Nieuws
Groentip: Een luidruchtig stel

Een bijzondere Groentip van Stadsbeheer: ‘Hun luidruchtige en bonte aanwezigheid is inmiddels een vertrouwd beeld in de parken en tuinen van Leidschendam-Voorburg. Het oorspronkelijke leefgebied van deze mooie groene exoot is Zuid-Azië en tropisch noordelijk Afrika.

De huidige populatie die zich hier heeft gevestigd, is ontstaan uit ontsnapte en losgelaten vogels. Het eerste broedgeval is bekend van eind jaren zestig in Park Ockenburg in Den Haag. Enkele jaren later gevolgd door broedgevallen in Rotterdam en Amsterdam.
Tegenwoordig is de halsbandparkiet in de hele Randstad een veel geziene gast. Net als bij veel andere niet inheemse soorten ontstonden er ook bij de halsbandparkiet al snel bedenkingen, niet geheel onterecht. Naast wat schade aan de knoppen van bomen en heesters, ontstond er een concurrentiestrijd om nestholen met andere (zwakkere) soorten zoals de boomklever. En ze zijn in het voordeel omdat ze al eind januari beginnen met het claimen van nestholen, nog voordat andere inheemse soorten daarvoor in de stemming zijn.
Een boomklever kan gelukkig nog wel nestgelegenheid zoeken net buiten het leefgebied van de halsbandparkiet. Voor sommige vleermuizen is dat veel lastiger want hun overwinteringsbomen moeten aan hele specifieke eisen voldoen (interieur, microklimaat) en dat soort plekken zijn heel schaars.
Los van de nadelen blijft de halsbandparkiet natuurlijk een schitterende vogel om naar te kijken. Dit stel was samen met nog tientallen soortgenoten afgelopen week te bewonderen in Park Rozenrust in Leidschendam’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter