Nieuws
Huygens’ Hofwijck op plek drie
Huygens’ Hofwijck is door de luisteraars van Radio West gekozen in de top drie van de mooiste gebouwen van de regio. In de verkiezing, die de omroep deze zomer uitschreef, eindigde het gebouw op de derde plek. Nummers één en twee worden vandaag, donderdag, en vrijdag bekend gemaakt. Huygens’ Hofwijk kreeg 725 stemmen.
Er zijn veel dingen die Huygens’ Hofwijck bijzonder maken, volgens Ellen van Let. Deze vrijwilliger vertelde in de ochtenduitzending van West verliefd te zijn op dit gebouw.
De symmetrie waar Ellen zo van houdt, is een bewuste keuze geweest van ontwerper Constantijn Huygens. In 1640 begon Huygens aan zijn plannen. Hij ontwierp niet alleen het huis maar ook de bijbehorende tuin. De tuin moest iets bijzonders worden; iets dat nog nergens op de wereld bestond. En dus ontwierp hij een tuin die van bovenaf exact de vorm heeft van het menselijk lichaam en waarin geheimen zijn verstopt.
Huygens creëerde niet alleen het huis Hofwijck, maar was ook dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de prinsen van Oranje. Hofwijck was de plek waar de familie Huygens zich kon terugtrekken. ‘De sleutel van mijn hart is die van deze tuin’, schreef de dichter over de tuin die hij ontwierp bij zijn Buitenplaats Hofwijck. Door aanleg van het nabijgelegen station van Voorburg in 1870 zijn die verhoudingen niet meer in proportie. Vandaag de dag dient het pand nog als museum. (bron Omroep West, foto Charles Groeneveld)
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter