Activiteiten
Expositie kaarten Atlantikwall

Vanaf 17 april tot en met 5 mei is er in het provinciehuis van Zuid-Holland een expositie met reproducties van uniek topografisch en thematisch kaartmateriaal dat de Duitse krijgsmacht heeft gebruikt voor de planning en aanleg van de Atlantikwall.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden kaarten ingetekend, waarvan slechts een fractie bewaard is gebleven. Een aantal ervan vertellen, mét een audiogids, in een notendop meer over de aanleg van de linie en de Duitse aanwezigheid langs de kust van Zuid-Holland. U bent van harte uitgenodigd deze pop-up expositie te bezoeken tijdens de openingstijden van het provinciehuis: maandag tot en met vrijdag van 09.30 – 16.00 uur.

De Atlantikwall is een duizenden kilometers lange verdedigingslinie van bunkers en versperringen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd om de bezette westkust van Zuid-Frankrijk tot en met Noorwegen tegen een geallieerde invasie te beschermen.

Binnen deze verdedigingslinie was Zuid-Holland van strategisch belang vanwege de havens van Rotterdam, de goede infrastructuur in het achterland en het bestuurscentrum in Den Haag. De hele provincie kwam vol te staan met verdedigingswerken.

De kuststrook werd verboden gebied en in bijna alle dorpen en steden verschenen Duitse militairen in het straatbeeld. De bevolking leed zwaar onder hun aanwezigheid. Vanwege de bunkerbouw en vrij schootsveld werden talloze gebouwen gesloopt en natuur verwoest. Ook werden vanaf 1944 grote stukken land onder water gezet. Tienduizenden mensen verloren hun thuis.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter