Andy Tennant.  Met o.a. Katie Holmes, Josh Lucas, Sarah Hoffmeister, Aidan Pierce Brennan en Chloe Lee. De jonge weduwe Miranda Wells (Katie Holmes) worstelt zich samen met haar drie kinderen door het leven. Na een opeenstapeling van pech is een naderende orkaan de volgende uitdaging die zich aandient. Dan botst zij -letterlijk- tegen de aantrekkelijke Bray Johnson (Josh Lucas) aan, die een helpende hand biedt. Wat zij niet weet is dat Bray een geheim met zich meedraagt dat alles kan veranderen.

Donderdag 19 mei: Filmhuis  / the Courier / Verenigde Staten 2020. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas €8,00. 

Thriller van Dominic Cooke.  Met o.a. Benedict Cumberbatch, Rachel Brosnahan, Merab Ninidze, Jessie Buckley en Zeljko Ivanek. In 1960, op het toppunt van de Koude Oorlog, wordt de nietsvermoedende Britse zakenman Greville Wynne (Cumberbatch) door MI6 gerekruteerd als spion. Zijn missie: zakenreizen ondernemen naar Rusland en geheime documenten mee terug smokkelen van overgelopen Sovjetofficier Oleg Penkovsky (Georgische acteur Ninidze). Terwijl de operatie in de loop der tijd steeds riskanter wordt, ontstaat er een hechte band tussen de twee mannen. Ouderwetse spionnenfilm biedt nauwelijks verrassingen maar is onderhoudend verteld, en het waargebeurde verhaal verdient beslist bekendheid. Cumberbatch en Ninidze zetten de historische helden mooi menselijk neer.

Vrijdag 20 mei : Concert /  Harry  Sacksioni /  Dat kunnen ze allemaal wel zeggen. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 22,50.

Gitaarvirtuoos Harry Sacksioni viert zijn 50 jaar optreed-jubileum met een nieuw solo programma  plus de uitkomst van zijn gelijknamige anekdotenboek.   Hij kan het zelf bijna niet geloven, maar Harry Sacksioni is in de afgelopen vijftig jaar, toch echt ieder jaar op tournee geweest, in binnen- en buitenland! Een enorme prestatie. Neem daarbij het feit dat hij dat bijna ieder jaar deed met nieuw geschreven nummers en het zal niemand verbazen dat dit jubileumprogramma rijkelijk gevuld is met hoogtepunten uit zijn rijke catalogus. Omdat zijn inspiratie om nieuwe composities te schrijven nooit lijkt te stoppen, zal ook zijn nieuwste werk onderdeel uitmaken van dit optreden.

De titel van dit programma – Dat kunnen ze allemáál wel zeggen… – verwijst naar een van de vele verhalen uit zijn boek, die vijftig jaar reizen en optreden heeft opgeleverd. Mooie, bizarre, bijzondere en hilarische anekdoten waarvan een aantal ook zeker tijdens dit jubileumprogramma voorbij zal komen!

Harry’s  technisch  vermogen om ‘een hele band uit zijn gitaar te toveren’, gemixt met zijn ontwapenende en humoristische verteltrant, maken van dit jubileum-optreden een overrompelende en persoonlijke gebeurtenis. Hij maakt meer dan waar, wat we al jarenlang van hem weten: dat hij een eigenzinnig en uniek fenomeen is binnen de Nederlandse muziekwereld.

Niet voor niets is hij Edison winnaar, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, werd er een trein naar hem vernoemd en werd hij begin dit jaar voor het 11e jaar(!) op rij verkozen tot Beste Akoestische Gitarist van de Benelux.

Zondag 22 mei: Koos Mark Big Band / Hollandse herinneringen. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 16,00.  

De Koos Mark Big Band bestaat dit jaar 50 jaar. Sinds 1972 heeft Koos Mark een traditionele big band bezetting en een eigen kenmerkende sound. – De Koos mark Big Band sound!  De orkestleider Koos Mark heeft met zijn arrangementen en muziekkeuzes een unieke big band sound gecreëerd, die moet je gehoord hebben!  Tijdens een optreden schakelt de band eenvoudig, en met een eigen stijl, tussen verschillende genres, en weet als geen ander thema optredens zoals het begeleiden van solisten, theaterprogramma’s of een musical tot een groot succes te maken.

Het orkest begeleidde vele nationale en internationale artiesten o.a. Lee Towers, Donna Lynton, Greetje Kaufeld, René Froger, Robert Long, Noortje Herlaar, Ellen ten Damme en vele anderen. Tijdens de ‘Swiss in time tour’ door Zwitserland werd opgetreden op het Vevey filmfestival en het Montreux jazzfestival, waarna op uitnodiging van Eugène Chaplin werd opgetreden in het huis van de Chaplins. Ook trad de band op als vast onderdeel in het theaterprogramma van de ‘Gevleugelde Vrienden’ met Louis van Dijk en Mr. Pieter van Vollenhoven. Met Mrs. Einstein bracht de band het theaterprogramma ‘Mrs. Einstein goes Big’, wat met groot succes in vele theater in Nederland is gepresenteerd.

Het musica repertoire is een belangrijk onderscheid ten opzichte van andere big bands. Het musical programma van de Fontys Dansacademie onder leiding van Barry Stevens werd een groot succes door de swingende en karakteristieke begeleiding van de Koos Mark Big Band. Daarnaast bracht de big band met Barry Stevens het ‘music for the movies (van o.a. the Godfather)

De muzikale leiding van de succesvolle TV serie van ‘Dancing with the stars’ was in handen van Koos Mark. Met zijn arrangementen creëerde de band een echte ballroom ervaring, hetgeen een belangrijke bijdrage aan het succes was.  Tijdens het 5 mei programma ‘Yes we meet again’ bracht de band het kenmerkende geluid van de bid bands uit de oorlogsjaren weer tot leven. ‘Yes, we meet again’ vond plaats in de Studio’s Aalsmeer waarbij de band de Triolettes, Jasper Taconis en Mariska van Kolck heeft begeleid. Zo veelzijdig als de band is, werd in de Rijswijkse Schouwburg een theaterprogramma begeleid over de beroemde komiek Buziau. Het jaarlijkse nieuwjaarsconcert in het café De Hollandse Tuyn in Leiderdorp is inmiddels een begrip in de regio, waarbij de band zich voegt op het café “podium” van vier bij vijf en een feestje bouwt.

Met de vaste zanger Tony Anderson en zangeres Jorien Zeevaart brengt de band een gevarieerd programma met big bandmuziek van de bekende big bands van Glenn Miller, Count Basie en Benny Goodman. Een programma met muziek van de vermaarde arrangeur Sammy Nestico is de band dan ook op het lijf geschreven. Dit alles gecombineerd met muziek van hedendaagse componisten, afgewisseld met zangnummers waaronder ‘Thin’ en ‘Valerie’, maakt een optreden van de Koos Mark Big Band tot een belevenis, wat u een keer moet hebben meegemaakt.

Wooensdag 25 mei: Special benefiet /Kateryna Kurylko. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 20,00.

Kateryna Kurylko is geboren in Charkov, Oekraïne. Op zesjarige leeftijd begon ze met piano spelen. Haar ambities liggen hoog en daarom heeft ze heeft altijd hard gestudeerd. Ze deed de conservatoriumopleiding piano aan de National Kotlyarevski University of Arts in Charkov, bij Prof. Natalya Goretskaya. Kateryna is prijswinnaar van diverse nationale en internationale competities, zoals: de eerste prijs bij de Internationale Delphic Games in Oekraïne (2015) ,de derde prijs bij de Internationale Vladimir Krainev Pianists Competitie – Oekraïne (2016), de eerste prijs bij de Yamaha Competitie – Dubai (2019). Ze heeft veel soloconcerten gegeven en regelmatig opgetreden met orkest.

De laatste vier jaar gaf zij les aan volwassenen. Haar belangrijkste doel hierbij is om de mythe te ontzenuwen dat volwassenen geen piano meer kunnen leren spelen. Zij weet uit ervaring dat dat wél kan en dat volwassenen hier veel plezier aan kunnen beleven.

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Kateryna moest vluchten voor deze nietsontziende oorlog. Sinds begin april woont ze nu in Nederland. Hier wil ze weer lesgeven en concerten spelen. De opbrengsten hiervan komen 100% ten goede van het Ukraine Support Fund.

Donderdag 26 mei: Lunchconcert uitgevoerd door muzikanten van Codarts. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.   

 Sinds het begin van hun schooljaar zitten ze bij elkaar in een ensemble…Emma speelt eerste viool, Viola altviool, Camelia speelt cello en Aaron en Anar spelen contrabas en piano. Voor hun kamermuziek examen moeten ze ook een stuk uit de twintigste eeuw spelen. Aaron kwam met het stuk van Philip Glass. Hier was nog een viool voor nodig, dus hebben ze Matteo gevraagd om mee te doen. Ze spelen het piano quintet van Vaughan Williams, een stuk dat vele tempi wisselingen kent en veranderingen in sfeer en klank. Het stuk van Philip Glass is gebaseerd op het verhaal van Dracula en geschreven als soundtrack voor de film Dracula uit 1931. Philip Glass schrijft veel minimal music en ook in dit stuk is dat terug te horen.

Donderdag 26 mei: Filmhuis  / First Cow / Verenigde Staten 2019. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas €8,00. 

Drama van Kelly Reichardt.  Met o.a. John Magaro, Orion Lee, Ewen Bremner, Jared Kasowski en Dylan Smith. Oregon, begin 19de eeuw. Het leven van Cookie Figowitz en King Lu komt in een stroomversnelling wanneer een rijke Britse bonthandelaar een koe laat overkomen, omdat hij een wolkje melk wil in zijn thee. Het is de eerste koe in het gebied en Cookie kan de melk goed gebruiken voor zijn fenomenale, gefrituurde koekjes. Lieve western van indie-regisseur Kelly Reichardt (Wendy and Lucy, Meek’s Cutoff) waarin de nadruk ligt op het bakken van de koekjes, het plukken van blauwe bessen, en vooral op de bijna vanzelfsprekende vriendschap die ontstaat tussen Cookie en King Lu.

Vrijdag 27 mei: Concert /Wouter  Planteijdt  & Band /  Bullhorn  The  Prequel. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00 .

Wouter  Planteijdt  heeft maar een klein zetje nodig om aan het schrijven/componeren te raken. Het wekt dan ook geen verbazing dat de quarantaine-achtige situatie van de Coronacrisis met schrijven/componeren gepareerd werd in huize Planteijdt.  Het tweede ‘Bullhorn’ album genaamd ‘Electricity & Drums’ is daar het resultaat van. Naast  Mischa  Porte  (drums) en Gerco Aerts(contrabas) zijn er bijdragen op het album te horen van JB Meijers  (peda steel), Jan Kooper (saxen), Bert Boeren  (trombone), Kim  Snelten  (mondharmonica), Rudi de Graaff  (percussie), Monique Klemann en Jeroen Den Hengst (zang) en Leo Bouwmeester  (piano).

Het trio zal in seizoen 2021-2022 een muzikale voorstelling spelen waarin o.a. het startschot van Wouters’ muzikale loopbaan op een ukelele almede het hobbelige pad naar de Rock & Roll bezongen en verteld wordt.    Wouter, Gerco en Mischa zijnmuzikanten uit de buitencategorie. De liedjes kennen een meer open en akoestisch geluid dan uit  hun Sjako! tijd. Ze passen het beste in het genre Americana, roots, blues, pop maar soms ook een jazzy-sound.

Eind 2019 verscheen het album ‘Wouter Planteijdt – Bullhorn’ zowel digitaal, als op cd en vinyl bij Zip Records. De recensies waren lovend en ook de première in De Kleine Komedie was volgens het Parool zeer geslaagd: “Dit is een man die muziek in- en uitademt,” aldus Mike Peek.

Wouter Planteijdt: gitaar, zang  Gerco Aerts: drums  Mischa Porte: contrabas  Eva Bauknecht: regie  www.planteijdt.nl

Zaterdag 28 mei: Concert  /  de Andersons / Een mooiere wereld. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs:  € 18,00 .

Theaterduo De Andersons op bezoek bij Pippi-schrijfster Astrid Lindgren. De nieuwe voorstelling ‘Een mooiere wereld’ van het Zweeds-Nederlandse muzikale  theaterduo  De Andersons is vanavond te bewonderen in ons theater. Gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen gaan De Andersons op zoek naar antwoorden die ons allemaal aangaan. Ze zoeken hun toevlucht bij Astrid Lindgren.

Op haar zestigste klom Astrid Lindgren  voor het oog van de camera in een boom, terwijl ze riep: “Er staat nergens in de wet van Mozes dat oude wijven niet in bomen mogen klimmen.” Volwassenen denken vaak dat vroeger alles beter was, omdat ze toen nog keken als kind: onbevangen, zonder vooroordeel, voordat groepsdruk en faalangst bezit van ze namen. Het leven was een spel. De kunst is zo te blijven leven en zo te blijven kijken. Maar hoe blijf je een levenskunstenaar als je voortdurend struikelt over doemscenario’s?
Gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen gaan De Andersons op zoek naar antwoorden die ons allemaal aangaan. Ze zoeken hun toevlucht bij Astrid Lindgren. De schrijfster die jong en oud wees op het mooie en ongrijpbare in de wereld en die zich inzette voor vrede, gerechtigheid en kinderrechten. Ze werd in heel Scandinavië gezien als de wijze oude vrouw bij wie je je hart kon luchten en die je om raad kon vragen. De Andersons zijn jonge ouders die op bezoek gaan bij Astrid  Lindgren. Bij haar begint hun zoektocht naar dat wat écht waarde heeft.
Het gezelschap De Andersons (bestaande uit Anna Ågren en Roel Dullaart) wordt vaak geprezen om hun oorspronkelijke kijk op de wereld, die ze hartstochtelijk vertolken in voorstellingen vol muziek en prikkelende teksten. “Dit luisterrijke duo zingt de sterren van de hemel met hun liederen en verhalen”, schreef Hanneke Groenteman. Nouchka van Brakel noemde het duo “hartverwarmend, humorvol en ontroerend”. Eerder maakten De Andersons een succesvolle voorstelling met Arjen Lubach en voor ‘Een mooiere wereld’ werken ze samen met de bejubelde dichter en schrijver Sjoerd Kuyper, die recentelijk zijn zevende Zilveren Griffel won.

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter