Activiteiten
Gauguin Ensemble in Veur Theater

Donderdagavond 23 maart treedt het Gauguin Ensemble op in Het Veur Theater. Het Ensemble bestaat 25 jaar. De bekende Nederlandse componist Robert Zuidam schreef een muziekstuk voor het jarig trio. Het stuk wordt geflankeerd door de wereldberoemde trio’s van Beethoven opus 38 en van Brahms opus 114. Het Gauguin Ensemble bestaat uit klarinettiste Yfynke Hoogeveen, celliste Karlien Bartels, pianiste Nata Tsvereli.

Beethovens trio opus 38 is een bewerking van Beethoven zelf van zijn bekende septet opus 20. Beethoven wijdde het klarinettrio opus 38 aan professor Johann Adam Schmidt, een Duits-Oostenrijkse chirurg en oogarts, en een lijfarts van Beethoven.

Robert Zuidam werd geboren in Gouda en studeerde compositie bij Philippe Boesmans en Klaas de Vries aan het Conservatorium van Rotterdam. Zuidam: ,,Arearea zal proberen de exotische en uitbundige mystiek van Gauguins schilderkunst te vertalen naar een boeiende en energieke soundscape”.

Het trio van Brahms opus 114 werd in de zomer van 1891 geschreven en wordt beschouwd als onderdeel van een wedergeboorte van Brahms.  Omstreeks 1890 gaf de 57 jarige Brahms aan dat hij met pensioen zou gaan als componist. Met een onbetwistbaar roemrijke carrière en een solide oeuvre van meesterwerken achter de rug, leek Brahms klaar met componeren. Begin 1891 raakte hij echter bedwelmd door het klarinetspel van Richard Mühlfeld en liet Brahms zich opnieuw inspireren. Hij componeerde vier laatste kamermuziekwerken met de klarinet. Dit zijn magische werken: de muziek is zacht, melancholisch, warm nostalgisch en vluchtig afschrikwekkend. Perfect gebruik makend van elk van deze kenmerken van de kleurrijke klarinet. Brahms beleefde als componist letterlijk een late ‘Indian Summer’

Het concert vindt plaats in Het Veur Theater en begint om 20.30 uur. Tickets kosten € 19,- inclusief drankje in de pauze, en zijn verkrijgbaar via www.veurklassiek.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter