Activiteiten
Ondernemende Maartje Looijen houdt veel ballen in de lucht

Na het behalen van haar bachelor Kunstgeschiedenis begon Maartje Looijen anderhalf jaar terug haar eigen bedrijf, Beyond Funky Clothing. Met ook nog een bijbaan werkt de snelle buitenspeler bovendien hard aan een terugkeer op het veld bij ADO Den Haag Vrouwen. ,,Het plezier dat voetbal geeft, kan ik niet ergens anders vinden.”

Toen Maartje Looijen in maart vorig jaar in een thuiswedstrijd tegen Ajax het veld geblesseerd moest verlaten, had zij nog geen idee dat zij voor de tweede keer was getroffen door een gescheurde kruisband. ,,Ik dacht eigenlijk dat er niets aan de hand was. Ik heb ook nog een aantal weken meegetraind.” Omdat zij daarbij door haar knie bleef zakken, liet zij alsnog een MRI-scan maken. ,,Toen was het wel duidelijk.”

Hoewel zij de vorige keer een jaar lang had moeten revalideren en ook nog eens een seizoen grotendeels miste door een achillespeesblessure, twijfelde Maartje niet over een terugkeer op het veld. ,,Uit het voetbal, het op het veld staan met een team, haal ik nog steeds zoveel plezier.”

In de ziekenboeg van ADO Den Haag Vrouwen is Maartje één van liefst vijf spelers die dit seizoen revalideren van een gescheurde kruisband. Zij doet dat net als de vorige keer bij B & B Healthcare. ,,Wij hebben zeker steun aan elkaar”, aldus Maartje over haar lotgenoten. ,,Ik train vaak met Jannette van Belen en Anne Sellies en daardoor voel je je minder alleen. Je kunt ook goed met elkaar over de revalidatie praten, omdat je allemaal hetzelfde meemaakt.”

Alle geblesseerden gingen begin dit jaar mee naar het Spaanse trainingskamp van ADO Den Haag Vrouwen. ,,Dat was heel fijn, omdat je zo contact houdt met de spelersgroep. Dat wij daar lekker met elkaar en ook met de groep konden trainen, geeft extra motivatie.” Het vijftal deed tevens mee aan de warming-up voor de oefenwedstrijd tegen Levante Las Planas. ,,Omdat iedereen dan gefocust is op de wedstrijd, krijg je weer eens de wedstrijdspanning mee. Daardoor krijg je er zelf ook zin in.”

Maartje hoopt dit seizoen haar rentree in het geel en groen te kunnen maken. ,,Ik wil mezelf niet te veel druk opleggen, maar dat is wel het doel.” De kruisbandslachtoffers zitten momenteel ongeveer in hetzelfde stadium van hun revalidatie. ,,Iedereen heeft last van zijn eigen kwaaltjes, maar verder zitten wij redelijk dicht bij elkaar. Fijn is dat wij daardoor ook dezelfde dingen kunnen doen.”

Ondanks twee eerdere seizoenen van inactiviteit was Maartje de zestiende speler die de mijlpaal van 100 wedstrijden voor ADO Den Haag Vrouwen passeerde. De teller staat nu op 117 (met 21 goals en 22 assists). Zij vindt dat best bijzonder. ,,Het geeft ook aan dat ik het hier altijd naar mijn zin heb gehad. Ik hoop dat er meer wedstrijden gaan volgen.” Wat zij als voetballer verder nog wil bereiken, houdt haar op dit moment niet zo bezig. ,,Belangrijk is nu dat ik terugkom, weer veel wedstrijdminuten kan maken en fit blijf.”

Buiten de voetballerij zit Maartje bepaald niet stil. Nadat zij in Leiden haar bachelor kunstgeschiedenis had behaald, begon zij met haar zus Esmée in 2021 Beyond Funky Clothing ( https://www.beyondfunkyclothing.com/ ). ,,Na die studie wilde ik wat meer de creatieve kant op en weer dingen maken.” Naast het runnen van die start-up heeft zij een bijbaantje op de schoenenafdeling van een sportzaak in de Mall of the Netherlands. Of zij het wel eens moeilijk vindt al die ballen in de lucht te houden? ,,Het is wel eens druk, maar dat is vooral een zaak van goed plannen.”

ADO Den Haag Vrouwen speelt vanavond, vrijdag 27 januari, in het Bingoal Stadion tegen PEC Zwolle. De aftrap is om 19.30 uur en kaarten bestelt u hier: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ado-den-haag-vrouwen-pec-zwolle-520856103627?aff=ebdsoporgprofile

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter