Nieuws
De vondst van de week (7): een spreeuwenpot

Het aardewerkfragment dat gevonden is bij een opgraving ter hoogte van Herenstraat 1 in Voorburg, ziet er niet indrukwekend uit, maar is toch wel bijzonder. Het stuk rode aardewerk met een bobbel en een gat is namelijk een deel van een spreeuwenpot. Zo’n pot werd vroeger bij wijze van nestkastje tegen de muur van huizen gehangen om spreeuwen te verleiden daarin te nestelen. Dat was echter niet uit dierenliefde. Kort voordat de jonge spreeuwen uitvlogen werden ze namelijk via een gat aan de achter- of zijkant van de pot – roofgat genoemd – gevangen, en in pasteien en andere gerechten verwerkt. Het gevonden stuk is de plaats waar de zitstok voor de spreeuwen in de pot was bevestigd.

Op schilderijen met volkse taferelen, zoals die van Breughel, staan vaak huizen met een spreeuwenpot tegen de gevel afgebeeld. De herberg op het bijgaande fragment van een tegeltableau uit de 18e eeuw van Museum Rotterdam heeft er zelfs drie aan de gevel hangen. (Tekst en foto’s: Wim van Horssen. Tekening Inge Ooms)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter