Nieuws
Reizen in tijden van corona: wat dekt de verzekering?

Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste tijd weer flink op. Tijdens de pandemie pasten veel verzekeraars de polisvoorwaarden aan. Verzekeraars hebben nu duidelijker aangegeven wat wel en niet gedekt is én wanneer corona een geldige annuleringsreden is. Wat gebeurt er nu al als een land naar code oranje gaat of de reiziger zelf een coronabesmetting oploopt? Pricewise zet alle informatie hierover op een rijtje die van belang is voor of tijdens het verblijf.   

Het reisadvies van de Rijksoverheid bestaat uit vier kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Voor vakantie geldt het advies om alleen naar landen met een groen of geel reisadvies te gaan. Bij code oranje adviseert de overheid om alleen naar het land af te reizen als dit noodzakelijk is. Dit heeft te maken met de veiligheidsrisico’s, gezondheidsrisico’s en coronamaatregelen in het betreffende land. Denk bij coronamaatregelen bijvoorbeeld aan een inreisverbod, een avondklok of een lockdown.  

Gaan reizigers naar een bestemming met code oranje of gaat de bestemming vlak voor de reis naar code oranje? Dan krijgen reizigers te maken met een aangescherpt reisadvies. Of reizigers gedekt zijn in een land waar code oranje geldt, verschilt per reisverzekering. Sommige verzekeraars bieden een volledige dekking, maar dit is niet bij elke verzekeraar het gevalCode rood betekent dat er zeer ernstige veiligheidsrisico’s zijn. Besluit een reiziger bij code rood tegen het reisadvies in toch te reizen, dan is de kans groot dat de verzekeraar niks dekt.  

Wanneer de kleurcode van een land tijdens de reis verandert, biedt de reisverzekeraar nog steeds de dekking die staat in de polisvoorwaarden. Voor veel reisverzekeringen geldt wel dat dit onder voorbehoud is van dat de reiziger zo snel mogelijk naar huis keert. Besluit een reiziger om langer te blijven? Dan kan de verzekeraar de dekking intrekken én zijn alle coronagerelateerde kosten voor eigen rekening. Pricewise adviseert daarom om in de polisvoorwaarden goed te controleren wanneer dit tijdens het verblijf gebeurt. 

Een annuleringsverzekering dekt de kosten wanneer een reiziger onverwachts de reis moet annuleren. Wanneer er op de plek van bestemming een uitbraak is van het coronavirus, is dit voor veel verzekeraars geen gedekte reden voor annulering. De reiziger krijgt dus geen geld terug wanneer zelf besloten wordt de reis te annuleren. Test de reiziger (of reisgenoot) voor vertrek positief op corona? Dan verschilt het per verzekering of de verzekeraar de gemaakte kosten vergoed. Dat geldt ook wanneer de reiziger op de bestemming positief test op corona. Voor de meeste verzekeraars is dit geen gedekte reden voor het vergoeden van de kosten.  

Hans de Kok, directeur van Pricewise: ,,Goed voorbereid op reis gaan is altijd aan te raden, dus check de polisvoorwaarden bij je verzekeraar. Wanneer je corona krijgt, bel je direct de alarmcentrale van je verzekering; zij regelen de vervolgstappen en/of geven toestemming om de reis te wijzigen of te annuleren. Daarnaast vertellen zij je precies wat je nog meer moet doen om in aanmerking te komen voor vergoeding.” 

Een overzicht van alle verzekeraars en hun coronagerelateerde polisvoorwaarden voor de reis- en annuleringsverzekering is te vinden op Pricewise.nl 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter