Activiteiten
Master of Science versterkt hart Haagse verdediging

Na het bekronen van haar studie aan de Vrije Universiteit met een master Cardiovascular Research koos Daniëlle Noordermeer dit jaar voor een nieuw voetbalavontuur bij ADO Den Haag Vrouwen. De ex-speler van Excelsior heeft zich snel opgeworpen als een versterking voor de Haagse defensie, met bovendien een neusje voor de goal.

Door Gwyneth Hendriks en Amber Verspaget tot een overgang te verleiden, rukten Feyenoord en PSV de afgelopen zomer een compleet hart uit de Haagse verdediging. Trainer Sjaak Polak koppelde Wiëlle Douma aan nieuwkomer Daniëlle Noordermeer en liet zo wederom met goed gevolg vers groen-geel bloed door de aderen stromen.

Vóór zij haar opwachting maakte bij haar nieuwe club, rondde Daniëlle eerst haar in 2017 begonnen studie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam af. Na een bachelor Medische Natuurwetenschappen behaalde zij een master in Cardiovascular Research (hart- en vaatonderzoek). Het studeren combineerde zij de laatste vier seizoenen met spelen in de Eredivisie Vrouwen voor Excelsior. ,,Dat was wel pittig, maar omdat ik zowel wilde studeren als voetballen, zorgde ik er ook zelf voor dat het lukte.” Daarbij hielp dat zij niet bij elk college aanwezig hoefde te zijn. ,,Ik heb thuis in Brielle veel aan zelfstudie kunnen doen.”

Met een voetbalachtergrond bij VV Rockanje, Nieuwenhoorn, OVV en RVVH ontwikkelde Daniëlle zich bij Excelsior tot een gewaardeerde kracht in de verdediging. Opvallend was dat zij de laatste twee seizoenen ook regelmatig tot scoren kwam. Waar dat aan te danken was? ,,Op de trainingen scoorde ik ook regelmatig, maar in wedstrijden is dat toch anders, omdat je als verdediger niet vaak voor de goal komt.” Met name bij ingestudeerde hoekschoppen bewees zij echter een neusje voor doelpunten te hebben. Dat zij daar niet eerder van profiteerde, had ook te maken met de rolverdeling. ,,Toen Nidia Bos nog bij Excelsior speelde, was ik degene die haar tegenstander bij corners blokte.” Voor ADO Den Haag wist Daniëlle ook snel het net te vinden, dit keer met een volley uit een vrije trap tegen Excelsior.

Vanaf de eerste oefenwedstrijd vormde Daniëlle meestal een verdedigingskoppel met Wiëlle Douma. Dat partnerschap ervaart zij als erg fijn. ,,Als iets niet loopt of wij iets anders willen, dan zeggen wij dat allebei direct. Wij zijn ook beiden makkelijk in de omgang, weten wat wij van elkaar kunnen verwachten en zijn als verdedigers redelijk aan elkaar gewaagd.” Onderscheidde Daniëlle zich sinds de start van de competitie al regelmatig met waardevolle intercepties, samen met haar verdedigingspartner stond zij in de topper tegen PSV aan de basis van de knap uitgespeelde Haagse gelijkmaker (zie samenvatting: https://eyecons.com/videos/psv-ado-den-haag-1-1-17861). ,,Fijn dat daar een goal uit kwam.”

In haar nieuwe omgeving heeft Daniëlle het tot nu toe heel goed naar haar zin. ,,Vanaf het eerste moment ben ik hier warm ontvangen. Met een goede staf en de andere mensen rond de selectie ben ik blij dat ik mij hier als voetballer nu verder kan ontwikkelen.” Wat ervaart zij als het grootste verschil met haar tijd bij Excelsior? ,,Na vier jaar dezelfde trainer te hebben gehad, is de manier van trainen voor mij nu anders. Het grootste verschil is dat als wij nu naar een uitwedstrijd tegen PSV gaan, wij weten dat wij daar kunnen winnen. Bij Excelsior wilden wij ook elke wedstrijd winnen, maar was dat toch lastiger. Hier wordt meer van je verwacht en komen wij ook meer aan voetballen toe.”

Na het afronden van haar studie, moet Daniëlle nog besluiten op welke manier zij een vervolg geeft aan haar wetenschappelijke carrière. ,,Promotie-onderzoek is een logische vervolgstap, maar als ik daar een contract voor 36 of 40 uur per week voor zou krijgen, dan wordt er wel verwacht dat je 50 of 60 uur maakt en dat zou nu niet kunnen.” Afhankelijk van de mogelijkheden zou het parttime begeleiden van hart- en vaatonderzoek wel een optie kunnen zijn.

Voorlopig heeft zij nog te veel plezier in het voetbal om daarmee te stoppen. Een bestaan als full-prof kan zij zich ook best voorstellen. ,,Dan hoef je je in ieder geval niet meer van het werk naar de training te haasten. Maar uiteindelijk komt er toch een moment dat je in je vakgebied moet gaan werken. Ik vind het werk in medisch onderzoek ook heel interessant”, preludeert Daniëlle op een tweede speler van ADO Den Haag Vrouwen met dr. voor haar naam.

Zondag 16 oktober ontvangt ADO Den Haag Vrouwen Ajax in het Bingoal Stadion. Kaarten bestelt u hier https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ado-den-haag-vrouwen-ajax-422440018467

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter