Nieuws
Groentip: Vol trots bloeien zonder kapsones
Vandaag is er weer een verse Groentip van Stadsbeheer: ‘Deze prachtige Paarse Schubwortel (Lathraea clandestina) is een zeer zeldzame en bijzondere voorjaarsbloeier uit de bremrapen familie. Er bestaat ook nog een bleke variant. Ze ‘leunt’graag op een ander want ze behoort tot de parasieten. Daarom is ze te vinden op de wortels van wilgen, populieren en elzen, in heggen, struwelen en in hakhout. Parasieten halen hun voeding (koolhydraten) op bij andere planten en hebben dus zelf geen bladgroen(korrels) nodig. Handig he? Bladgroenkorrels moet een plant hebben voor de fotosynthese. Fotosynthese is het proces waarin koolstofdioxide (CO2) wordt omgezet in koolhydraten ¬†energie voor de plant) en zuurstof. De zuurstof wordt weer afgegeven aan de lucht. De Paarse- en Bleke Schubwortel zijn met hun paarse en bleekroze kleur de twee buitenbeentjes van de familie. Ze zijn klein maar fijn en zijn mooi van kleur. Al die andere bremrapen zijn flinke planten en de meeste hebben een wat ziekelijke kleur. Daar wil je niet snel een boeketje van hebben. Dit exemplaartje staat vol trots te bloeien zonder kapsones en is het aanzien meer dan waard. Kijk maar eens goed aan de Noordsingel in Leidschendam’.
Alle reacties:

8

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter