Activiteiten
Programma Theater Ludens biedt veel variatie

Dit is het programma van Theater Ludens tot eind volgende week. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theaterludens.nl.

Donderdag 3 november: Lunchconcert / Tuschinski trio / An Unexpected. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

Het Tuschinski Trio bestaat sinds 2006 en heeft als gezamenlijke passie, dat zij graag mooie en pakkende muziek spelen, soms in aparte zetting. Zij hebben hiervoor als onuitputtelijke bron de filmmuziek gevonden, muziek die sinds het ontstaan van de film een onmisbare plaats heeft genoten. Soms was er eerst het beeldmateriaal en volgde later pas de muziek, soms was de muziek er al en werd deze passend bij de film gevoegd. Het Tuschinski Trio laat horen dat deze filmmuziek, ook zonder beeld, in al haar verassende schoonheid overeind blijft.

Het concertprogramma ’ An Unexpected Journey’ van het Tuschinski Trio, is een prachtige verzameling ‘nieuwe en oude’ filmcomponisten; van Bizet (Habanera) en Verdi (Parigi o Cara), tot Badelt (Pirates of the Caribbean) en Rota (Parla Più Piano). Gecombineerd met filmthema’s uit onder andere The Godfather, Les Misérables, Westside Story en Lord of the Rings, vormen deze meesterwerkjes een perfecte combinatie van populaire filmthema’s en in films vertegenwoordigde klassieke werken. Alle arrangementen met piano, sopraan en viool zijn speciaal voor het programma gemaakt, onder andere het prachtige ‘Fly’ van Ludovico EInaudi (Intouchables), ‘The Shire’ van Howard Shore (Lord of the Rings), ‘Walking in the air’ van Howard Blake (The Snowman) en natuurlijk ‘Life is Beautiful’ (La Vita è Bella).

Sopraan Lisette Emmink studeerde aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en behaalde daar ‘cum laude’ het diploma uitvoerend musicus. Vervolgens volgde zij masterclasses bij Elly Ameling, Robert Holl, Dorothy Dorow en Gerard Souzay. Lisette is een veelgevraagd soliste en heeft in vrijwel alle grote concertzalen en onder vele dirigenten gezongen. Zij verleende onder andere haar medewerking aan radio-opnamen met werken van Mozart (de eerste sopraansolo in Davide Penitente met het Groot Omroepkoor), Bachcantates en muziek van de hedendaagse componist George Crumb. Lisette zong de Nederlandse première van ‘the voices of light’ van Richard Einhorn en de Engelse première van ‘The Cry of the Earth’ van Tony Biggin in de Royal Festival Hall in Londen. Bovendien zong zij in Parijs, Tours (festival), Wenen, Bonn en Antwerpen en maakte zij concertreizen naar Zuid-Afrika, Canada en de Verenigde Staten. Lisette voelt zich in vele genres thuis, haar repertoire bevat naast oratoria en liederen ook opera, operette en musical.

Pianiste Josje Goudswaard begon op 5-jarige leeftijd met het volgen van pianolessen. Als begeleidend pianiste was zij al vanaf jonge leeftijd werkzaam met diverse klassieke en lichte solisten, koren en musicalensembles. Toen zij 17 was werd zij toegelaten aan het Rotterdams conservatorium. Zij studeerde onder andere bij Milla Baslawskaja en David Poliakin, en zij studeerde af onder de bezielende leiding van Michael Davidson. Josje volgde verschillende masterclasses liedbegeleiding, onder andere bij Rudolf Jansen en Tan Crone. Als soliste en begeleidster trad zij op door heel Nederland. Op het witte doek was zij te zien en te horen, als soliste en begeleidend pianiste, in de kuuroordscène van de voor een Oscar genomineerde film ‘Nienke’. Josje is een veelgevraagd liedbegeleidster voor verschillende solisten. Voor de concertprogramma’s van het Tuschinski Trio schreef zij een groot aantal arrangementen. Onder de internationale pseudoniem Donna Verdell schrijft Josje pianomuziek welke, behalve in Nederland, ook wordt uitgegeven in onder andere Duitsland, Engeland en Australië door uitgeverij Broekmans & van Poppel. Ook is er een harpboek met een selectie van haar muziek verschenen.

Violiste Camilla van der Kooij begon als vierjarige met vioollessen. Op haar twaalfde werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze studeerde bij Hans Scheepers. Ze vervolgde haar opleiding aan het Conservatorium van Rotterdam, bij Vaclav Novak en Andras Czifra. Daarna studeerde zij Muziekproductie aan het conservatorium in Den Haag. Camilla won verschillende prijzen o.a. bij het Prinses Christina Concours en het Inter-Provinciaal Muziekconcours. Zij speelde live op radio 4 en soleerde in de serie Kamermuziek op de Zondagochtend van De Doelen in Rotterdam. Naast klassieke muziek heeft Camilla zich gespecialiseerd in improvisatie en popmuziek. Zo maakt zij strijkers-arrangementen en speelt zij viool op CD’s van bekende Nederlandse artiesten, veelal met het Red Limo String Quartet, een gerenommeerd strijkkwartet met geheel eigen karakter, gespecialiseerd in popmuziek en improvisatie. Dit kwartet won verschillende prijzen, is geregeld te zien op radio en televisie en begeleidde Eddie Vedder in 2017 tijdens zijn Europeese tour. Camilla is naast Red Limo SQ vaste violiste van verschillende ensembles zoals het Tuschinski Trio (filmmuziek op klassieke wijze), het bekende ’the Kyteman Orchestra’ en ‘The Analogues’. Daarnaast werkte zij samen met Within Temptation, Lange Frans, Daniel Lohues, Pete Philly & Perquisite, The Lau, Lois Lane e.a.

Donderdag 3 november: Theatraal concert / Joost Spijkers / Hotel Spijkers . Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs € 21,00.

Een man loopt geschrokken en verdwaasd de lobby van een hotel binnen. Zijn kleding druipt van het water en hij zit onder de butsen en schrammen. Over zijn arm hangt zijn kleddernatte trouwpak. Hij slaat op de hotelbel en wacht op de nachtportier. Het orkestje in de lobby speelt onverstoorbaar door.  Tijdens het wachten flitst het leven van de man aan hem voorbij. Golven van zoete, pijnlijke en geestige herinneringen volgen elkaar op. Aangejaagd door de muzikanten bezingt de man alle hoogte- en dieptepunten uit zijn leven. Een hartstochtelijke ode aan de levenden én de doden uit zijn geschiedenis. Hier in dit obscure hotel, ver weg van de waan en de sleur van alle dag, wordt er samen eindeloos gezongen en gedanst, gelachen, gehuild en gedronken. Hier in Hotel Spijkers hoeft een mens nooit meer alleen te zijn.

Joost Spijkers won met zijn voorstelling SPIJKERS II de Poelifinario voor de beste voorstelling in de categorie kleinkunst. ’De voorstelling staat op eenzame hoogte. Elke noot, elk woord, elke handeling wordt met volle, theatrale overgave gebracht en dat maakt dat SPIJKERS recht in het hart raakt’, aldus de jury.

Vrijdag 4 november: Cabaret / Eric van Muiswinkel / Moojen ligjes in de lugt (try out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00. 

Erik van Muiswinkel liet ons in zijn laatste show een splinternieuwe Drs. P horen, die het hele land verraste door zijn venijn en gevoeligheid.  Maar de taal is van iedereen. Niet alleen van virtuozen als Drs P, Jeroen van Merwijk of Johan Hoogeboom… de taal is ook van de zesjarige heldin die net leert lezen en schrijven, en van Willem van Hanegem en van Geert Wilders en van Sifan Hassan. De taal reikt van de straat waar ‘ie elke dag opnieuw gemaakt wordt, tot in de diepten van de Taaloceaan, waar vertalers Bindervoet en Henkes hun lichtgevende taalorganismen loslaten.  De taal is van de generatie Elsschot, Reve en Carmiggelt, net zo goed als van De Jeugd van Tegenwoordig, en van Erik van Muiswinkel zelf.  De taal is van ons allemaal.

Zondag 6 november: Jeugd / Wie Walvis / Onder de grond 4+. Aanvangstijd 14.00 uur.  Toegangsprijs € 10,00.

Waar kom je uit als je een gat graaft naar de andere kant van de wereld?  Lev woont op het noordelijk halfrond in een klein huisje op een ijskoude kale vlakte. Zijn ouders verzamelen flessen. De hele woonkamer staat er vol mee.  Mare woont op het zuidelijk halfrond. Haar vader verdween in de golven die tegen het warme eiland slaan. Ze stuurt hem flessenpost maar hij heeft nog nooit iets teruggestuurd. Mare en Lev dromen over een leven ergens anders waar het leven beter is, maar ‘ergens anders’ lijkt zo ver weg. Precies op hetzelfde moment besluiten zowel Mare als Lev een gat te graven naar de andere kant van de wereld. Diep onder de grond botsen ze op elkaar. Ze besluiten samen verder te trekken en komen op een wel heel bijzondere plek terecht. Een plek vol avontuur en vreemde verhalen.  Onder de Grond is een ontroerende voorstelling over de kracht van vriendschap waarin troost uit de meest onverwachtse hoek kan komen.

Donderdag 10 november: Filmhuis / Silence of the Tides / Nederland 2020. Aanvangstijd 15.00 uur.  Toegangsprijs € 9,00.

Documentaire van Pieter-Rim de Kroon. Regisseur De Kroon (bekend van onder meer ‘Hollands licht’) en cameraman Dick Harrewijn filmden vier jaar lang langs 500 kilometer kustlijn en op afgelegen eilanden alle cycli van het Nederlandse, Duitse en Deense wad. Het gaat De Kroon niet alleen om de planten en dieren, ook de mensen die daar leven worden regelmatig voor de camera gehaald. Wat veel fraaie beelden oplevert, die worden gecombineerd met fantastische, vaak overdreven harde geluiden. Maar omdat De Kroon geen context geeft (door interviews of voice-over), blijft de film op afstand en beklijven vooral die fraaie beelden en het knijterharde geluid.

Donderdag 10 november: Filmhuis / West Side Story / VS 2021. Aanvangstijd 20.00 uur.  Toegangsprijs € 9,00.

Drama van Steven Spielberg. Met o.a. Ansel Elgort, Rachel Zegler, Ariana DeBose, David Alvarez en Rita Moreno.  Zestig jaar na de klassieke verfilming van de Broadwaymusical West Side Story komt superfan Spielberg met zijn eigen versie – meer een hommage aan de oude film dan een nieuwe interpretatie. Technisch is alles voortreffelijk uitgevoerd: de dansscènes zijn een lust voor het oog, de goeddeels onbekende cast sprankelt. En de thema’s van het op Romeo en Julia geënte verhaal zijn onverminderd actueel. Toch is het jammer dat Spielberg het blijkbaar niet aandurfde de fifties-setting en -liedjes te moderniseren. Wat ooit allicht fris en gewaagd aanvoelde, heeft nu al gauw iets oubolligs. Met als gevolg een film die vooral nostalgici zal behagen. Ariana DeBose won een Oscar voor haar rol in de film.

Vrijdag 11 november: Cabaret / Fabian Franciscus / Lekker Gezellig. Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs €  17,50.

Na twee zeer goed ontvangen shows is het tijd voor Fabian zijn derde. Met zijn kenmerkende sympathieke, ontwapenende en vooral ook bange houding trotseert Fabian het leven. Niet met heel veel succes overigens… maar juist dat maakt het leven natuurlijk zo heerlijk onvoorspelbaar en leuk!!

Toch? Nou ja, achteraf kun je maar beter om alles lachen, dat is wel zo gezellig. Of zoals Fabian het zou zeggen: “Het leven is maar zwaar en voor je het weet valt er een piano uit de lucht en ga je dood. Je zou er bijna depressief van gaan worden. En dat deed ik dan ook, als enige wel echt met groot succes. In plaats van bang werd ik nog banger en zelfs bangst. En dat op zich vond ik dan ook weer eng. Dus dan maar accepteren dat het er niet beter op gaat worden en dat ik waarschijnlijk toch wel op de meest verschrikkelijke manier ooit dood zal gaan. En dat dan waarschijnlijk óók nog eens blijkt dat ik op de een of andere manier dodelijk allergisch ben voor doodgaan. Zul je net zien… Kortom; een avondje keihard lachen dus, lekker gezellig!”

Fabian zijn eerste twee voorstellingen waren zeer goed bezocht en nog beter ontvangen. Ook staat zijn show ‘Vlafeest’ inmiddels of Netflix en was te zien bij NPO3. Verder was Fabian o.a. te gast bij De Slimste Mens, Kopspijkers, De Vooravond, Spijkers met Koppen, Radio 2 etc.. Daarnaast speelde hij zowel op het festival Zwarte Cross als op Lowlands.

Zaterdag 12 november: Cabaret / Marijn Koning / Appeltjes Schillen  (try out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs €  19,00.

We zeggen niet vaak wat we van elkaar vinden, want als we dat doen ontstaan er vaak hele ongemakkelijke situaties. Martijn Koning houdt van ongemakkelijke situaties. Sterker nog: Martijn is een ongemakkelijke situatie. In de nieuwe theatershow ‘Appeltjes Schillen’ vertelt Martijn de mensen eens flink de waarheid. Over zichzelf!

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter