Nieuws
Wijzigingen in programma Theater Ludens

 Dit is de programmering van Theater Ludens tot en met zaterdag 8 oktober. Kaartverkoop en verdere info is te vinden op de site www.theaterludens.nl

Donderdag 29 september:Lezing + Film / Camille Claudel / Frankrijk 2013 ; Aanvangstijd lezing: 12.30; uur ; Aanvangstijd film: 13.30 uur; Toegangsprijs film met inleiding: € 12,50’Met bibliotheekpas: € 10,50.

De introductie/lezing wordt gehouden door Anne Marie Boorsma, kunsthistorica. Als u deze introductie/lezing bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u o ja, dat werd al verteld.

Biografie van Bruno Dumont.Met o.a. Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent en Emmanuel Kauffman. Drie beslissende dagen uit het leven van de vrijgevochten Franse beeldhouwster Camille Claudel (Binoche), die door haar familie in een gesticht werd gestopt. Ze zit daar al twee jaar als haar broer Paul (Vincent), dichter, diplomaat en devoot katholiek, haar bezoekt. Zoals altijd bij Dumont gaat het over menselijke verhoudingen en geweld, maar ook over creativiteit, spiritualiteit en gekte. Als portret van een getormenteerde ziel is de film subliem, mede dankzij het verpletterende optreden van Binoche. Maar waar het de relatie tussen broer en zus betreft, mist Dumont subtiliteit.

Donderdag 29 september: Talentenloods / Open podium; Aanvangstijd: 19.30 uur; toegangsprijs tot 21 jaar: € 0,00; Toegangsprijs: € 5,50.

Het Open Podium 12-21 is voor de jeugd om hun talenten voor het voetlicht te brengen op een breed gebied van muziek, dans, theater, schrijven, tekenen, sport, multimedia tot techniek. Er zijn 5 Open Podiumavonden, waarvan 4 voor jeugd van 12-21 jaar en de laatste voor leerlingen van groep 8 basisschool als start-up. Iedere avond worden Two Talents gekozen door een jury, die mogen optreden tijdens de Slotavond in Theater Ludens. Daarna kan iedereen die heeft opgetreden bij Talentenloods deelnemen aan de Buitenpodia.

Vrijdag 30 september: Cabaret / Dolf Jansen / Flitsbezorgd (Oudejaars 2022) (try out); Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 18,50.

We zijn eraan gewend geraakt dat alles binnen 10 minuten (!) bij ons thuis wordt gebracht, chips, barbecuesaus, 2 bananen en ketamine voor het hele weekend. Dolf Jansen gaat het weer eens helemaal anders doen, in zijn 34e oudejaarsvoorstelling, Flitsbezorgd. In 100 minuten (!) maakt hij een soort van chocola van een jaar dat begon tussen lockdown en VRIJHEID, en via oorlog in Europa en ander grensoverschrijdend gedrag uitkwam bij een slutty summer 2.0, en natuurlijk een volgend groot sportevenement op een plek waar je je dwangarbeiders nog niet naartoe zou sturen. Oudejaars 2022 brengt hoop, comedy, poëzie, improvisatie maar ook een pleidooi voor vrede en menselijkheid op plekken waar agressie en angst lang genoeg aan het woord zijn geweest. Oké, omdat de voorstelling nou eenmaal Flitsbezorgd heet zal het tempo geregeld redelijk hoog liggen, maar u krijgt meer dan voldoende tijd voor schaterlach en andere geluiden.

Zaterdag 1 oktober: Cabaret / Vuile Huichelaar / Omdat ik zoveel van je hou en andere foute liedjes! Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 22,50.

De koninginnen van het meezing-cabaret, Paulette Willemse en Saskia van Zutphen, weten van geen ophouden. Al meer dan tien jaar maken ze de theaters in Nederland (on)veilig voor duizenden vrouwen. En nu staat Vuile Huichelaar nummer zéven alweer op het program! Na een wonderlijk jaar van onzekerheid en isolatie zijn er goede voornemens om in deze show volledig los te gaan.

Weg met hoestschaamte, coronakilo’s, huidhonger, anderhalve-meter-samenleving en hamsterschaamte. Weg met gesprekken over de heg, het raamgesprek, disselen, amateurvirologen, het Irma-effect, snotter- en snuitschaamte. We zoeken de ruimte om de braafheid en het keurslijf te laten varen. En wat is er dan fijner dan zingen?! Lekker de grenzen opzoeken van wat wel en niet kan of mag. Maar wat zéker mag, is liedjes kiezen die we anders misschien links zouden laten liggen. Laat je gaan met… Vuile Huichelaar 7: ‘Omdat ik zoveel van je hou en meer foute liedjes!’

Zondag 2 oktober: PopCafé; Aanvangstijd: 15.00 uur; Toegangsprijs: € 0,00.

Wegens toenemend succes organiseert Theater Ludens i.s.m. Drumschool Voorburg wederom het PopCafé. Deze middagen worden om en om gehouden in Theater Ludens of Het Veur Theater. Op deze middagen treden meerdere bands uit Voorburg en omgeving op. Dat zijn vaak jonge bands maar er is zeker ook ruimte voor volwassen musici. De optredens vinden plaats in de gezellige foyer van Theater Ludens of in de zaal van het Veur Theater. De toegang is gratis, de bar is geopend en de muziek is altijd verrassend leuk, swingend en gezellig.

Drumschool Voorburg en Theater Ludens zijn blij dat ze enthousiaste en goeie amateurbands de kans kunnen geven om op te treden. Daarnaast is het natuurlijk ook fantastisch dat we dit kunnen aanbieden aan Voorburgse en Leidschendamse liefhebbers van live muziek. Want wat is er nou gezelliger dan op zondagmiddag op de hoek naar een paar bandjes te gaan kijken onder het genot van een lekker drankje… 

Donderdag 6 oktober: Lunchconcert / Rosella Duo / Beethoven, Schumann en Brahms. Aanvangstijd: 12.30 uur; Toegangsprijs: € 8,50. 

Het Rosella Duo presenteert een spetterend, bewogen en liefdevol programma voor viool en piano. Tijdens dit lunchconcert brengt het Rosella Duo werken van onder meer Beethoven, Schumann en Brahms, maar ook het beroemdste werk voor viool en piano aller tijden uit Bulgarije en de feestelijke hit van William Kroll.
Inger van Vliet (viool) en Angélique Heemsbergen (piano) zijn perfect op elkaar ingespeeld en brengen u graag in vervoering met hun meest geliefde muziek. Het duo verbindt muziek en publiek door hun verfrissende toelichtingen waardoor dit een concert is om niet te missen!

Donderdag 6 oktober: LET OP: IS AVONDVOORSTELLING; Concert / Dutch String Collective / Schubert; Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 19,50.

Franz Schuberts korte bestaan is minstens zo opmerkelijk als dat van Mozart, hij was net zo’n muzikaal talent. In de voorstelling Schubert wordt het dramatische levensverhaal van deze sympathieke jonge componist verteld. Luister naar de prachtige muziek van Schubert, geplaatst in de context van zijn leven en tijd. Leer hem kennen door het persoonlijke drama van zijn ziekte, het mysterie omtrent zijn liefdesleven. De beroemde stukken die hij schreef worden gespeeld door uitmuntende musici, The Dutch String Collective.

Het levensverhaal van Franz Schubert is al eeuwen in nevelen gehuld. Door speculaties en mythes hebben vele schrijvers hun fantasie de vrije loop gegeven. Wij vertellen het echte verhaal. Brieven, dagboeken, schilderijen en nalatenschappen vertellen ons waarom hij de kansen niet kreeg die Mozart had. Hoe het kon dat hij zo ongelooflijk snel en bijzonder componeerde. Wat de rol van Beethoven in zijn leven was. En wie was Carolyne Estherhazy? Als hij sterft op zijn 31ste weten alleen zijn vrienden hoe bijzonder hij was. Jaren later wordt zijn genie alsnog erkend en wordt Schuberts naam genoemd in een adem met die van Mozart en Beethoven.

Het Dutch String Collective bestaat uit een groep gerenommeerde strijkers uit de klassieke muziek. Samen met meesterpianist Jonathan Waleson spelen ze de mooiste en beroemdste stukken van Franz Schubert. Marieke de Bruijn speelt viool, én vertelt het levensverhaal van Franz Schubert. De muziek en het verhaal voeren je mee in het leven van deze w7 okonderbaarlijke componist, en deze wordt zo een dierbare vriend die je niet meer wilt missen.

Vrijdag 7 oktober: Cabaret / Kasper van Kooten / Van Kooten en de beat (try out); Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 19,00.

Van Kooten en de beat, naar het gelijknamige boek dat op 22-02-2022 uitkwam, is een even swingende als openhartige vertelling over liefde, familie en een onverzadigbare behoefte aan muziek. Onlosmakelijk daarmee verbonden zijn de hartsvrienden met wie Kasper van Kooten al vanaf zijn vroege jeugd in bandjes speelt. Hij is de drummer die zichzelf naar Ahoy droomt. In heerlijke tempowisselingen neemt hij u mee op de avontuurlijke reizen die hij en zijn verschillende bands samen maken. Maar als het hoogste podium eenmaal bereikt is, blijkt zijn droom niet te kloppen. Wanneer Kasper jaren later plotseling gedwongen wordt om met optreden te stoppen, dringen alle levensvragen zich meedogenloos op: wat was ik al die jaren aan het doen?

Dit verhaal vormt de aanleiding voor de gelijknamige theatervoorstelling Van Kooten en de beat, waarin ook de muziek uit het boek tot leven komt. Het geheel ondersteund door uniek foto-, video- en audiomateriaal en één van die zeer muzikale vrienden! Nadat Kasper bijna twee jaar niet kon optreden door de pandemie is het nu tijd om de theaters de beat te laten voelen en beleven. Van Kooten en de beat is een ontroerend en vermakelijk zelfportret en een geweldige muziekgeschiedenis ineen.

Zaterdag 8 oktober: Cabaret / Lotte Velvet / Ondergrond; Aanvangstijd: 20.30 uur; Toegangsprijs: € 17,50.

Lotte Velvet (1984) won in 2020 met haar voorstelling ‘Ondergrond’ de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. In haar dystopische cabaretvoorstelling verbreekt zij haar relatie met de wereld. Door middel van muziek, spoken word en personages geeft zij een stem aan mensen die ook worstelen met de wereld en controle proberen te houden over de huidige veranderende omstandigheden.

Zondag 9 oktober: Filmhuis / Rik van Iperen / The Moody Blues; Aanvangstijd: 15.00 uur; Toegangsprijs: € 9,00.

Days of Future Passed. Een Beeldimpressie. RIK VAN IPEREN Muziek The Moody Blues. Het in 1967 uitgebrachte album ‘Days of Future Passed’ van de ‘Moody Blues’  is alleen al uniek vanwege het feit dat dit het eerste album is, waarop een rockgroep en een klassiek orkest met elkaar samenspelen. Maar het is ook éen van de eerste echte conceptalbums, waarbij de songs muzikaal en tekstueel onderdeel vormen van een thema. In dit geval wordt het leven van de mens met de dag als metafoor gebruikt, beginnend voor het aanbreken van de dag en eindigend in de nacht. Voeg daarbij de tijdloze schoonheid en het verbazingwekkende hoge muzikale niveau, dan mag het geen wonder heten dat ‘Days of Future Passed’  inmiddels  een iconisch album is geworden.

De ‘Moody Blues’ is een gevestigde naam in de geschiedenis van de popmuziek. Met name dankzij hun eerste zeven albums, waarvan ‘Days of Future Passed’ de eerste in de reeks is.

Het gelijknamige audio- visuele project van Rik van Iperen is een ode aan dit magistrale album. Waarbij door middel van het beeld, opgeroepen door de muziek, een complete en indringende audiovisuele ervaring wordt gerealiseerd.

De titel ‘Days of Future Passed’ is zeker ook van toepassing op hoe het project tot stand is gekomen. Dan moeten we teruggaan naar het jaar 1975. Rik van Iperen was toen nog student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een zogenaamde vrije opdracht werd het startpunt van dit project. Met medestudent Gerrit Oudshoorn werd er een jaar intensief aan gewerkt. Vier keer zo lang als de drie maanden, die er officieel voor stonden.

De première vond plaats in de aula van Koninklijke Academie en de reacties waren uiterst positief. Het project maakte indruk. Ook als gevestigde kunstenaars na hun Academie tijd werkten Rik en Gerrit verder aan het project inclusief de nodige presentaties.  Echter begin jaren negentig besloten ze er mee te stoppen vanwege de kwetsbaarheid van de toenmalige apparatuur.

Dankzij  de enorme digitale ontwikkelingen op het gebied van beeldbewerking besloot Rik in 2017 het project opnieuw leven in te blazen. Meer dan drie kwart het beeldmateriaal werd vervangen en het overige gedeelte opnieuw bewerkt.

Waardoor we mogen stellen dat het project nu van een totaal andere orde is geworden. Rik hierover: ‘Niets is volmaakt, maar wat mij betreft is het een ultieme poging om de muziek van ‘Days of Future Passed’ te verbeelden’.

Onderdeel van het project is ook een interview met de ‘Moody Blues’  hoe         het album ‘Days of Future Passed’ tot stand kwam en een interview met Rik over het project.

Daarmee is dit audiovisuele project, haaks op de waan van de dag, een ode  geworden aan de muziek van ‘Days of Future Passed’. Waarbij de natuur, schoonheid, poëzie en spiritualiteit  de basis vormen voor een bijzondere ervaring.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter