Activiteiten
Ludens brengt veel jeugdprogramma’s in Herfstvakantie

Dit is de programmering van Theater Ludens tot en met zaterdag 29 oktober. Kaartverkoop en verdere info is te vinden op de site www.theaterludens.nl

Donderdag 20 oktober: Lunchconcert / Hydra Kwartet. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

Op 20 oktober speelt het Hydra Strijkkwartet werken van Korngold, Sinatra en Queen in Theater Ludens. Het Hydra Strijkkwartet ontstond midden in de corona-lockdown in Amsterdam, tijdens een onzekere en geïsoleerde tijd voor iedereen. Een gedeelde liefde voor de ‘Old School Hollywood-sound’ was wat ze bij elkaar bracht.  Het kwartet bestaat uit: Eduardo Paredes Crespo en Ephraim Feves (viool), Mark Mulder (altviool) en Giorgos Kotsiolis (cello).

Als kwartet spelen ze graag het klassieke strijkkwartetrepertoire, maar ook eigen arrangementen van film- en populaire muziek. Tijdens het lunchconcert zullen ze hiervan dan ook een mix ten gehore brengen. Op het programma staan werken van filmcomponist Erich Wolfgang Korngold en arrangementen van klassiekers van Frank Sinatra en Queen.

Donderdag 20 oktober: ; Concert / Lucas Hamming / Niets te melden. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,50. 

Singer songwriter Lucas Hamming wil het even anders aanpakken. Even geen rockmuziek, festivals, jankende gitaren en tussen zijn lange haar door speeksel-spetterend schreeuwen in een roestende microfoon. Alleen met een gitaar, zonder band, in een theaterzaal, dat is genoeg. Dan is er even écht tijd en ruimte om iets te vertellen. Om zich tot zijn publiek te richten en het woord te nemen. Dan hebben de mensen in de zaal even écht de gelegenheid om te luisteren. Om de woorden van Lucas langzaam op te nemen, te overdenken, in te laten werken.
Te vaak nemen mensen maar gewoon de aandacht. Schreeuwen ze het hardst, willen dat iedereen ze hoort en hebben ze vervolgens niets te melden. Dat moet anders. Integer. Gemeend. Met een boodschap. Enzo. Alleen is er nog één dingetje… heeft Lucas wel iets te vertellen?

Vrijdag 21 oktober: Cabaret / Merijn Scholten / Team Solo (try out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,00.

Muzikaal, snel en heel erg grappig. In TEAM SOLO gaan Merijn en zijn alter-ego’s terug naar de basis: alleen, omdat we dat nou eenmaal zijn. Comedy met een welhaast ontembare liefde voor de medemens.  De satirische filmpjes van Merijn Scholten gingen afgelopen jaar regelmatig viral. Micha Wertheim noemde hem derhalve ‘de grappigste man op Instagram’. Daarnaast maakte hij deel uit van het duo De Partizanen, dat de jury- en publieksprijs won op het Leids Cabaretfestival en de Neerlands Hoop ontving voor beste debuutprogramma. Voor hun laatste voorstelling, het met 5 sterren bekroonde Het Leven an Sich, schreef hij tekst en muziek.

Zaterdag 22 oktober: Cabaret / Ton Kas / Best of Ton Kas (try out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00. 

Ton Kas grapt voor de sterke maag. Je leest het goed! De beste fragmenten uit de eerdere drie shows gaan de revue nog ‘ns passeren. Maar anders verpakt en aangevuld met kersvers materiaal, want dit wordt een compleet nieuwe show! Dat daar geen misverstand over ontstaat! Waarom Best of…? Wat denk je zelf? Om ‘t nóg bezopener te maken natuurlijk. Daarom!  Want aan de opzet verandert nul komma nul: een totaal mallotige, melige avond opdienen. Dus het hele arsenaal aan kleinburgers, mislukte huwelijken, kwellende schoonmoeders, impotente huisvaders, psychiaters, te dikke of juist te dunne wijven, politieagenten enzovoort wordt weer uit de kast getrokken. Grof en overdreven tot en met! Pure flauwekul, die niemand persoonlijk hoeft op te vatten – óók wel ‘ns leuk, voor de verandering!  En laat je vooral niet wijsmaken dat mijn kunstje ”meer voor mannen” is: de vrouwen produceren doorgaans de meeste decibels in de zaal!  M’n hond zorgt trouwens weer voor de gevoelige snaar, want naar die snaar van mij lopen ze nog te zoeken…

Zondag 23 oktober: Concert / Alexander Broussard & Friends / Les Chansons Françaises. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 22,50.

Alexander Broussard – Les Chansons Françaises is een ode aan het Franse lied door Alexander begeleid door twee topmuzikanten. Stel jezelf voor in een oude Deux Chevaux rijdend door de Franse heuvels terwijl de middengolf radio muziek speelt van Piaf, Brel en Aznavour tot Gerard Lenorman, Julien Clerc en alles wat daartussen zit. Kortom l’histoire des Chansons Françaises!

Maandag 24 oktober: Jeugd / Koekla / Het Spookje 4+. Aanvangstijd 11.00  en 14.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

Spookje gaat over Thijs, die maar niet wil slapen omdat hij bang is voor spoken. Je weet maar nooit wat je in het donker tegen kunt komen. Maar als hij dan een klein Spookje ontmoet, blijkt dat niet eng te zijn. En wanneer hij met hem meegaat naar zijn grote kasteel, om met de draak vechten, ziet hij daar een klein meisje. Dat lijkt wel zijn vriendinnetje Roosje. Lukt het Thijs om haar wakker te krijgen?

Dinsdag 25 oktober: Jeugd / Onder het Buro, Tessa en Olivier  / Kunst 5+. Aanvangstijd 11.00 en 14.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

Een absurde, abstracte, artistieke, symbolische, gelaagde en metafysische voorstelling voor kinderen vanaf vijf jaar en hun ouders. Hoewel die laatsten het waarschijnlijk helemaal niet gaan begrijpen. Wat fijn dat jullie allemaal komen kijken naar KUNST. Ga lekker op het puntje van je stoel zitten, want straks is het ‘moment suprême’! Straks komen twee superbelangrijke, intelligente en knappe kunstkenners HET grote kunstwerk van DE kunstenaar onthullen. Tessa & Olivier komen je van al je vragen over kunst verlossen! Tessa en Olivier weten namelijk alles over kunst. Tessa en Olivier zijn Kunst. Of nee, Tessa en Olivier spelen kunst. Of nee, Tessa en Olivier vinden er wat van en maken er ondertussen een zootje van! Ze vinden het mooi. Of mooi? Nee. Ze vinden het kunst, dus is het vanaf nu KUNST!

‘KUNST’ is een voorstelling voor de hele familie waarbij ouders en kinderen op diverse lagen worden aangesproken en op humoristische wijze worden meegenomen in het verhaal.  Een ode aan de vrijheid, fantasie en creativiteit van kinderen. Een voorstelling waarmee we laten voelen dat we allemaal verschillend tegen kunst én de wereld aankijken.

Woensdag 26 oktober: Jeugd / Content pour Peu / Entre le Zist et le Geste 5+. Aanvangstijd 11.00 en 14.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

´Entre le Zist et le Geste’ is een acrobatische voorstelling, vol met humor en burleske techniek, geïnspireerd door stomme films. Het vertelt het verhaal van twee gedesoriënteerde kunstenaars, gekweld door twijfels, die zich tot een publiek richten. Beide circusartiesten betreden de ring om hun gebruikelijke act te geven, het uitvoeren van acro-balance. Maar plotseling verstoort een twijfel hun soepel verlopende uitvoering. Het duo wordt meteen meegezogen in het spel en begint uit te vinden, verdwaalt, dwaalt af… soms verloren, soms opportunistisch, maar altijd stuiterend!

Donderdag 27 oktober: Jeugd / Gesneden Koek / Don Quichot 6+. Aanvangstijd 11.00 en 14.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

Er was eens een man. Die woonde in het prachtige warme Spanje (Olé!). En deze man, Alonso Quijano, las de hele dag door boeken over ridders. Zó veel ridderboeken dat hij begon te geloven dat hij zelf ridder was.  Met wat huis- tuin- en keukenspullen frommelt Alonso snel een ridderkostuum in elkaar en geeft zichzelf een riddernaam – echte ridders hebben een riddernaam. En dus als ridder ‘Don Quichot van la Mancha’ springt hij op zijn dweil! Eh…paard! Samen met boer Sancho Panza beleeft hij een knotsgek avontuur. Ze strijden voor het goede, nemen het op tegen de boze tovenaar en proberen de liefde te winnen van de mysterieuze Dulcinea…  Maar zal het ze lukken? En is het allemaal eigenlijk wel echt? Ga jij mee op avontuur?

Don Quichot is het eeuwenoude verhaal van Miquel de Cervantes, door Gesneden Koek in een nieuw harnasje gestoken. Een voorstelling vól humor, spanning en een vleugje romantiek. Over het opkomen voor de goede zaak, zelfs als dat niet mogelijk is. Een lichte botsing tussen idealisme en realisme onder de warme Spaanse zon.

‘Gesneden Koek’ is het theatergezelschap van Jonathan Huisman & David Verschoor. Zij maken theater dat zich kenmerkt door humor, groteske personages, spannende beelden, mooie vertellingen en een licht filosofische kijk op de wereld. Een tikkeltje brutaal, maar altijd goed bedoeld.

Vrijdag 28 oktober: Jeugd / Mime Wave / Thuis 2+. Aanvangstijd 11.00 en 14.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

In een sprookjesachtig tafereel met geanimeerde schilderijen en passende muziek worden de kinderen meegezogen in de wereld van Anastasiia en haar hondje Djonnik.  Als door een storm hun huis verdwijnt moeten ze op zoek gaan naar een nieuw huis.  Een huis waar ze zich weer thuis kunnen voelen.  Tijdens hun zoektocht door de meest verschillende landschappen, ontmoeten ze allerlei dieren.  Zouden ze in één van de huizen van hun dierenvrienden kunnen wonen?  Het huis van de giraf is veel te groot, het huis van de pinguïn te koud, maar ze geven niet op!
Uiteindelijk lukt het ze een huis te vinden waar ze zich thuis voelen.  Wil je weten hoe?  Maak dan de reis met Anastasiia en Djonnik mee en ontdek samen hun nieuwe thuis!

De voorstelling ‘Thuis’ is geïnspireerd op het persoonlijke verhaal van maker Anastasiia Liubchenko.  Zij verliet haar huis in Oekraïne om op zoek te gaan naar een nieuw thuis in Nederland.

Zaterdag 29 oktober: Toneel /  Productiehuis Lente  / Moeder van Glas . Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs € 19,50.

Moeder van Glas is een bewerking van het gelijknamige boek van schrijver en columnist Roos  Schlikker. Een verhaal over haar bipolaire moeder. Maar meer dan dat. Het is een ontroerend en vaak ook humoristisch stuk over een belangrijk onderwerp dat te weinig aandacht krijgt: een mens is meer dan zijn gekte. Ondertitel: Gekte is dichterbij dan je denkt.

Op 14 februari jl. was bij het nieuwe EO-programma ‘De laatste 24 uur ’ op NPO1 te zien dat Roos door haar vaste schrijfpartner (en regisseur) Erris van Ginkel wordt verrast met een scène uit haar boek, gespeeld door actrice Sandra Mattie. Die scène maakte op iedereen zo’n indruk dat Schlikker en Van Ginkel eigenlijk ter plekke besloten dat dìt het moment was om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: “We gaan dit stuk zelf produceren.”

Moeder van Glas is een theatermonoloog gespeeld door Sandra Mattie. Mattie is bekend van haar theaterwerk en speelde o.a. in tv-series als De Fractie, Zuidas en Flikken Maastricht.   Schlikker en Van Ginkel schreven dit seizoen het script van ‘Doet Sneeuw Pijn’ voor Solo Stories. Afgelopen jaren schreven ze diverse scripts voor Bos Theaterproducties, REP, Cook a Dream en Janke Dekker Producties. Producties die vaak  4 sterren scoorden in bijvoorbeeld NRC en/of Volkskrant. Denk aan Hart tegen Hart (script, voor REP), Safaripark Zuidas (script en regie, voor Janke Dekker Producties) en Dansen met de Vijand (script en regie, voor Janke Dekker Producties).

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter