Nieuws
De vondst van de week (6): een Romeinse dakpan

Voorburg is in de archeologie vooral bekend door de opgravingen in het Park Arentsburg op de plaats van de Romeinse stad Forum Hadriani. Nederlands eerste archeoloog Caspar Reuvens legde daar in de jaren 1827-1834 onder andere de restanten van een Romeins badhuis en een waterput bloot. Omdat er bij de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek twijfel was over de precieze ligging van deze bouwsels zijn deze in 1988 opnieuw opgegraven. Bij het openleggen van de waterput kwam veel Romeins materiaal tevoorschijn, dat Reuvens kennelijk niet de moeite had gevonden mee te nemen. Dit materiaal, opgeborgen in veertien grote kartonnen dozen, wordt momenteel door de archeologische werkgroep bestudeerd. Daarbij worden soms leuke ontdekkingen gedaan, zoals dit stuk van een Romeinse dakpan met een reeks putjes.

Dakpannen werden in de Romeinse tijd hier in de buurt gemaakt van plaatselijke klei en in veldovens gebakken. Dat gebeurde vaak door soldaten van de hier gelegerde legioenen die, als er niet gevochten hoefde te worden, met allerlei nuttige activiteiten werden beziggehouden. Dat die dakpannen door een bepaald legioen waren gemaakt, wilde men laten weten door er een legioensstempel op te drukken. Er zijn heel wat dakpannen met zo’n stempel gevonden. Het meest voorkomende stempel is EXGERINF: Excercitus Germanicus Inferior, het leger van de provincie Neder-Germanië.

Bij de dakpanproductie werd een homp klei in een vorm gedrukt, daaruit gehaald en in de open lucht te drogen gelegd. Daarbij is in het afgebeelde geval iets verkeerd gegaan. Er is namelijk een kind voorbij gekomen, dat zijn vingers in de nog zachte klei heeft gedrukt. Zo zijn er ook Romeinse dakpannen gevonden, waarover honden hebben gelopen, die daar hun pootafdruk op hebben achtergelaten. (Tekst en beeld: Wim van Horssen)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter