Nieuws
Huiskamer Poli voor kinderen die te vroeg zijn geboren

Gezinnen uit de regio Den Haag kunnen voortaan terecht in de Huiskamer Poli van ziekenhuis Bronovo. Hier ondersteunt de HMC-ziekenhuisgroep jonge gezinnen met kinderen die een moeilijke start hebben. Bijvoorbeeld omdat het kind te vroeg geboren is of omdat het niet genoeg woog tijdens de geboorte. De ondersteuning is er ook voor ouders of verzorgers. ,,De huiskamer is een warme, vriendelijke en veilige plek. Er heerst geen ziekenhuissfeer. We dragen bijvoorbeeld ook geen witte jassen”, vertelt kinderarts en neonatoloog Janneke Kreijen-Meinesz.

,,De nazorg poli bestaat al langer, maar is nu in een huiskamersetting. In de Huiskamer Poli blijven kinderen met een moeilijke start twee jaar onder controle en worden door verschillende professionals geholpen. Een vergelijkbare poli bestaat al in Rotterdam ‘Het Kleine Helden Huis’. En in het HagaZiekenhuis is een Integrale Gezinspoli, waar professionals uit het medisch én sociaal domein samenwerken. We hebben bij dit initiatief ook hun ervaringen meegenomen.”

Janneke Kreijen-Meinesz heeft samen met fysiotherapeut Mariette Daniels de huiskamer ingericht. De grote ruimte staat vol met planten en speelgoed. ,,We hebben de muren behangen en geverfd en meubels uitgezocht in de kringloopwinkel. De huiselijke sfeer is belangrijk, omdat ouders en kinderen dan meer ontspannen zijn. We kunnen in deze omgeving goed luisteren naar de behoeften. Elk gezin is anders en samen bekijken we wat de juiste zorg is.”

Bij het overleg zit het gezin met een kinderarts en fysiotherapeut aan één tafel. Om de maand sluit er een revalidatiearts aan. ,,We betrekken ook professionals zoals kinderpsychologen, logopedisten en diëtisten als dat nodig is. Verder is er nauw contact met neonatologen en kinderneurologen uit het Leids Universitair Medisch Centrum en HagaZiekenhuis. We werken samen met verschillende professionals. Zo kunnen we gezinnen eerder de juiste hulp aanbieden op de juiste plek.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter