Nieuws
De vondst van de week (14): een uien- of knoflookpot

Het was het voor de vrijwilligers van de archeologische werkgroep lang een raadsel wat ze moesten denken van de fragmenten van een ongeglazuurde roodbakkende pot die in 1996 in de Herenstraat is opgegraven, met niet alleen een gaatje in de bodem, maar ook gaten in de wand.

De pot ziet er uit als een bloempot, maar door de gaten in de wand is hij daarvoor minder geschikt. Hij heeft een standring van 4,5 cm diameter en onderin een (of meer) gaatjes met een doorsnede van 5 mm, die vóór het bakken zijn aangebracht. Zo’n 5 cm boven de bodem zitten rondom, met een tussenruimte van 3 cm, gaten van 12 mm diameter. Deze zijn echter pas na het bakken aangebracht getuige het afgesprongen baksel.

Het raadsel werd opgelost, toen de scherven werden vergeleken met het bijgaand afgebeelde aardewerk. Het bleken de fragmenten te zijn van een pot waarin uien of knoflook werden bewaard. (Tekst en foto: Wim van Horssen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter