Nieuws
ADO Den Haag Vrouwen heeft spelers als onderdeel N.V. meer te bieden

Toen de N.V. ADO Den Haag in 2012 stopte met het vrouwenteam, ging dat gepaard met een ware exodus van spelers die de club net de eerste double uit de clubgeschiedenis hadden bezorgd. Nu de N.V. de vrouwen weer in de armen sluit, helpt dat om de prima presterende huidige selectie grotendeels in stand te houden, vertelt technisch manager Annabel Toorenburg.

Zij moest dit jaar even wachten tot de N.V. ADO Den Haag en de in 2012 voor het voortbestaan van de vrouwentak in het leven geroepen Stichting ADO Den Haag Vrouwenvoetbal het eens waren geworden over de terugkeer in de moederschoot. Maar daarna is Annabel Toorenburg samen met voorzitter Kees Punt voortvarend gaan werken aan de invulling van het technisch plaatje voor volgend seizoen. Eerste resultaat was het vastleggen van Alex Scholte en Stephan Vos als nieuw trainersduo voor de hoofdmacht. Daarna zijn met de samenstelling van de A-selectie al flink vorderingen gemaakt. Sterker nog, die selectie is voor het grootste deel al rond. En dat terwijl er door de toetreding van FC Utrecht en AZ tot de Azerion Vrouwen Eredivisie nog meer kapers op de kust zijn op zoek naar goede spelers. ,,Natuurlijk zijn ook spelers van ons al benaderd. Vandaar ook het vertrek van Jaimy Ravensbergen (naar FC Twente, red.). Ook voor andere spelers was belangstelling van andere clubs, maar zij blijven wel bij ADO Den Haag.”

Mede in verband met de beperkte financiële mogelijkheden in de Hofstad was het vertrek van Haagse sterren naar concurrenten al jaren een terugkerend zomerritueel. ,,Maar toen Victoria Pelova naar Ajax vertrok, stond Jaimy Ravensbergen op. Toen Chasity Grant ging, was er Liz Rijsbergen. En toen wij Nadine Noordam kwijt raakten, diende Louise van Oosten zich aan”, roemt Annabel de eigen jeugdopleiding als kweekvijver van nieuwe juwelen. ,,Daar moeten we als club heel trots op zijn.”

Probleem was wel dat er elk seizoen opnieuw moest worden gebouwd aan een succesvol team. Annabel signaleert dat daar nu verandering in lijkt te komen. Als onderdeel van de N.V. is het budget van de vrouwentak flink omhoog gegaan. ,,Daardoor hebben wij nu meer spelers een volwaardig contract kunnen aanbieden.” Deze week zetten Daniëlle Noordermeer en Wiëlle Douma als eersten hun handtekening onder een nieuwe verbintenis. Dat sterkhouder Noordermeer – die het voetballen combineert met veeleisend promotie-onderzoek aan het Erasmus MC – haar Haagse loopbaan voortzet, juicht Annabel toe. ,,Daar zijn wij ongelooflijk blij mee.”

Blijft de huidige A-selectie grotendeels behouden, de toekomst van dribbelkoningin en publiekslieveling Liz Rijsbergen staat nog in de sterren geschreven. ,,Wij hebben haar een aanbieding gedaan en zij is nu druk bezig te kijken voor welke club zij gaat kiezen.” Mocht dat niet voor ADO Den Haag zijn, dan trekt de club een ervaren kracht als vervanger aan. Uit de jeugdopleiding hebben ook weer nieuwe parels een contract verdiend.

Bij de presentatie van Alex Scholte en Stephan Vos als nieuwe trainersduo zei Annabel Toorenburg het volste vertrouwen te hebben dat deze mannen de stijgende lijn bij ADO Den Haag Vrouwen de komende seizoenen kunnen voortzetten. Is dat reëel nu er ook nieuwkomers als Fortuna Sittard zijn, die direct een miljoen in hun vrouwenteam steken? ,,Wij hebben geen miljoen, maar wel een heel goede jeugdopleiding en trainers die hebben bewezen spelers beter te kunnen maken. Daarom presteren we altijd goed en dat lokt ook weer andere spelers aan”, spreekt Annabel uit ervaring.

Een hoofdpijndossier blijft wel dat clubs die spelers bij ADO Den Haag wegkapen nog steeds geen cent opleidingsvergoeding hoeven te betalen. ,,Als je ziet hoeveel er spelers weg zijn gegaan die zich hier vijf, zes jaar hebben ontwikkeld, dan zou het wel heel fijn zijn als die opleidingsvergoeding er komt.” Het neemt niet weg dat zij de toekomst rooskleurig inziet. ,,Sjaak Polak heeft hier als hoofdtrainer in vier seizoenen iets heel moois neergezet. Alex en Stephan kunnen daarop voortborduren. Het is mooi dat zij dat kunnen doen met een selectie die nagenoeg compleet blijft.”

ADO Den Haag Vrouwen ontvangt vrijdag 21 april opnieuw PSV in het Bingoal Stadion, aftrap 19.30 uur. Kaarten: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-ado-den-haag-vrouwen-psv-552492228127?aff=ebdsoporgprofile

(Tekst Roeland Gelink. Foto Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter