Activiteiten
Chick Corea herleeft in Theater Ludens

Dit is het programma tot en met 4 juni  van Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, Voorburg. Kaartverkoop is alleen tijdens kassa openingstijden op woensdag en zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur en via de website.

Wooensdag 25 mei: Special benefiet /Kateryna Kurylko. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 20,00.

Kateryna Kurylko is geboren in Charkov, Oekraïne. Op zesjarige leeftijd begon ze met piano spelen. Haar ambities liggen hoog en daarom heeft ze heeft altijd hard gestudeerd. Ze deed de conservatoriumopleiding piano aan de National Kotlyarevski University of Arts in Charkov, bij Prof. Natalya Goretskaya. Kateryna is prijswinnaar van diverse nationale en internationale competities, zoals: de eerste prijs bij de Internationale Delphic Games in Oekraïne (2015) ,de derde prijs bij de Internationale Vladimir Krainev Pianists Competitie – Oekraïne (2016), de eerste prijs bij de Yamaha Competitie – Dubai (2019). Ze heeft veel soloconcerten gegeven en regelmatig opgetreden met orkest.

De laatste vier jaar gaf zij les aan volwassenen. Haar belangrijkste doel hierbij is om de mythe te ontzenuwen dat volwassenen geen piano meer kunnen leren spelen. Zij weet uit ervaring dat dat wél kan en dat volwassenen hier veel plezier aan kunnen beleven.

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Kateryna moest vluchten voor deze nietsontziende oorlog. Sinds begin april woont ze nu in Nederland. Hier wil ze weer lesgeven en concerten spelen. De opbrengsten hiervan komen 100% ten goede van het Ukraine Support Fund.

Donderdag 26 mei: Lunchconcert uitgevoerd door muzikanten van Codarts. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.   

 Sinds het begin van hun schooljaar zitten ze bij elkaar in een ensemble…Emma speelt eerste viool, Viola altviool, Camelia speelt cello en Aaron en Anar spelen contrabas en piano. Voor hun kamermuziek examen moeten ze ook een stuk uit de twintigste eeuw spelen. Aaron kwam met het stuk van Philip Glass. Hier was nog een viool voor nodig, dus hebben ze Matteo gevraagd om mee te doen. Ze spelen het piano quintet van Vaughan Williams, een stuk dat vele tempi wisselingen kent en veranderingen in sfeer en klank. Het stuk van Philip Glass is gebaseerd op het verhaal van Dracula en geschreven als soundtrack voor de film Dracula uit 1931. Philip Glass schrijft veel minimal music en ook in dit stuk is dat terug te horen.

Donderdag 26 mei: Filmhuis  / First Cow / Verenigde Staten 2019. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas €8,00. 

Drama van Kelly Reichardt.  Met o.a. John Magaro, Orion Lee, Ewen Bremner, Jared Kasowski en Dylan Smith. Oregon, begin 19de eeuw. Het leven van Cookie Figowitz en King Lu komt in een stroomversnelling wanneer een rijke Britse bonthandelaar een koe laat overkomen, omdat hij een wolkje melk wil in zijn thee. Het is de eerste koe in het gebied en Cookie kan de melk goed gebruiken voor zijn fenomenale, gefrituurde koekjes. Lieve western van indie-regisseur Kelly Reichardt (Wendy and Lucy, Meek’s Cutoff) waarin de nadruk ligt op het bakken van de koekjes, het plukken van blauwe bessen, en vooral op de bijna vanzelfsprekende vriendschap die ontstaat tussen Cookie en King Lu.

Vrijdag 27 mei: Concert /Wouter  Planteijdt  & Band /  Bullhorn  The  Prequel. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00.

Wouter  Planteijdt  heeft maar een klein zetje nodig om aan het schrijven/componeren te raken. Het wekt dan ook geen verbazing dat de quarantaine-achtige situatie van de Coronacrisis met schrijven/componeren gepareerd werd in huize Planteijdt.  Het tweede ‘Bullhorn’ album genaamd ‘Electricity & Drums’ is daar het resultaat van. Naast  Mischa  Porte  (drums) en Gerco Aerts(contrabas) zijn er bijdragen op het album te horen van JB Meijers  (peda steel), Jan Kooper (saxen), Bert Boeren  (trombone), Kim  Snelten  (mondharmonica), Rudi de Graaff  (percussie), Monique Klemann en Jeroen Den Hengst (zang) en Leo Bouwmeester  (piano).

Het trio zal in seizoen 2021-2022 een muzikale voorstelling spelen waarin o.a. het startschot van Wouters’ muzikale loopbaan op een ukelele almede het hobbelige pad naar de Rock & Roll bezongen en verteld wordt.    Wouter, Gerco en Mischa zijnmuzikanten uit de buitencategorie. De liedjes kennen een meer open en akoestisch geluid dan uit  hun Sjako! tijd. Ze passen het beste in het genre Americana, roots, blues, pop maar soms ook een jazzy-sound.

Eind 2019 verscheen het album ‘Wouter Planteijdt – Bullhorn’ zowel digitaal, als op cd en vinyl bij Zip Records. De recensies waren lovend en ook de première in De Kleine Komedie was volgens het Parool zeer geslaagd: “Dit is een man die muziek in- en uitademt,” aldus Mike Peek.

Wouter Planteijdt: gitaar, zang  Gerco Aerts: drums  Mischa Porte: contrabas  Eva Bauknecht: regie  www.planteijdt.nl

Zaterdag 28 mei: Concert  /  de Andersons / Een mooiere wereld. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs  € 18,00.

Theaterduo De Andersons op bezoek bij Pippi-schrijfster Astrid Lindgren. De nieuwe voorstelling ‘Een mooiere wereld’ van het Zweeds-Nederlandse muzikale  theaterduo  De Andersons is vanavond te bewonderen in ons theater. Gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen gaan De Andersons op zoek naar antwoorden die ons allemaal aangaan. Ze zoeken hun toevlucht bij Astrid Lindgren.

Op haar zestigste klom Astrid Lindgren  voor het oog van de camera in een boom, terwijl ze riep: “Er staat nergens in de wet van Mozes dat oude wijven niet in bomen mogen klimmen.” Volwassenen denken vaak dat vroeger alles beter was, omdat ze toen nog keken als kind: onbevangen, zonder vooroordeel, voordat groepsdruk en faalangst bezit van ze namen. Het leven was een spel. De kunst is zo te blijven leven en zo te blijven kijken. Maar hoe blijf je een levenskunstenaar als je voortdurend struikelt over doemscenario’s?
Gewapend met liedjes, humor en existentiële vragen gaan De Andersons op zoek naar antwoorden die ons allemaal aangaan. Ze zoeken hun toevlucht bij Astrid Lindgren. De schrijfster die jong en oud wees op het mooie en ongrijpbare in de wereld en die zich inzette voor vrede, gerechtigheid en kinderrechten. Ze werd in heel Scandinavië gezien als de wijze oude vrouw bij wie je je hart kon luchten en die je om raad kon vragen. De Andersons zijn jonge ouders die op bezoek gaan bij Astrid  Lindgren. Bij haar begint hun zoektocht naar dat wat écht waarde heeft.
Het gezelschap De Andersons (bestaande uit Anna Ågren en Roel Dullaart) wordt vaak geprezen om hun oorspronkelijke kijk op de wereld, die ze hartstochtelijk vertolken in voorstellingen vol muziek en prikkelende teksten. “Dit luisterrijke duo zingt de sterren van de hemel met hun liederen en verhalen”, schreef Hanneke Groenteman. Nouchka van Brakel noemde het duo “hartverwarmend, humorvol en ontroerend”. Eerder maakten De Andersons een succesvolle voorstelling met Arjen Lubach en voor ‘Een mooiere wereld’ werken ze samen met de bejubelde dichter en schrijver Sjoerd Kuyper, die recentelijk zijn zevende Zilveren Griffel won.

Donderdag 2 juni: Filmhuis / The Singing Club / Verenigd Koninkrijk 2019. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas: € 8,00. 

Komedie van Peter Cattaneo.  Met o.a. Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Emma Lowndes, Gaby French en Lara Rossi. Een groep vrouwen waarvan de partners soldaten zijn die in Afghanistan dienen, vormen samen een koor om hun eenzaamheid te verzachten, en bevinden zich al snel in het middelpunt van een mediasensatie.

Donderdag 2 juni: Filmhuis / I am Greta / Zweden 2020. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas; € 8,00. 

Documentaire  Regie: Nathan Grossman “Mijn naam is Greta en ik ben vijftien jaar.’ Dat zegt een nors kijkend meisje met twee vlechten tegen voorbijgangers, terwijl ze voor het Zweedse parlementsgebouw zit. Het is vrijdag en de vijftienjarige Greta Thunberg staakt. Voor het klimaat en tegen de klimaatontkenners. Regisseur Grossman is erbij, legt haar prille protest vast en is er ook getuige van hoe ze – ondanks Asperger – in de jaren daarna uitgroeit tot het boegbeeld van de milieuactivisten. De documentaire neemt ons mee naar plaatsen waar geen andere camera’s geweest zijn, maar zit zo vol goede bedoelingen en strijdbare muziek, dat je er horendol van wordt.

Zaterdag 4 juni: Concert / Matangi Kwartet / Chick Corea. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs  € 22,00.

Het Matangi Quartet blinkt uit in het samenbrengen van muziekstijlen. Zo ook met het programma Jazzics, waar componisten uit de jazz zich hebben gewaagd aan composities voor strijkkwartet.   Het strijkkwartet van Chick Corea was de aanleiding voor Matangi om jazzcomponisten te vragen om voor hen een kwartet te componeren. Dit is het resultaat!   Het openingsstuk ‘Lyric Walz’ schreef Chick Corea speciaal voor Matangi’s project #90seconds, waar componisten van over de hele wereld een strijkkwartet van 90 seconden voor Matangi componeerden. In dit programma de ‘extended version’.   Op 9 februari is de legende Chick Corea overleden. Hij werd 79 jaar.   Corea had een band met het Matangi Quartet. Zij namen zijn strijkkwartet The Adventures of Hippocrates op, en dat verscheen in 2014 op hun album Jazzics!

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter