Nieuws
Groentip: Hoefblad hoort echt bij het voorjaar
Ook vandaag een Groentip van Stadsbeheer: ‘Het Hoefblad hoort echt bij het voorjaar. De bloemen van het Klein Hoefblad hadden zich al laten zien. Maar nu de temperaturen wat zijn gestegen, steekt, voordat er nog maar iets van het blad te zien is, ook het Groot Hoefblad weer zijn kop boven de grond. Wie nu langs sloten, vijvers of spoorbermen heeft gekeken, heeft ze misschien al gespot: de prachtige zachtroze tot roodbruine stengels met heel veel kleine bloemetjes er aan.
Groot Hoefblad (Petasites hybridus) is een heel mooi voorbeeld van een zogenoemde tweehuizige plant. Dat is een plant waaraan alleen mannelijke óf alleen vrouwelijke bloemen groeien. Beide geslachten mengen zich dus niet. Als gevolg hiervan werden beide geslachten lange tijd zelfs als aparte soorten beschouwd.
De eerste bloei van het Groot Hoefblad komt begin februari uit de grond en gaat door tot begin mei, met de piek tussen half maart en half april. Ze worden al gauw zo’n halve meter hoog. Bijzonder aan het Groot hoefblad is ook dat de bladeren pas verschijnen aan het eind van de bloeitijd. Deze bladeren zijn al net zo opvallend als de bloemen. Ze groeien opgerold uit de wortelstokken en ontvouwen zich dan tot grote ronde tot niervormige bladeren. De bladeren halen met gemak een diameter van wel een halve meter of meer en zijn dan ook tijdens een zomers buitje prima als paraplu te gebruiken. Deze mooie dame staat nabij stadstuin Rusthout in Leidschendam’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter