Activiteiten
Programmering Theater Ludens

Dit is de programmering van Theater Ludens tot en met vrijdag 4 november. Kaartverkoop en verdere info is te vinden op de site www.theaterludens.nl

Donderdag 27 oktober: Jeugd / Gesneden Koek / Don Quichot 6+. Aanvangstijd 11.00 en 14.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

Er was eens een man. Die woonde in het prachtige warme Spanje (Olé!). En deze man, Alonso Quijano, las de hele dag door boeken over ridders. Zó veel ridderboeken dat hij begon te geloven dat hij zelf ridder was.  Met wat huis- tuin- en keukenspullen frommelt Alonso snel een ridderkostuum in elkaar en geeft zichzelf een riddernaam – echte ridders hebben een riddernaam. En dus als ridder ‘Don Quichot van la Mancha’ springt hij op zijn dweil! Eh…paard! Samen met boer Sancho Panza beleeft hij een knotsgek avontuur. Ze strijden voor het goede, nemen het op tegen de boze tovenaar en proberen de liefde te winnen van de mysterieuze Dulcinea…  Maar zal het ze lukken? En is het allemaal eigenlijk wel echt? Ga jij mee op avontuur?

Don Quichot is het eeuwenoude verhaal van Miquel de Cervantes, door Gesneden Koek in een nieuw harnasje gestoken. Een voorstelling vól humor, spanning en een vleugje romantiek. Over het opkomen voor de goede zaak, zelfs als dat niet mogelijk is. Een lichte botsing tussen idealisme en realisme onder de warme Spaanse zon.

‘Gesneden Koek’ is het theatergezelschap van Jonathan Huisman & David Verschoor. Zij maken theater dat zich kenmerkt door humor, groteske personages, spannende beelden, mooie vertellingen en een licht filosofische kijk op de wereld. Een tikkeltje brutaal, maar altijd goed bedoeld.

Vrijdag 28 oktober: Jeugd / Mime Wave / Thuis 2+. Aanvangstijd 11.00 en 14.00 uur. Toegangsprijs € 7,50.

In een sprookjesachtig tafereel met geanimeerde schilderijen en passende muziek worden de kinderen meegezogen in de wereld van Anastasiia en haar hondje Djonnik.  Als door een storm hun huis verdwijnt moeten ze op zoek gaan naar een nieuw huis.  Een huis waar ze zich weer thuis kunnen voelen.  Tijdens hun zoektocht door de meest verschillende landschappen, ontmoeten ze allerlei dieren.  Zouden ze in één van de huizen van hun dierenvrienden kunnen wonen?  Het huis van de giraf is veel te groot, het huis van de pinguïn te koud, maar ze geven niet op. Uiteindelijk lukt het ze een huis te vinden waar ze zich thuis voelen.  Wil je weten hoe?  Maak dan de reis met Anastasiia en Djonnik mee en ontdek samen hun nieuwe thuis. De voorstelling ‘Thuis’ is geïnspireerd op het persoonlijke verhaal van maker Anastasiia Liubchenko.  Zij verliet haar huis in Oekraïne om op zoek te gaan naar een nieuw thuis in Nederland.

Zaterdag 29 oktober: Toneel /  Productiehuis Lente  / Moeder van Glas. Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs € 19,50.

Moeder van Glas is een bewerking van het gelijknamige boek van schrijver en columnist Roos  Schlikker. Een verhaal over haar bipolaire moeder. Maar meer dan dat. Het is een ontroerend en vaak ook humoristisch stuk over een belangrijk onderwerp dat te weinig aandacht krijgt: een mens is meer dan zijn gekte. Ondertitel: Gekte is dichterbij dan je denkt.

Op 14 februari jl. was bij het nieuwe EO-programma ‘De laatste 24 uur ’ op NPO1 te zien dat Roos door haar vaste schrijfpartner (en regisseur) Erris van Ginkel wordt verrast met een scène uit haar boek, gespeeld door actrice Sandra Mattie. Die scène maakte op iedereen zo’n indruk dat Schlikker en Van Ginkel eigenlijk ter plekke besloten dat dìt het moment was om een langgekoesterde droom in vervulling te laten gaan: ,,We gaan dit stuk zelf produceren.”

Moeder van Glas is een theatermonoloog gespeeld door Sandra Mattie. Mattie is bekend van haar theaterwerk en speelde o.a. in tv-series als De Fractie, Zuidas en Flikken Maastricht.   Schlikker en Van Ginkel schreven dit seizoen het script van ‘Doet Sneeuw Pijn’ voor Solo Stories. Afgelopen jaren schreven ze diverse scripts voor Bos Theaterproducties, REP, Cook a Dream en Janke Dekker Producties. Producties die vaak  4 sterren scoorden in bijvoorbeeld NRC en/of Volkskrant. Denk aan Hart tegen Hart (script, voor REP), Safaripark Zuidas (script en regie, voor Janke Dekker Producties) en Dansen met de Vijand (script en regie, voor Janke Dekker Producties).

Donderdag 3 november: Lunchconcert / Tuschinski trio / An Unexpected. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

Het Tuschinski Trio bestaat sinds 2006 en heeft als gezamenlijke passie, dat zij graag mooie en pakkende muziek spelen, soms in aparte zetting. Zij hebben hiervoor als onuitputtelijke bron de filmmuziek gevonden, muziek die sinds het ontstaan van de film een onmisbare plaats heeft genoten. Soms was er eerst het beeldmateriaal en volgde later pas de muziek, soms was de muziek er al en werd deze passend bij de film gevoegd. Het Tuschinski Trio laat horen dat deze filmmuziek, ook zonder beeld, in al haar verassende schoonheid overeind blijft.

Het concertprogramma ’ An Unexpected Journey’ van het Tuschinski Trio, is een prachtige verzameling ‘nieuwe en oude’ filmcomponisten; van Bizet (Habanera) en Verdi (Parigi o Cara), tot Badelt (Pirates of the Caribbean) en Rota (Parla Più Piano). Gecombineerd met filmthema’s uit onder andere The Godfather, Les Misérables, Westside Story en Lord of the Rings, vormen deze meesterwerkjes een perfecte combinatie van populaire filmthema’s en in films vertegenwoordigde klassieke werken. Alle arrangementen met piano, sopraan en viool zijn speciaal voor het programma gemaakt, onder andere het prachtige ‘Fly’ van Ludovico EInaudi (Intouchables), ‘The Shire’ van Howard Shore (Lord of the Rings), ‘Walking in the air’ van Howard Blake (The Snowman) en natuurlijk ‘Life is Beautiful’ (La Vita è Bella).

Sopraan Lisette Emmink studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde daar ‘cum laude’ het diploma uitvoerend musicus. Vervolgens volgde zij masterclasses bij Elly Ameling, Robert Holl, Dorothy Dorow en Gerard Souzay. Lisette is een veelgevraagd soliste en heeft in vrijwel alle grote concertzalen en onder vele dirigenten gezongen. Zij verleende onder andere haar medewerking aan radio-opnamen met werken van Mozart (de eerste sopraansolo in Davide Penitente met het Groot Omroepkoor), Bachcantates en muziek van de hedendaagse componist George Crumb. Lisette zong de Nederlandse première van ‘the voices of light’ van Richard Einhorn en de Engelse première van ‘The Cry of the Earth’ van Tony Biggin in de Royal Festival Hall in Londen. Bovendien zong zij in Parijs, Tours (festival), Wenen, Bonn en Antwerpen en maakte zij concertreizen naar Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten. Lisette voelt zich in vele genres thuis, haar repertoire bevat naast oratoria en liederen ook opera, operette en musical.

Pianiste Josje Goudswaard begon op 5-jarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Als begeleidend pianiste was zij al vanaf jonge leeftijd werkzaam met diverse klassieke en lichte solisten, koren en musicalensembles. Toen zij 17 was werd zij toegelaten aan het Rotterdams conservatorium. Zij studeerde onder andere bij Milla Baslawskaja en David Poliakin, en zij studeerde af onder de bezielende leiding van Michael Davidson. Josje volgde verschillende masterclasses liedbegeleiding, onder andere bij Rudolf Jansen en Tan Crone. Als soliste en begeleidster trad zij op door heel Nederland. Op het witte doek was zij te zien en te horen, als soliste en begeleidend pianiste, in de kuuroordscène van de voor een Oscar genomineerde film ‘Nienke’. Josje is een veelgevraagd liedbegeleidster voor verschillende solisten. Voor de concertprogramma’s van het Tuschinski Trio schreef zij een groot aantal arrangementen. Onder de internationale pseudoniem Donna Verdell schrijft Josje pianomuziek welke, behalve in Nederland, ook wordt uitgegeven in onder andere Duitsland, Engeland en Australië door uitgeverij Broekmans & van Poppel. Ook is er een harpboek met een selectie van haar muziek verschenen.

Violiste Camilla van der Kooij begon als vierjarige met vioollessen. Op haar twaalfde werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze studeerde bij Hans Scheepers. Ze vervolgde haar opleiding aan het Conservatorium van Rotterdam, bij Vaclav Novak en Andras Czifra. Daarna studeerde zij Muziekproductie aan het conservatorium in Den Haag. Camilla won verschillende prijzen o.a. bij het Prinses Christina Concours en het Inter-Provinciaal Muziekconcours. Zij speelde live op radio 4 en soleerde in de serie Kamermuziek op de Zondagochtend van De Doelen in Rotterdam. Naast klassieke muziek heeft Camilla zich gespecialiseerd in improvisatie en popmuziek. Zo maakt zij strijkers-arrangementen en speelt zij viool op CD’s van bekende Nederlandse artiesten, veelal met het Red Limo String Quartet, een gerenommeerd strijkkwartet met geheel eigen karakter, gespecialiseerd in popmuziek en improvisatie. Dit kwartet won verschillende prijzen, is geregeld te zien op radio en televisie en begeleidde Eddie Vedder in 2017 tijdens zijn Europeese tour. Camilla is naast Red Limo SQ vaste violiste van verschillende ensembles zoals het Tuschinski Trio (filmmuziek op klassieke wijze), het bekende ’the Kyteman Orchestra’ en ‘The Analogues’. Daarnaast werkte zij samen met Within Temptation, Lange Frans, Daniel Lohues, Pete Philly & Perquisite, The Lau, Lois Lane e.a.

Donderdag 3 november: Theatraal concert / Joost Spijkers / Hotel Spijkers . Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs € 21,00.

Een man loopt geschrokken en verdwaasd de lobby van een hotel binnen. Zijn kleding druipt van het water en hij zit onder de butsen en schrammen. Over zijn arm hangt zijn kleddernatte trouwpak. Hij slaat op de hotelbel en wacht op de nachtportier. Het orkestje in de lobby speelt onverstoorbaar door.  Tijdens het wachten flitst het leven van de man aan hem voorbij. Golven van zoete, pijnlijke en geestige herinneringen volgen elkaar op. Aangejaagd door de muzikanten bezingt de man alle hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Een hartstochtelijke ode aan de levenden én de doden uit zijn geschiedenis. Hier in dit obscure hotel, ver weg van de waan en de sleur van alle dag, wordt er samen eindeloos gezongen en gedanst, gelachen, gehuild en gedronken. Hier in Hotel Spijkers hoeft een mens nooit meer alleen te zijn.

Joost Spijkers won met zijn voorstelling SPIJKERS II de Poelifinario voor de beste voorstelling in de categorie kleinkunst. ’De voorstelling staat op eenzame hoogte. Elke noot, elk woord, elke handeling wordt met volle, theatrale overgave gebracht en dat maakt dat SPIJKERS recht in het hart raakt’, aldus de jury.

Vrijdag 4 november: Cabaret / Eric van Muiswinkel / Moojen ligjes in de lugt (try out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00. 

Erik van Muiswinkel liet ons in zijn laatste show een splinternieuwe Drs. P horen, die het hele land verraste door zijn venijn en gevoeligheid.  Maar de taal is van iedereen. Niet alleen van virtuozen als Drs P, Jeroen van Merwijk of Johan Hoogeboom… de taal is ook van de zesjarige heldin die net leert lezen en schrijven, en van Willem van Hanegem en van Geert Wilders en van Sifan Hassan. De taal reikt van de straat waar ‘ie elke dag opnieuw gemaakt wordt, tot in de diepten van de Taaloceaan, waar vertalers Bindervoet en Henkes hun lichtgevende taalorganismen loslaten.  De taal is van de generatie Elsschot, Reve en Carmiggelt, net zo goed als van De Jeugd van Tegenwoordig, en van Erik van Muiswinkel zelf.  De taal is van ons allemaal.

Van Muiswinkel zet samen met muzikanten Guus van Marwijk en Paul Remmelts het publiek onder een anderhalf uur durende taal-douche, waar iedereen fris en gelouterd uitkomt. MOOJEN LIGJES IN DE LUGT  Let niet op de spelling. Geniet van de schoonheid .

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter