Nieuws
Tentoonstelling afgelast: Musea te wrak voor waardevolle stukken

De tentoonstelling Constantijn Huygens. Een leven in brieven gaat niet door vanwege de voorwaarden, die de partners aan de musea Hofwijck en Swaensteyn stellen. Dat zegt Wang Choy, namens het bestuur van de musea. Bij een voor-controle vonden de vertegenwoordigers van de uitlenende partijen de musea niet veilig genoeg. Er zou heel veel moeten gebeuren op het gebied van onder meer beveiliging en klimaatbeheer.

Hoewel er al meer dan drie jaar aan de voorbereidingen van deze grote tentoonstelling – rond de ruim 70.000 brieven die Constantijn Huygens heeft geschreven – wordt gewerkt, is nu besloten deze alsnog af te blazen. Dat komt, zo meldt het bestuur, door de verplichte coronasluitingen. Steeds weer moesten de voorbereidingen worden stopgezet. Nu de daadwerkelijke opening steeds dichterbij kwam, kregen de musea ook de inspecteurs van de partners op bezoek. Die moeten zien of de beide musea wel geschikt zijn om de kostbare collectie te herbergen. Niet dus.

Wang Choy zegt dat er nog wel is nagedacht over de vereiste investeringen voor een betere beveiliging en klimaat beheersing. Die bleken onhaalbaar. Bovendien vreest het bestuur van de musea voor een mogelijke nieuwe coronasluiting eind van het jaar. Dat zou helemaal desastreus zijn. Zeker nu de bezoekersaantallen dit jaar opvallend lager zijn dat in de jaren voor de pandemie.

Overigens is het bestuur meteen naar de nieuwe wethouder gestapt om deze te wijzen op de noodzaak van een snelle verhuizing. Hofwijck is een prima trouw locatie, maar ongeschikt voor tentoonstellingen van nationale allure. En in Museum Swaensteyn wordt het regenwater met emmertjes opgevangen. Men wil het laatste pand verlaten en een nieuw museum openen in Huize Swaensteyn aan de Herenstraat, dat vrij komt na het vertrek van de gemeenteraad.

Dat nieuwe museum moet er een met een nationale status worden, rond de personen van Constantijn en Christiaan Huygens. Ook de Oranjes krijgen een plek in met Prinses Marianne. De lokale kunst en historie verdwijnen uit de collectie.

Inmiddels is de volledige leiding van de musea op vakantie. Als die terug zijn, wordt  bekeken wat er in de komende maanden wordt georganiseerd. De tentoonstelling Constantijn Huygens. Een leven in brieven zou vanaf 1 september tot begin december duren.  (foto’s Charles Groeneveld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter