Activiteiten
Musea blazen grote Huygenstentoonstelling af

De tentoonstelling Constantijn Huygens. Een leven in brieven die van 1 september t/m 4 december 2022  te zien zou zijn in Huygens Hofwijck/Museum Swaensteyn gaat niet door. ‘Helaas hebben wij de tentoonstelling moeten annuleren’.  schrijft een medewerker van de musea. Een reden wordt niet gegeven. Ook wordt niet gemeld wat er die drie maanden dan wel gebeurt. En dat terwijl de grote Huygens tentoonstelling eerder met veel bombarie werd aangekondigd. Het zou dé klapper in de beide Huygens Musea moeten worden.

Constantijn Huygens  (1596-1687) moet tijdens zijn lange leven ruim 70.000 brieven hebben geschreven, en er evenveel ontvangen hebben, zo berekende hij ooit zelf. De kern daarvan, bestaande uit ruim 9.000 brieven uit zijn particuliere correspondentie, is sinds kort volledig te raadplegen via de database Huygens’ Briefwisseling Online. Daaruit komt een man naar voren die als secretaris, raad en rekenmeester drie prinsen van Oranje diende én die daarnaast faam geniet als dichter, diplomaat, kunstkenner, componist en musicus. Als een echte homo universalis was hij een van de meest uitgesproken persoonlijkheden van de Hollandse zeventiende eeuw.

De tentoonstelling die vanaf 1 september door Hofwijck in samenwerking met  het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en Huygens’ Swaensteyn georganiseerd zou worden gaat dus niet door.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter