Nieuws
Groentip: De Tjiftjaf is terug
Vandaag weer een Groentip van Stadsbeheer: ‘De Tjiftjaf die heerlijk in Noord-Afrika en Zuid-Europa heeft overwinterd, is terug in Nederland. Op zich zal het je misschien niet snel opvallen dat hij er weer is. De Tjiftjaf is een schattig klein bruin vogeltje dat je niet snel ziet als hij hoog in een boom zit. Zijn zang daarentegen valt direct op want hij roept zijn eigen naam, Tjif-tjaf! Tjif-tjaf.
Hun nestjes bouwen ze in dichte vegetatie op de grond of vlak daar boven. Eigenlijk is de tjiftjaf overal wel te vinden waar bomen of struiken staan met een wilderige ondergroei. Veel te zien in onze parken en tuinen. Onrustig fladdert hij tussen de takken door, waarbij hij ook stilstaat in de lucht (‘bidt’) om zo insecten te vangen. Vlak voordat hij opnieuw gaat zingen, hoor je soms enkele snorrende tonen, ‘brrrrr brrrrr’, een extra geluidje dat ze vooral in het vroege voorjaar laten horen.
Vanaf begin maart keren de eerste Tjiftjafjes al terug uit hun overwinteradres en zijn daarmee de eerste zangvogels die terugkeren. Veel vogelaars kijken uit naar het eerste moment in het jaar dat ze de tjiftjaf horen zingen. Het begin van het voorjaar, heerlijk. Deze Tjiftjaf zat aan de Kastelenring in Leidschendam. Heeft u ze al gehoord?’
 
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter